Stoemp en Stoof

  Hoi! Gooi aardappels, pastinaken en zoete aardappels geschild, gewassen en in stukken gesneden en wel, in een pan met veel, schoon, lekker, helder water en breng die boel aan de kook. Oh, wat ik ga maken? Stoempstamp van al die knollen en bollen met een lekker stoofseltje om eroverheen of ernaast te globberen en op te slobberen. Voor drie personen en twee kinderen is dit allemaal zeker ruim voldoende:   – 1 kilogram aardappels – 3 pastinaken – 2 grote zoete aardappels – 1 grote aubergine – 500 gram kastanjechampignons – 320 gram vegetarische kipstuckjes van de Vegetarische Slager (2 doosjes) – 4 tenen knoflook – 3 uien – 3 tomaten – 1 plak ontbijtkoek – 1 plantaardig bouillonblokje – olijfolie – balsamicoazijn – sojaboter – gemalen garam masala kruiden – kurkuma – kaneel – peper – zout   Drie personen, twee kinderen dus. Eén spontaan binnenvallende persoon extra bleek er ook nog van te kunnen mee-eten en daarna was er nog steeds iets over. Overigens beschouw ik kinderen zeer zeker ook als personen en personen ook zeer zeker als kinderen. Ik maak het onderscheid slechts ter indicatie van de kwantitatieve buikwijdte van dit diner. Volgt u me nog? Mooi, ik ook.  

  Past die naak en aarden die dappels zoet in hun gare sop? Ja, ik laat ze verzachten totdat ik ze zonder spierkracht kan stampen. Ik mise-en-place de aubergine, champignons, tomaat, uien en knoflook ondertussen in stukken, schijven, blokjes, snippertjes en flintertjes, kijk eens hoe ontzettend handig toch.  

In een hete pan gaat een zeer kloeke neut olijfolie. Volle snuffen garam masala, kurkuma en kaneel zaai ik uit in de olie en daarin bak ik de uisnippers en knoflookflinters ferm aan. Na een tijdje, als ui en knoflook zich lekker thuisvoelen en langzaam één worden met de gekruide hete olie kunnen de aubergineblokjes en de champignonschijfjes erbij. Lekker bakken, roeren en kijken hoe alles slinkt. De pan en haar inhoud gedragen zich al gauw als een actief bubbelbad in zo’n tropisch zwemparadijs. Wat nog mist is door chloor lillend mensenvlees dat in zo’n jacuzzi hoort te drijven. Eerst even afblussen met balsamico, een flinke beek mag er wel in, bouillonblokje erdoor roeren, dan de ontbijtkoek verkruimelen in het bad, de tomatenblokjes er ook bij, proef proef proef en doe er desgewenst nog wat balsamico, meer van de specerijen of ontbijtkoek bij. Peper en zout. Op smaak? Gooi de kipstuckjes maar in het bubbelbad en laat ze even lekker lillen en marineren.

Ondertussen stamp ik de stoemp met een paar eetlepels sojaboter en zout en peper naar smaak en zorg ik ervoor dat iemand de tafel dekt. Nee, dat laatste klinkt wel heel stoer, dat ik daar voor zorg, maar daar zorgen de personen en kinderen zelf wel voor, daar heb ik geen omkijken naar en ook helemaal niets over te zeggen. Aanschouw hier de Stoemp!

Stoemp

                                                            En zie hier: de Stoof!  

Stoof

En kijk ze hier eens samen met hun ouders!


  Doei!      

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven