Snertje van tuinerwtjes, prei en peterselie

snertje van tuinerwtjes

Buikpijn van spliterwten? Maak een snertje van tuinerwtjes!

Hoi! Ook ik maak wel eens een snertje, maar dan van een tuinerwtje, of twee, drie, of vierhonderdvijftig gram. Traditioneel wordt snert met spliterwten gemaakt.  Maar! Net als van tradities waarvan mensen soms vinden dat ze er niet meer over na hoeven te denken omdat het nu eenmaal tradities zijn: ik krijg buikpijn van spliterwten. Heb ik ook eens iets. Iets plus een snertje van tuinerwtjes.

Worst, die kan gewoon plantaardig hoor!

Wil je ook eens afwijken van de traditionele varkensrookworst die gedachteloos in de soep gekieperd wordt bij elke snertse gelegenheid? Dan heb ik hier een snel en gemakkelijk te bereiden soepje voor je. Met rookworst! Die rookworst die kan tegenwoordig net zo makkelijk vrij van dierenleed zijn. Je neemt gewoon de roockworst van de Vegetarische slager. Dat lijkt me een goed begin van een mooie nieuwe traditie.

Net als goed zijn voor álle levende wezens. Hoef je daar niet meer over na te denken. JAWEL! Altijd vragen blijven stellen! Ook al lijkt het allemaal goed wat je doet. Dingen veranderen en zullen dat blijven doen. Altijd, ook dat is het leven: verandering! Buig lenig mee voordat je barst.

snertje van tuinerwtjes

Hier komt het, het soepje.

De ingrediënten voor twee personen zijn:

– 200 gram prei, in ringen
– 450 gram tuinerwten uit het vriesschap
– 1/2 verse peper in stukjes
– 1 teen knoflook in stukjes
– 25 gram verse peterselie en nog wat extra voor de garnering
– 450 gram voorgekookte krieltjes (je kunt ook zelf aardappels of krieltjes koken natuurlijk)
– 2 bouillonblokjes had ik niet in huis dus ik gebruikte 2 theelepels zout en 4 eetlepels gerookt Iers zeewier, maar dat moet je maar net in huis hebben dus bouillon is ook goed
– olijfolie die verhit kan worden
– 1 verpakking plantaardige rookworst

snertje van tuinerwtjes

De bereiding verloopt als volgt:

1. Verhit olijfolie in een soeppan en bak prei, peper en knoflook een paar minuten.
2. Voeg de erwten toe en roer en verwarm en bak ze op een matig vuur tot de erwtjes ontdooid en warm zijn.
3. Doe 25 gram peterselie in de pan en meng goed.
4. Voeg zout en zeewier of 2 bouillonblokjes en een liter water toe en roer goed door.
5.  Laat de krieltjes in de pan duikelen.
6. Breng aan de kook en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen.
7. Verwarm de roockworst volgens de instructies op de verpakking.
8. Pureer de soep met een staafmixer.
9. Snijd de roockworst in plakjes en roer de plakjes door de soep.
10. Garneer de soep met peterselie en smikkel away!

snertje van tuinerwtjes

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven