Smaakmakers in mijn vegan keuken

Hoi! Even een bericht over smaakmakers in mijn vegan keuken. Om je op weg te helpen!

Goh wat lekker, had ik niet verwacht!

“Goh het was echt allemaal erg lekker zeg, had ik niet verwacht!”

Een veelgehoorde uitspraak na een vegan etentje. Ook van mensen die al jarenlang regelmatig samen met mij van overheerlijke plantaardige maaltijden peuzelen. Sommigen zeggen het iedere keer.

Zoals we ook al jaren eind september / begin oktober zeggen “Goh, wat bijzonder dat het het nog zo lekker warm is hè?” Ik grinnik dan wat en knik: “Ja hè? Lekker, die veganistische keuken!” Wat dan weer best een vreemde reactie is op een opmerking over het weer.

smaakmakers

Opnieuw leren koken?

Dat vegan eten smakeloos zou zijn, dat is deels een vooroordeel en deels onkunde. Sinds ik in 2014 de veganistische lifestyle adapteerde kook ik kleurrijker en eet ik smakelijker dan daarvoor. Mijn hoofd is creatief en mijn smaakpapillen werken als een enthousiaste workaholic met teveel energie en de baan van ‘r leven. Dus dat wil wel! Ik snap ook dat het lastig is als je het helemaal niet leuk vindt om te koken en al lang blij bent dat je een paar gerechten routineus op tafel hebt leren zetten. Als je dan vegan gaat, kun je het gevoel hebben dat je weer helemaal opnieuw moet leren koken.

Laat me je helpen!

Daar wil ik bij helpen, daarom schrijf ik mijn geslaagde recepten uit en knal ik ze op het wereldwijde web, in de hoop dat iemand die graag vegan wil leren koken maar niet weet waar of hoe te beginnen er iets mee kan. Voor een goede basis is het vast leuk om te weten welke smaakmakers het fantastisch doen in mijn vegan keuken. Smaak is persoonlijk en ik reik je hier dan ook mijn persoonlijke favoriete smaakmakers aan. Ik heb ze altijd in huis. Komen ze hoor:

Mijn persoonlijke smaakmakers

1. Zongedroogde tomaatjes, gewoon uit een potje, liefst in olie met zout en eventueel wat kruiden, knoflook, kappertjes, je kent zo’n potje wel! Door sauzen, stoofpotjes, ovenschotels, in salades, tapenades, pesto’s, hummus, door de boerenkool, noem maar op, overal geven ze een lekkere hartige smaak aan mee. Je zult deze sappige, zonnige rakkertjes veel tegen komen tijdens mijn recepten.

2. Olijven kunnen het net zo goed doen als zongedroogde tomaatjes, welke soort dan ook, groen, zwart, kalamata, kies maar, heel, gesneden, fijngehakt of gepureerd.

smaakmakers

3. Edelgistvlokken, een absolute must-have in de plantaardige keuken! Het zijn kleine, gedroogde gistvlokjes met een hartige smaak. De smaak doet mij denken aan Grana Padano, voor zover ik me die smaak nog kan herinneren. Iemand anders vond de smaak vooral op die van chips lijken. Ik gebruik deze vitamine B-, folium- en zink-rijke vlokjes bij het maken van “(strooi)kazen”, pesto’s, (pasta)sauzen, “kaassauzen”, “kaasfondue”, mac&”cheese”, lasagne(toppings), hummus, tosti’s, en ik strooi ze ook gewoon zoals ze zijn over Italiaanse pasta’s, salades, risotto en allerhande schotels die nog best een extra bite van hartigheid kunnen verdragen. Goed voor huid en haar!

4. Plantaardige bouillonblokjes of bouillon in poedervorm heb ik altijd in huis. Niet alleen voor soep, ook voor sauzen, stoofpotten, groentehachees, jachtschotels, ovenschotels en voor door zelfgemaakte vegan gehaktballen of andere nepvleesjes. Maakt smaak.

5. Kruiden en specerijen, koop ze in poedervorm in potjes of verbouw ze in je eigen smaaktuin voor extra verse smaken. Ik heb een heleboel potjes in huis, van laos tot venkel, van kruidnagel tot fenegriek, van oregano tot kerrie. Strooi er rijkelijk mee, blijf wel proeven en onderzoek goed wat je wel en niet kunt combineren. Soms is een explosie van smaken gewenst, soms hou je het bij één of twee smaken. In mijn tuin staan altijd rozemarijn en salie, die zijn winterhard.

smaakmakers

6. Sojasaus, sesamolie, tahin en ketjap zijn je kameraden voor gerechten met een Aziatische touch.

7. Pure chocolade en kruidkoek of ontbijtkoek voor stoofschotels en sudderpotjes waar je een warme, nostalgische smaak aan wilt geven. Appelstroop en agavesiroop, pannenkoekenstroop of maple syrup lenen zich hier ook goed voor, evenals (zoete) azijn, balsamico / balsamicostroop of -siroop. Kijk goed op de verpakkingen of er toch niet iets dierlijks in zit. In sommige pure chocolade zit bijvoorbeeld melkvet. Oh goed om te weten: cacaoboter is vet uit de cacaoboon en dus helemaal vegan.

smaakmakers

8. Ik heb ook altijd de smaakmakers ketchup, mosterd en curry in huis. Voor koude sausjes, maar ook af en toe als extra toevoeging in een warm gerecht.

9. Vegan mayonaise, nu gewoon te koop in iedere supermarkt, vroeger (paar jaar geleden) maakte ik ‘m nog zelf, van sojamelk, zonnebloemolie, agavesiroop en zout.

10. Soms heb ik misopasta in huis, kun je ook mee experimenteren in allerhande sausjes, gerechten en schotels.

11. Om een vissige smaak aan gerechten te geven gebruik ik gedroogd zeewier of norivellen. Dille doet het goed hierbij. Mierikswortel ook. Pas op voor potjes mierikswortelpasta waar weipoeder in zit! Dat is dierlijk.

12. Verse knoflook en ui en gedroogde of verse peper, altijd! Dat zijn mijn backing flavours, de achtergrondzangers van al mijn gerechten. Ze belanden als eerste in de hete (olijf)olie in die pan waar met hun de magie begint.

smaakmakers

Zo, met deze smaakmakkertjes heb je een stevige smaakbasis in huis. Combineer een paar van deze smaakmakers met groentes, paddenstoelen, vleesvervangers, bonen, peulvruchten, rijst, pasta, noedels, couscous, etcetera en je bent er hoor!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven