Slof, exciting and new, come aboard, we’re expecting you!

slof

Hoi! Gisteravond was er een editie van mijn kookclub culiXchange. Het was de The Love Boat editie en ik ging als Julie McCoy, your cruise director. Ondanks de vele verantwoordelijkheden van een cruiseleider maakte ik het dessert: The Slof Boats. Het idee van een woordspeling om in dit specifieke thema te kunnen bakken kwam van een collega. Hij suggereerde witlofschuitjes: The Lof Boats. Maar ja, een toetje met witlof, daar maak je niet iedereen blij mee. Mijn man bedacht de stap van lof naar slof. En toen had ik een plan. Ja echt, een plan, ik.

Vijfstappenplan slof: room, spijs, sloffen, toppen en afronden

Ik zocht en las allerlei recepten voor sloffendeeg en roomachtigheden, maakte zelfs aantekeningen, bestelde een sloffenring, kocht een back-up blik voor als de sloffenring niet op tijd bezorgd zou worden en stofte een ouwe avondgalajurk af. Dat gaat echt wel richting een plan. Mijn wantrouwen naar plannen toe werd natuurlijk bewaarheid. Maar je weet, als alles volgens plan verloopt dan is je plan niet goed genoeg. Goed. Mijn vijfstappenplan: room, spijs, sloffen, toppen en afronden.

1. Room

Pararoomingrediënten:
– 100 gram paranoten
– 60 milliliter esdoornsiroop
– 2 eetlepels sojaboter
– 1 snuf zout
– 1 pak zijdentofu
– 4 theelepels vanillearoma
– 100 gram rietsuiker

Deze room maakte ik een paar dagen van te voren al, zodat ie lekker kon opstijven in de koelkast. Ik stampte de paranoten een beetje fijner met de vijzel en warmde ze samen met de esdoornsiroop, 2 eetlepels sojaboter en een snuf zout tot geurens toe een paar minuten in een pannetje op het fornuis.

slof

Daarna pureerde ik het warme goedje samen met de uitgelekte tofu en de rest van de ingrediënten tot een gladde substantie en zette de boel in de koelkast.

2. Spijs

Bestanddelen:
– 100 gram amandelmeel
– 120 gram suiker
– 2 eetlepels aardappelzetmeel
– amandelaroma

Ik zette de staafmixer in de met het amandelmeel en aardappelzetmeel samengevoegde suiker. Echt suuuuper vervelend dat je dan tussendoor iedere keer het spul tussen de mesjes moet uit pulken maar jaaaaaa, het leven gaat nou eenmaal niet over rozen hè. Het was wel weer welletjes met dat gedoe, al roerend voegde ik een theelepel amandelaroma en twee eetlepels water toe. Ik kneedde er de een of andere dikke worst van, verpakte die in vershoudfolie en bewaarde hem in de koelkast.

3. De sloffen, twee om precies te zijn.

Als ik niet precies ben waren het er nog steeds twee trouwens, lachen. Deze stap van mijn plan verdeel ik weer onder in substappen, pfoei, planmatig hoor.
Ingrediënten substap 1:
– 180 gram sojaboter
– 150 gram witte basterdsuiker
– 1 eetlepel aardappelzetmeel
– 1 halve eetlepel water

Meng alles goed. Klein substapje voor deze stap, grote stap voor het plan in het algemeen.

Ingrediënten substap 2:
– resultaat van substap 1
– 280 gram extra fijne patentbloem
– 2 theelepels bakpoeder

Dit alles werd gekneed. Ik deed het maar met mijn handen omdat mijn mixer een vlam uitsloeg, alleen nog maar uit wilde als ik de stekker uit het stopcontact haalde en rook naar kapotte apparatuur. Hij ruikt nog steeds vies trouwens, na een nacht buiten liggen. Had ik al gezegd dat ik bijna jarig ben? Ik maakte een dikke plak van het deeg, wikkelde het in plasticfolie en liet het een uur opstijven in de koelkast.

Het deeg en de spijs in de oven

Substap 3, tevens afronding van stap 3:
Ik rolde het deeg op bakpapier uit tot een lap van een kleine centimeter hoog, legde bakpapier met deeg op een bakplaat, drukte met mijn op tijd ontvangen slofring een slofvorm uit het deeg, haalde het restdeeg en de slofring weg, vette de slofring in met zonnebloemolie, zette de ring weer om de deegslof op de bakplaat heen en verdeelde de helft van de amandelspijs over de slof waarbij ik één centimeter van alle randen van de slof afbleef. Even ademhalen en weer doorgaan. Hop in de oven met slof 1, 180 graden, 25 minuten. Slof 2 werd hierna op dezelfde wijze bereid.

Toppen van de slof

In de  tussentijd kon ik mooi aan stap 4 werken, Toppen.

Stap 4, substap 1, ingrediënten:
– aardbeien, een hoeveelheid die een slof kan bedekken.
Ik waste ze, sneed de kroontjes eraf want ík ben hier de keukenprinses, ík ben hier de keukenprinses, en sneed ze doormidden.

Stap 4, substap 2, ingrediënten:
– 1,5 eetlepel rauwe cacaoboternibs (duur spul, verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels)
– 2 eetlepels geurloze kokosolie
– 2 eetlepels kokosrasp
– 1 eetlepel agavesiroop
– 1 theelepel citroenrasp
– 70 gram pecannoten

Ik smolt nibs, olie en agavesiroop in de magnetron en liet ze weer een kwartiertje opstijven in de vriezer. Dan mengde ik de rest van de ingrediënten erdoor.

slof

Slof met pecannoten

Stap 5, afronden, substap 1, de pecannotenslof:
Ik bedekte een van de twee uit de oven gehaald en reeds afgekoelde sloffen met het nog niet helemaal hard geworden pecannotenmengsel, verpakte de slof met topping en al strak in vershoudfolie en liet alles hard worden in de koelkast.

slof

Slof met aardbeien

Stap 5, afronden, substap 2, de aardbeienslof:
Ik dacht dat de room te slap was, deed er het dikke gedeelte van een op de kop in de koelkast gestaan hebbend blik kokosmelk door en klopte dit door elkaar. EN DAT HAD IK DUS NOOIT MOETEN DOEN NATUURLIJK JA IK BEN EEN OELEWAPPER! De room werd drinkbaar met een rietje daar ging mijn aardbeienslof, het werd een aardbeiensof. Nee ach, het viel wel mee. Ik bedekte de slof met aardbeien en serveerde de vloeibare room er gewoon naast.

slof

Het was super lekker natuurlijk, duh, en de volgende keer zal ik de room bij voorbaat wat dikker maken met agar agar en dan een spuitzak gebruiken om ‘m aan te brengen, alvorens ik er de aardbeien indruk, maar gisteren dus nog niet. Had ik al gezegd dat ik bijna jarig ben?

Alles verliep dus niet volgens plan. Dan moet mijn plan wel goed zijn geweest. The Slof Boat, soon will be making another run! Had ik al gezegd dat ik bijna jarig ben?

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven