Spaghetti met ovengegaarde groenten

spaghetti

Hoi! Dit gerecht is de receptvariant van de spaghetti-western: low-budget, weinig dialogen, gewelddadig lekker, geen uitgesproken onderscheid tussen goed en kwaad, de figuranten hebben een mediterraan uiterlijk en de bereidingswijze geeft een close-up van een aantal van de acteurs.*  

ingrediënten:

de acteurs:

– een courgette, gewassen en in stukjes gesneden

– 1 aubergine, ook gewassen en in stukjes gesneden

– een (rode) paprika, je raadt het al, gewassen en in stukjes gesneden

– uitje, gesnipperd

– 2 tenen knoflook, gesnipperd

– de blaadjes van een vers takje rozemarijn, gewassen

– 2 eetlepels julienne gesneden zongedroogde tomaatjes uit een potje met olie, inclusief de olie en eventueel wat knoflooktenen of kappertjes die vaak ook in zo’n potje wonen  

De figuranten:   

– 1 plantaardig bouillonblokje, opgelost in 175 milliliter kokend water

– 1 eetlepel maizena, opgelost in twee eetlepels koud water

– 1/2 potje kalamata olijven, uitgelekt (potje van 240 gram)

– 1 blik linzen (400 gram), afgespoeld en uitgelekt

– spaghetti voor twee

– zwarte peper

– zout  

Bereidingswijze:  

de verhaallijn:

1. Verwarm eerst maar eens de oven voor op 200°C.   

– Verzengende hitte met in de verte het geluid van een mondharmonica. –  

2. Doe dan courgette, aubergine, paprika, ui, knoflook, rozemarijn, zongedroogde tomaatjes en hun olie in een ruime ovenschaal, roer goed door en zet twintig minuten lang in de hete oven. Schep na tien minuten even alles om.  

–  De hoofdrolspelers hangen in de saloon, het is warm, iedereen is in de olie. Close-up van een vluchtige romance. –

3. Haal vervolgens de schaal uit de oven. Schep de linzen en de olijven door de ovengroentes.   

– Twee vreemde personen van buiten het dorp betreden de saloon en mengen zich onder het publiek.  

4. Roer het koude maïzenamengsel door de warme bouillon en giet het geheel over de ovengroentes, linzen en olijven. Schep alles even om en zet de schaal terug in de oven, wederom voor een minuut of twintig.  

– De hele saloon voelt nattigheid en schrikt zich nuchter. –   

5.  Bereid ondertussen de spaghetti voor twee personen.   

– Iedereen houdt de vreemde gasten scherp in de gaten. –

  6. Bestrooi de ovengroentes indien gewenst nog met wat peper en zout naar smaak. Serveer de ovenschotel met de spaghetti en eventueel nog wat vegan strooikaas of edelgistvlokken.  

– Niks aan de hand, goed volk, mondharmonica klinkt, een olijf galoppeert op een sliert spaghetti richting de ondergaande zon. – Doei!    

* Het recept is alleen niet opgetekend in Italië of Spanje maar in het oosten van de lage landen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven