Stevige stamppot met saus. In de smaak vallend bij jong en oud.

Hoi! Ik kook weer eens met een kind. Ik bedoel dat een kind mij mee helpt met koken hè. Een lief meiske dat houdt van worteltjes snijden met een bot mes.

We snijden nog veel meer.

Voor de stevige stamppot schillen en snijden we in stukjes:
– 5 penen
– heel veel zoete aardappel, kijk maar naar de foto
– 3 pastinaken
– 4 aardappels
– 1 knolselderij
En dit gaat met
– 1 blokje plantaardige bouillon
in een grote pan met water en dan koken we alles helemaal lekker zacht.

Toevalllig hebben we wat stoere mannen bij ons dus we roepen er één bij om het kookwater af te gieten en de pot te stampen. De stoere man heeft een vooruitziende blik en bewaart een beetje van het kookvocht voor de saus.
– (rook)zout naar smaak roeren we nog door de stevige stamppot.

Tijdens de kooktijd van alle wortels, knollen en aardappels besteden we onze aandacht aan het maken van de kindsmaakvriendelijke zoete sauslieflijkheid.

Voor de zoete allemansvriendjus tsjoppen we de volgende bestanddelen in kleine stukken, snippers dan wel flinters:
– 1 ui
– 3 tenen knoflook
– 1 stukje verse peper (of niet als er mensen of kindjes mee-eten die dat niet willen of kunnen eten)
– 14 grote trostomaten
– 6 dadels
– 7 minipaprika’s
Een scheut
– olijfolie
laten we sierlijk in een hete pan druipen en goed opwarmen. Dan bakken we ui, knoflook en peper even fruitig voor we de rest van de ingrediënten ook de pan in laten marcheren. Alles wordt goed op, om en door gebakken. We zwieren ook nog de volgende zaken erbij.
– 1 eetlepel zongedroogde tomatenreepjes in olie
– 1 blokje plantaardige bouillon
– 2 eetlepel appelstroop
– stukje ontbijtkoek
– (rook)zout naar smaak
Alles huppelt lekker de pan rond en vanaf het moment dat de stoere man de stamppotpan afgiet hebben wij de kans om af en toe een scheutje kookvocht van de knollenbollenwortelprut in de sausmaakpan te gieten. Als het allemaal zacht en sausvaardig is roepen wij onze stoere man er weer bij om de hete brij met een staafmixer tot saus te draaien.

Rest ons verder niets dan zowel stamppot als saus te proeven op smaak (we doen er nog een klein snufje rookzout door) de tafel te dekken en onze aanwezige vrienden aan tafel te brullen. Grote kuilen voor de jus worden gegraven in bergen stoemp en dan is het smikkelen en smullen geblazen voor jong

en oud.

Toe eten we verse aardbeien met kokosroom. Ook een succes bij jong en oud.

We eten met zijn zessen, vier volwassenen, twee kinderen, er is genoeg.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven