Limburgs-zuurvlees. Een plantaardige interpretatie.

Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees na het stappen

Hoi! De meeste mensen die in Zuid-Limburg al vleesetend  opgroeien weten wat het is: een frietje zoervleisj naar binnen werken na het stappen. Dikke klodder mayo d’r op. Bier moet klimmen tenslotte. Ik hield altijd erg van deze zoetzure hacheesoort die je vanaf de ‘friture’ (dat is Limburgs voor snackbar) ook wel in zo’n piepschuimachtig warmhoudbekertje mee naar huis kon nemen.    Sinds ik weg ben uit de zuidoostelijke mijnstreek heb ik al vele varianten op Limburgs zuurvlees bereid, de laatste jaren uiteraard niet met dierenvlees.

Limburgs zuurvlees met aardappelpastinaakpuree

In dit recept worden groentes en kastanjechampignons gesmoord in een zoervleisjachtige saus. Daarbij  komt een aardappelpuree met zachtgebakken pastinaakblokjes. Zo zet je een streekgerecht op tafel met warme tinten en zoete smaken die passen bij de glooiende Zuid-Limburgse tongval. 

Limburgs zuurvlees

Of gewoon met dikke vette frieten natuurlijk!

Als je door de knapperige frieten in de inleiding geen zin meer hebt in zachtgestampte aardappels kun je de pastinaakaardappelpuree natuurlijk vervangen door crispy gebakken patatten! Vergeet dan niet om plantaardige mayo in te slaan of te maken!

Ingrediënten:

Voor twee personen:  
– 400 gram pastinaak
– 500 gram ietwat kruimige aardappels
– een halve courgette
– 1/2 aubergine
– 1/2 grote (in mijn geval gele) paprika
– 125 gram kastanjechampignons
– 3 kleine uien – 1 teen knoflook
– stukje verse peper (hoeft niet per se maar ik ben er fan van)
– 2 kruidnagels
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 1 plak ontbijtkoek
– een dikke eetlepel appelstroop
– kaneel
– 3 a 4 eetlepels balsamicoazijn
– olijfolie
– houd heet water bij de hand
– peper en zout

Bereiding:

1.Snij courgette, aubergine en champignons in respectievelijk halve, kwart en hele schijfjes. Snij de paprika in repen. Schil de pastinaak en snijd haar in hele kleine blokjes.

2. Schil de aardappels en kook ze tot ze zacht genoeg zijn om fijn te stampen. Snijd intussen een uitje. Verhit een scheut olijfolie in een pan. Fruit het uitje. Pastinaak erbij en lekker laten doorbakken terwijl je de rest van dit recept verder volgt.  

3. Hak de andere twee uien grof, snijd knoflook en eventueel de verse peper fijn. Zet nog een pan op het vuur. Ja met weer wat olijfolie erin.    Mijn man noemde me een eikel toen ik verse peper in een van mijn ogen wreef. 

4. Fruit de twee grofgehakte uien, en dan ook knoflook en peper even aan. Mik alle andere groenten en de champignons ook in deze pan en laat even hard bakken, al omscheppend, ik schat zo’n vijf a tien minuten, maar schat het maar liever zelf in, je bent er zelf bij en weet wat je lekker vindt.  

Blussen maar en dan roeren en pruttelen!

5. We gaan blussen! Giet er maar flink wat balsamicoazijn overheen. Drie eetlepels als je dat genoeg vindt, vier als je net zoals ik zuurfan bent.  

6. Kruimel het bouillonblokje erdoor en ook de ontbijtkoek. Voeg kruidnagels, een schep appelstroop en een snuf kaneel toe. Roer goed door.

7. Scheut er een beetje heet water bij. Laat dit alles tien minuten tot een half uurtje pruttelen: af en toe voeg je wat heet water toe, je proeft en voelt wel aan wanneer dit moet. En ook wanneer het klaar is. 

Na 10 minuten zijn de smaken goed ingetrokken en heeft alle groente nog een beetje een bite. Naarmate je het gerecht langer laat sudderen wordt het een malser, zachter stoofpotje dat nog meer in de buurt komt van zuurvlees. Als je geen verse peper gebruikt hebt zou je nog wat zwarte peper over deze groentesmoor met zuurvleessmaak kunnen malen of wapperen.

8. Als de aardappels goed gaar zijn giet je ze af (vang eventueel wat kookvocht op) en stamp je ze fijn met zo’n aardappelstamper. Wat kookvocht erdoor indien nodig. Bestrooi de gebakken pastinaak en ui met zout en meng dit alles door de gestampte aardappels. Peper naar smaak strooien.

Limburgs zuurvlees

9. En dan heb je twee pannen vol op tafel staan. Als je nog wat bosuiringetjes, bieslook of een ander knapperig vers kruidje hebt dan kun je zoiets nog over de stamp friemelen.

Als je nu op het einde van de maaltijd nog saus en trek over hebt, haal dan lekker vers brood door de saus en smikkel nog wat na. Ik hoop dat er vegan chips-met-frietje-zuurvleessmaak wordt uitgevonden.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven