Sushi! Zonder zeebeesten.

Hoi! Ik heb vanochtend deze website flink doorgeploegd ter inspiratie en ook ter bestudering van technieken die ik nog niet eerder heb uitgevoerd (www.sushi-san.nl). Tijd om zelf aan de slag te gaan. Sushi Maki it is vandaag. Onder andere Maki dan. Overigens is het eerste vegetarische gerecht op de sushi-san site Maki met banaan,  u begrijpt, die maki nie. En om plagiaatverdenkingen voor te zijn, ik ben bovengenoemde website 100% credits verschuldigd wat betreft mijn creaatsels van vandaag. Neemt niet weg dat ik alles op mijn eigenwijze wijze bij wijze van hobby prepareer.

Haha mijn man is aan het stofzuigen en zuigt een sok op! Maar dat terzijde.

Ingrediëntenlijsten vindt u onderaan dit bericht! Alvast even de foto van het eindresultaat:

Dan komt die foto tenminste ook in mijn facebookpost terecht.

Gember met kaasschaaf (gebruik ik die ook nog eens ergens voor) in plakjes verdelen. Drie minuten laten koken in een laagje water. Laat uitlekken. 3 1/3 eetlepel rijstazijn met wat rietsuiker en zout opwarmen en weer van ‘t vuur halen. Gember hierin minimaal 30 minuten laten marineren en daar, je hebt spul om, tussen het happen in twee sushirolletjes in, die penetrante komkommer-, avocado- of bijvoorbeeld paprikasmaken te neutraliseren.

Ik heb een beetje sap van gekookte bietjes gebruikt om de gember roze te kleuren.Zie de gember lekker marineren hierboven. Ik heb hem later laten uitlekken en hij was echt zoals in een sushirestaurant, alleen lekkerder, verser.

Van wat zelfgemaakte veganaise (google, genoeg goede recepten te vinden), lichte vlagen van wasabipasta, sesamolie en sojasaus maak ik een Japanse veganaise (Japanaise):

Nu ga ik de rijst maken, zie de verpakking van de korrels of zoek het ergens anders op, op sushi-san.nl bijvoorbeeld. Ik ben zo bij u terug met een korte evaluatie.

Oh de rijst moet wellen, ik schenk wat in! Trappistes Rochefort 6. In een Leffeglas. Ach, allebei vegan friendly. Met wasabipinda’s.

Lange geschiedenis, die rijst, ik begin ook alvast met snijden. Ik bedacht me opeens iets. Al mijn koksmessen zijn hartstikke bot, maakt verder niet uit, een goeie chef is nooit afhankelijk van zijn apparatuur, maar: Ik heb ooit een professioneel vismes gekocht, jaren geleden, in Noorwegen, toen we daar een zelf gevangen vis gingen fileren. Dat mes blijkt door weinig gebruik nog steeds superscherp en daar snijd ik nu vrolijk alle sushivullingen mee. Zie de ingrediëntenlijst onderaan.

Oeh spannend hoor! Tussendoor maak ik nog een aan-de-kantsalade. Wat reepjes rode ui en knoflook fruiten, half bakkie kastanjechampignons erbij bakken, en sugarsnaps. Die niet te lang in de pan, die snaps. Pan van ‘ t vuur, besprenkelen met rijstazijn en sojasaus en laten afkoelen.

  Die mango gaat er straks bij, evenals wat taugé.    Jongens, ik ga rollen! Rollen alsof ik shag rook! Maar dan anders. Ik maak eerst inside out sushi, ook wel California rolls of Uramaki sushi en ik verwijs je voor de techniek naar eerdergenoemde sushisite. Kijk mij alles eens lekker bij de hand hebben:  

Oh ja, die rijst is af dus. Lekker bewerkelijk wel, sushirijst maken, man man man, maar het zal wel nodig zijn, dat twee keer weken in koud water, dat weet ik hoeveel keer afspoelen, dat koken en daarna laten rusten om het goedje vervolgens weer keihard wakker te schudden met warme rijstazijn en suiker.

De eerste rol doe ik veilig en lekker lekker met avocado, tomaat, rode ui en Japanse veganaise:

  De rijst had ik aan de buitenkant bestrooid met sesamzaadjes trouwens.   Eentje met avocado, verse peper en biet, de rijst aan buitenkant bestrooid met broodkruimels en knoflookpoeder:  

Kijk, voor de volgende: lijnzaadjes op de buitenkant:

En komkommer, vijg, Japanaise, peper, mango en rode ui erin:

  Genoeg inspiratie denk ik zo o nie? Ik maak het verder af met “gewone” sushi, ook wel Futomaki sushi, de mij meest bekende sushi, dus noriblad aan de buitenkant, Oh en nog één Maki sushi, dat betekent minder rijst, de helft van het noriblad en maar 1 ingrediënt (komkommer in mijn geval) erin. Lekker lekker, lekker makkelijk.    Weet je, als je al dat voorsnijden gedaan hebt, en je hebt dus allemaal kommetjes en bordjes en bakjes met heerlijke gesneden verse ingrediënten voor je neus staan, plus de rijst en smaakmakers en een kommetje water met azijn om af en toe je vingers in te dippen, dan voel je je dus gewoon een artiest en ga je vanzelf los! Ik wel in ieder geval. Ik heb alle sushirollen na het afrollen in vershoudfolie gewoon even in de koelkast gelegd terwijl ik bezig was. Al die rollen, twee Urumaki sushi, één Futomaki sushi en één Maki sushi heb ik later zorgvuldig in stukken gesneden.    Maar eerst had ik nog best veel snijdsels over, nadat de rijst op was. Die heb ik met een dressing van Japanaise met rijstwijn omgetoverd in nóg een sidesalad:    

  Die salade waaraan ik al eerder begonnen was maakte ik af door ‘er stukjes mango en sprietjes taugé doorheen te husselen:

  Nadat ik de sushi in stukken heb gesneden, doe dat zorgvuldig, zie anders ook weer de sushi-san.nl website, legde ik een en ander in mijn lievelingsschaaltjes:  

En toen dekte ik, geholpen door mijn man, die terwijl ik creatief bezig was met rijst en nori, een kapstok ophing, alsook een schilderijtje, en onze boekenkast reorganiseerde, de tafel:

  Zoals je ziet heb ik voor iedere eter een kommetje sojasaus, een kommetje wasabipasta en een kommetje roze gember neergezet, net echt hè?  

De ingrediënten die ik gesneden heb in lange smalle stukken voor de sushi waren:
1 klein gekookt bietje
1 halve komkommer
1 tomaat, ontdaan van zaad en vocht
1 halve gele paprika
1 avocado
1 halve mango
klein stukje rode peper
4 kleine vijgjes
1 half rood uitje  

Wat hiervan overbleef werd in de onverwachte salade met Japanaise en rijstwijn hierboven al eerder beschreven met elkaar verenigd.  

Voor de bedoelde salade gebruikte ik:
1 half bakje kastanjechampignons (125 gram)
1 half rood uitje in halve ringetjes
1 knoflookteentje in schijfjes
1 pakje sugarsnaps uit de supermarkt
1 halve mango in stukjes
1 half bakje taugé uit de supermarkt  

Voor de roze gember is nodig:
50 gram gember
rijstazijn
rietsuiker
zout
sap van gekookt rood bietje, of eventueel een stukje pureren en erdoor mengen   

De Japanaise maakte ik van:
een paar eetlepels veganaise
scheut sojasaus
scheut rijstwijn
kneep wasabipasta  

Oh, vergeet niet dat je dus noribladen nodig hebt, ik heb er 4 gebruikt, een sushi rolmatje en vershoudfolie.   

Verder heb ik 225 gram sushirijst gebruikt, 1 Trappistes Rochefort 6 en een paar glazen Pinot Gris. Die laatste twee ingrediënten waren puur ter begeleiding van het hele scheppingsproces en het eten, die gingen dus niet door het eten zelf.  

Doei!    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven