Shortbread koekjes

Hoi! Shortbread koekjes. Klinkt interessant. Het zijn gewoon zandkoekjes. Suiker, margarine, bloem en… Boem! Zandkoekjes!

shortbread koekjes

Lekker meenemen naar het strand en dan in het zand leggen. Of misschien beter van niet.  Shortbread zegt iets over de verhoudingen: een deel suiker, twee delen margarine en drie delen bloem. Hebben ze zo bepaald in Engeland ooit. Eens kijken of die verhoudingen in dit recept ook zo zijn.  

Ingrediënten voor ongeveer 30 shortbread koekjes : 

– 85 gram fijne kristalsuiker
– 175 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur
– 1 handje vol verse (ananas)munt
– 1 eetlepel geconfijte citroenrasp (uit een potje, kant en klaar, bij de bakbenodigdheden in de supermarkt)
– 200 gram bloem  

Nee, de Engelse verhoudingen zijn niet exact aangehouden in dit recept. Maar ook niet volledig niet dus alla! Ik laat het gaan. Wanneer je de gehele kosmos beschouwt besta ik eerder niet dan wel dus waar hebben we het überhaupt ooit over. Zandkoekjes erover.  

Verse ananasmunt? Ja staat in mijn tuin. Al jaren. Doet het ook al jaren heel erg goed. Lekkere thee maak je ermee. Ook gaat die munt goed door een knoflooksaus of tzatziki. In een salade, fruitsalade of bij een zoet dessert smaakt de mentha suaveolens ananas heerlijk. Én dus in zandkoekjes. Jahaa, zo is het! Als je geen ananasmunt in je tuin hebt, geen zorgen, gewone huis- tuin- en keukenmunt doet het ook goed in dit recept.  

De bereidingswijze:  

1.Meng de kristalsuiker en margarine goed met elkaar. Met een houten pollepel bijvoorbeeld.  
2. Was, droog en hak heel fijn de verse munt.   
3. Meng citroenrasp en munt door suiker en margarine.  

shortbread koekjes

  4. Kneed de bloem erdoorheen met je handen en maak er één of meer bal of ballen van. Rol de ballen tussen je handen weer uit tot rollen of staven, omwikkel ze met keukenfolie en leg ze minstens een uur in de koelkast. Verwarm de elektrische oven voor naar 180°C.  
5. Snijd de rollen deeg in plakjes en verdeel ze over een bakplaat bekleed met bakpapier. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en wacht ongeveer een kwartier. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.  

shortbread koekjes

6. Hap, kauw, krunsj, kraak, knabbel, bijt en deel uit, als je dat nog wil.  
7. Doei!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven