Spruitjesgebraad met wijn en nepkip

Direct naar het recept

Hoi! Oh spruitje, jij bolronde eetbare okselknop van de spruitkool! Jazeker, dat heb ik opgezocht: hoe dat zit met die spruitjes. Ze groeien met een heel cluster aan de stengel van een spruitplant. Ze komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en doken in de 13e eeuw op in Brussel. Lijkt me maf, dat je door het 13e-eeuwse Brussel loopt – dat op zich al – en dat er dan een club luidruchtig giechelende spruitjes je pad kruist. En dat je dan denkt: hé! Die heb ik hier nog niet eerder gezien! Mooi stukje geschiedenis pik je dan mee. Of je ook al meteen daar in dat 13e-eeuwse Brussel op het idee komt om van die lacherige okselknopjes een spruitjesgebraad te produceren weet ik niet.

Wel mooi dat het spruitjesgebraad in dit recept ook echt wel mediterraan smaakt. Met die oregano, rozemarijn en zongedroogde tomaten. Omdat die spruitjes oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komen bedoel ik. Je zou de parelcouscous ook nog kunnen vervangen door een Italiaanse pasta naar keuze. Ik zal dit ook even bij de tips vermelden voor als je het weer vergeet, of voor als je dit helemaal niet leest en sowieso meteen doorgesprongen bent naar het recept!

Nog een tip over de spruitjes – je houdt ervan of je houdt er niet van, of je bent er vrij onverschillig over zo van tja, gewoon een groente die ik ook wel eet maar waar ik niet heel warm of heel koud van wordt – je kunt in plaats van die spruitjes ook gewoon hele andere groentes braden op dezelfde manier zoals in dit recept. Ook dit zal ik toevoegen aan de tips onderaan het recept. Handig voor de spruitjeshaters onder ons. Alhoewel ik denk dat die spruitjeshaters misschien wel helemaal niet hier terecht zullen komen! Is deze aanname terecht? Spruitjeshaters: laat van je horen in de comments!

Goed, dan nu het recept voor gebraden spruitjes, spruit ze!

Doei!

Spruitjesgebraad met wijn en nepkip

Course: hoofdgerechtCuisine: spruits, herfsts, wintersDifficulty: Kun je wel, gewoon doen
porties

2

volwassen eters
voorbereidingstijd

5

minutes
bereidingstijd

29

minutes
totaaltijd

34

minutes

Ingredienten

  • 750 gram spruitjes

  • 185 gram vegan kipstukjes

  • 1 ui

  • 2 knoflooktenen

  • indien gewenst een stukje verse peper

  • parelcouscous voor twee personen

  • 1 dl rode wijn

  • 1 bouillonblokje

  • paar zongedroogde tomaatjes uit de olie

  • olijfolie

  • zout en peper

  • gedroogde oregano

  • gedroogde kruidenmix voor wild

Bereidingswijze

  • Verwijder de onderkantjes van de spruitjes, verwijder hun buitenste blaadjes en was ze.
  • Breng de spruitjes in een laag water in een pan aan de kook en kook ze beetgaar, nog wat aan de stevige kant, een minuut of 8.
  • Giet de spruitjes af.
  • Snij de knoflooktenen in dunne plakjes, de ui in kleine stukjes en de peper in smalle ringen.
  • Verwarm in een hete bakpan 2 eetlepels olijfolie op een medium vuur en bak de knoflook even zachtjes aan.
  • Voeg ui, peper, een theelepel oregano en een theelepel wild kruiden toe en bak al omscheppend tot de ui glazig is.
  • Doe de kipstukjes in de pan en bak deze terwijl je blijft roeren even aan alle kanten aan. Voeg indien nodig wat extra olijfolie toe.
  • Doe de spruitjes erbij en roer nog even om. Zet het vuur laag.
  • Zet een andere pan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de parelcouscous toe en laat deze 10 minuten koken.
  • Blus de spruitjes en kipstukjes af met een deciliter wijn en verkruimel het bouillonblokje er doorheen. Roer goed door, breng even aan de kook en zet het vuur dan weer laag, doe het deksel op de pan en laat nog even sudderen.
  • Giet in de tussentijd de parelcouscous af.
  • Roer de parelcouscous door de spruitjes en kipstukjes.
  • Joe! Eet smakelijk en wild!

Tips

  • In plaats van parelcouscous kun je spruitjesgebraad ook heel lekker combineren met pasta (spaghetti, fussili, macaroni wellicht, of penne). En ook met aardappelen in elke gewenste vorm, hah, die had je niet zien aankomen toch!?
  • In plaats van spruitjes kun je ook allemaal andere groentes op deze manier braden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top