Taco’s met kipstuckjes in chocoladesaus, kidneybonen, maïs en salade, como in Mexico!

Hoi! Mijn man en ik liepen vanmiddag de supermarkt binnen en ik riep keihard OLA OMBRE, QUÉ TAL!? naar een van de winkelmedewerkers. Hij liet van schrik een paprika en blikken kidneybonen en maïs uit zijn handen glippen. Behendig en koelbloedig als ik ben griste ik de vallende etenswaren uit de lucht voor ze de grond raakten en mikte ze in het winkelmandje dat mijn man paraat hield. Mooi. Dat wordt Mexicaans eten vanavond. De rest van de boodschappen hing iets minder van toeval af en ik hield me verder rustig. Hier is de boodschappenlijst. We aten weer met zijn tweeën. Dat vinden we gezellig. Met meer vinden we ook gezellig, met minder vinden we het minder gezellig. Overzichtelijk dus.

– 12 tacoschelpen
– kipstuckjes van de Vegetarische Slager (160 gram)
– 1 rode paprika in kleine blokjes gesneden
– olijfolie
– 1 uitje, gesnipperd
– 1 knoflookteen, fijngesneden
– stukje verse oranje peper in piepkleine stukjes, met of zonder pitjes
– kruidnagelpoeder
– komijnpoeder
– nootmuskaatpoeder
– kurkumapoeder
– 1 blik maïs (400 gram)
– 1 blik kidneybonen (400 gram)
– 40 gram hele pure chocolade, met 85% cacao bijvoorbeeld
– 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
– 1 plantaardig bouillonblokje
– (appel)azijn
– 1 zakje voorgesneden en gewassen ijsbergsla
– 1 half potje artisjokken in de olie
– 6 mediumsized zoetzure augurken
– 1 blikje ananas (4 schijven)
– 1 groene peper gekweekt en gegroeid in de tuin van vrienden
– zwartepepermolen
– zeezoutmolen

Ah, ik zie dat ik het snijden, snipperen en klein maken van de paprika, ui, peper en knoflook al heb meegenomen in de ingrediëntenlijst. De kipstuckjes heb ik ook nog kleiner gehakt dan dat ze in hun bakje zitten. De oven mag op 180 graden voorverwarmd worden. Dat lees je ook terug op de verpakking van de tacoschelpen vermoed ik.

  Onder het luid zingen van La Cucaracha zette ik een goede bakpan op hoog vuur, goot er een flinke eetlepel olijfolie in en bakte ui, knoflook, peper en snuffen kruidnagel, nootmuskaat, komijn en kurkuma even goed heet op en af en aan en door en door. Dat rook kostelijk, de buikjes van toevallig passerende elfjes waren gelijk rond en vol (ik heb van Suske en Wiske en de Edele Elfen geleerd dat elfen leven op de geur van eten). Maar ik ben geen elf en ik zit niet snel vol dus ik sodemieterde de paprikastukjes erbij, zette het vuur ietsje lager en roerde de boel goed om. Dan ging de chocolade erbij en al roerend liet ik deze smelten. De gepelde tomaten erbij gevoegd en goed kapotgeprakt in de pan. Bouillonblokje erbij en een scheut appelazijn, vuur op het laagste standje, kipstuckjes toevoegen, deksel erop en loat goan, dejar en paz.   

  Had ik mooi de tijd om wat aangelegenheden aan, op, in en door te snijden voor een slaatje. De artisjokkenharten bijvoorbeeld, de groene peper uit de tuin van vrienden, de augurken en de ananas uit blik. De ijsbergsla ging in een slakom en kreeg 2 eetlepels hele lekkere olijfolie te verwerken plus wat peper en zout uit de molens. Daarna gingen de net opgenoemde snijdsels erdoor, even mengen, sombrero! Klaar, bedoel ik.

  De bonen en de maïs warmden beide in hun eigen pannetje in hun eigen vocht op en werden goed afgegoten weer terug in hun zelfde pannetje gevlijd. Restte mij niets anders meer dan de tacoschelpen een minuut of vijf in de voorverwarmde oven te leggen en de tafel te dekken met borden, bestek, de salade, bonen, maïs, saus en iets te drinken. Toen de schelpen warm en knapperig uit de oven op tafel kwamen gingen we los. Alle combinaties zijn voorbij gekomen in onze schelpjes en later gewoon los op het bord. Onze magen zaten zo vol als het buikje van een elfje dat diep ademend langs een all-you-can-eat restaurant is gefladderd.  

  Over de ongelooflijk lekkere saus wil ik nog even opmerken dat ik hem bewust wat bitter heb gelaten. Ik was vandaag echt op zoek naar de bittere smaak van pure chocolade. Als je dat iets wil verzachten, verzoeten en misschien ook verzuren zou je er wat extra appelazijn en wat agavesiroop of suiker door kunnen draaien. Appelstroop werkt ook altijd goed. Ik deed het niet. Ik heb wel nog bij één taco de vulling gecombineerd met een beetje kant en klare tomatenketchup, om te testen of zo’n zoetzure smaaktoevoeging inderdaad de bitterheid temperde. En dat deed het. Dus dat kan ook. Aiiiiiiii Llamaaaaaa!  

  Hier nog een plaatje van een taco en dan is het hasta luego fijne avond bedankt voor de aandacht geniet van je weekend neem nog iets lekkers doe nog iets leuks en geniet altijd nu!  

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven