Sinaasappelrisotto met ovengegaarde aubergine

Hoi! Het is eenpersoons happen vandaag. Ik ga voor aubergine en sinaasappel. Dat kwam zo in me op. Ik vond een restje risotto, te weinig voor twee, genoeg voor mij. Eens kijken.

Oven op 180 graden, dat sowieso. Ik snij eerst even alles op mijn gemak. Ik heb zo ontzettend vrij vandaag dat ik daar alle tijd voor heb. Eerst de aubergine, die gaat in kleine blokjes. Ach, ik schenk een glas witte wijn voor mezelf in ook. Kan ik straks mooi de risottorijst mee blussen. Ik was wat verse peterselie. Gedroogde peterselie is moeilijk wasbaar denk ik. Wasberen zijn wel wasbaar maar ik heb ze dan liever wel verdoofd, die beren, als ik ze moet wassen. Maar liever heb ik niet dat ze verdoofd worden. Laat ze me gewoon maar niet wassen dan hè! Hou op zeg.

Ik snijd een sinaasappel doormidden en pulk van een helft al het vruchtvlees tussen de velletjes uit. Ja, echt alle tijd. De andere helft van de sinaasappel pers ik uit. Ach ik vul de waterkoker alvast met water en zet ‘m aan.

Snippertijd! Ui, knoflook en peper. Maar in omgekeerde volgorde, anders moet ik huilen. Niet omdat ik een neuroot ben, maar door de ui. Kijk eens mijn mise-en-place!

Ja die cashewnoten heb ik er ook maar bij gezet. Eiwitten moet je als je volledig plantaardig eet namelijk goed met elkaar combineren om alle belangrijke aminozuren binnen te krijgen. Het schijnt dat de combinatie granen en noten hiertoe zeer functioneel is. Hè, wat serieus in enen. ‘k Moet er van janken. Oh nee, dat komt door die ui. Met al dat geklets heb ik die snippers niet gelijk in de pan gekletterd, dat doe ik normaalgesproken wel. Leuk hoor, zo’n vrije dag, snif.

Ik doe maar een scheut olijfolie en wat peper en zout door de aubergine en schuif de schaal in de oven. Het is een ovenschaal trouwens, waar die aubergine in ligt. Nu verhit ik een risottofähige pan en slip er ook wat olijfolie in. Ik bak de uiknofpeperclub even goed aan en voeg dan ook de rijst toe. Alle korrels glazig gebakken? Afblussen met…sinaasappelsap! Haha, gefopt, ik drink de wijn lekker zelf op jij rare risotto!

Risotto is not amused en reageert wat aangebrand. Ik giet er nog wat kokend water bij en een half bouillonblokje om te sussen. Ik hou de pan scherp in de gaten en schenk water bij wanneer nodig. Ik schep wel even de aubergine om en hak de cashewnoten grof. Als de aubergine zo’n twintig minuten in de oven staat mix ik de cashewnoten erdoorheen. Terug in de oven ermee.   De sinaasappelstukjes gaan door de risotto nu. Na nog tien minuten roeren, proeven en water schenken is de risotto klaar. Ik strooi nog wat met zout en peper, De aubergine is ook klaar. Ik maak een bord op.   

En ik maak dat bord op. Lekker maaltje. En nog chic ook.   Doei!   PS: dat lieveheersbeestje op de eerste foto heeft niet geleden en ik heb het vanzelfsprekend niet opgegeten. Het is een supermodel gespecialiseerd in etensfoto’s. Giselieve Bundchenbeestje. Ingrediënten:
– 1 aubergine
– 1 sinaasappel
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 stukje verse peper
– 1 handje verse peterselie
– 1 handje cashewnoten
– 75 gram risottorijst
– 1 half plantaardig bouillonblokje
– olijfolie
– peper
– zout    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven