Winterse stoofpot
Hoi! Dit gerecht is lekker, probeer het maar eens! Het past bij de winter. Het past ook bij de herfst. Eet het na een stevige herfstwandeling of na een koud winteravontuur. Maak het van te voren klaar en warm deze stoofpot tegelijkertijd met je koude winterneus op. Hou de winterneus niet ín de pan, maar erboven. Drink een lekker glaasje van het een of het ander met je tafelgenoten en laat de warme wintergeuren door je huis zwieren. Neem een hap, de tijd staat stil, geluk wervelt door je lijf en je voelt je zo vredig als je je nog nooit gevoeld hebt.
Overigens kun je deze stoofschotel ook prima eten tijdens de lente en de zomer. Vervang dan bijvoorbeeld de kruiden en specerijen in dit recept door een flinke bos gehakte verse tuinkruiden en de peperkoek door een eetlepel maizena gemengd met 2 eetlepels citrussap.
Details
4 personen
40 minuten
20 minuten
60 minuten
Ingrediënten
1 kilogram krieltjes of aardappels, geschild, gewassen en in stukken gesneden
1/2 kilogram wortels of peentjes, geschrapt en in stukjes gesneden
1 prei in ringetjes
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 courgette in blokjes
1 paprika in stukjes
1 blik linzen, afgespoeld en uitgelekt
Olijfolie
Kruidnagel, kurkuma, koek- en speculaaskruiden, nootmuskaat,
gemalen koriander, gemalen gember, gemalen laos2 plantaardige bouillonblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel balsamicoazijn
1 plak kruidkoek of ontbijtkoek
Zwarte peper
Bereidingswijze:
1. Kook de aardappels en wortels eerst tien minuten in ruim water en giet ze daarna af.
2. Verhit vervolgens 3 eetlepels olijfolie in een grote pan. Zet het vuur maar middelwarm en fruit prei en knoflook in de olijfolie
3. Doe dan de aardappelstukjes en wortelstukjes in de pan en schep ze goed om.
4. Voeg vervolgens courgette en paprika toe en roer weer goed.
5. Strooi maar met de kruiden en specerijen in de pan. Strooi, roer en proef totdat je het lekker vindt. Zet het vuur zacht.
6. Verkruimel een plak ontbijtkoek of kruidkoek en twee bouillonblokjes en roer de kruimels door de stoofpot. Schep de tomatenpuree in de pan.
7. Schenk er een liter water overheen. Roer alles goed door.
8. Roer een eetlepel balsamicoazijn door de stoofpot.
9. Breng de stoofpot maar aan de kook – misschien moet het vuur weer even iets hoger. Als het kookt, zet het vuur weer heel zacht, doe het deksel op de pan en laat alles een kwartier pruttelen.
10. Roer de linzen vervolgens door de stoofpot en laat alles nog vijf minuten stoven.
11. Strooi wat versgemalen zwarte peper over de stoofpot.
12. Dek dan de tafel en eet smakelijk!
Doei!