Thaise salade, thuis Thais in Twente

Thaise salade

Het huwelijksbootje

Hoi! Het is precies tien jaar geleden dat mijn man en ik in het huwelijksbootje stapten. Vrij letterlijk. Na de voltrekking van ons huwelijk in de Schellingwouderkerk deelden mijn piepfrisse echtehelft en ik de maaltijd en een dik vet vol dol feest met onze dierbaren op een boot. Die boot heet “Het einde van de wereld” en ligt nog steeds in het IJ in Amsterdam. Onze huwelijksboot. De volgende dag voeren we op een boot richting Schotland. Onze huwelijksboot.

Over dierbaren gesproken. Sinds we negen jaar geleden van de Randstad naar het oosten van het land verhuisden (met een busje, niet met een boot) zijn er flink wat dierbaren bijgekomen in ons leven. Als ik terugdenk aan onze bruiloft denk ik deze nieuwe dierbaren er bij. “Hè!? Was jij niet op onze bruiloft?” roep ik wel eens verontwaardigd naar iemand die ik in september 2009 echt nog niet kende. Die huwelijksboot op dat IJ deint in mijn hoofd steeds uitbundiger door de almaar uitdijende massa feestende dierbaren op dat schip in 2009.

Een trouwdagdiner voor twee

Op onze ark lieten we voor onze trouwerijgasten een maaltijd uitrukken door de Thai bij ons op de hoek. Waar we nu wonen is geen Thai op de hoek dus ik leef me vandaag uit in de keuken, op onze trouwdag, cadeautje aan mezelf. Ik loods jullie eens even door wat Thaisachtige recepten heen. Mooi hè, tien jaar later op onze trouwdag weer Thais, maar dan thuis. Thaise salade met frietjes. Thais thuis in Twente.

Thaise salade en frietjes met mangodip

Bij de Groene Meisjes vond ik een mooi recept voor pittige Thaise frietjes met een mangodip. Daar maak ik gebruik van. Daarnaast tos ik een Thaisachtige salade in elkaar, een Thaise salade.

Twee recepten dus, voor iedere vijf-jaar-getrouwd één. Of één voor het eerste jaar getrouwd en één voor het laatste jaar. Ofwel twee recepten voor twee willekeurige jaren. Of één recept per persoon. Lekker random.

Thaisachtig Tien Jaar Getrouwd Diner voor Twee:

Ingrediënten voor de frietjes:

– 580 gram zoete aardappel
– 2 theelepels plantaardige sambal
– twee eetlepels vegan kokosolie (ik gebruikte kokosolie mét kokosgeur en -smaak)
– 2 eetlepels maizena

Ingrediënten voor de frietjesdip:

– 1 mango
– 4 eetlepels vegan kokosmelk
– het sap van 1 limoen
– 1 theelepel kurkumapoeder
– zout naar smaak
– zwarte peper naar smaak

Ingrediënten voor de saladedressing:

– 1 geperst knoflookteentje
– 2 eetlepels sesamolie
– twee eetlepels sojasaus
– 2 theelepels agavesiroop
– 2 theelepels gembersiroop
– sap van 1 limoen
– 1 eetlepel plantaardige mayonaise

Ingrediënten voor de salade:

– dressing van de hierboven genoemde elementen
– 160 vegan kipstukjes
– 1 halve rode ui
– 1 zoete puntpaprika
– een hele of, in mijn geval, tweederde komkommer
– 1 avocado
– een paar blaadjes verse munt (ik gebruik ananasmunt uit eigen tuin, klinkt zoals het is, vrij snobistisch, zo ben ik op mijn trouwdag)
– 1 halve paksoi
– verse rode peper naar smaak, voor mij een hele graag
– 2 salade-/lente-/bosuitjes voor de garnering
– een handje pinda’s voor de garnering

Thaise salade

Bereidingswijze Thaise frietjes:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de zoete aardappel en snijd hem in dunne frietjes.
2. Smelt de kokosolie en meng haar goed met maizena en sambal.
3. Doe de frietjes in een kom en meng ze goed met de kokossambal. Ik doe dat met mijn schoongeschrobde handen. Mijn trouwring gaat daarvoor even van mijn vinger, oeps! (Weet je dat mijn trouwring om mijn linkermiddelvinger zit? Nu wel! Daar past en zit ie het beste, al tien jaar.)

4. Verspreid het frietjesbal over een vel bakpapier op een ovenplaat, zet de plaat in de oven en laat de frietjes zo’n minuut of dertig in het rond dansen. Schep ze halverwege het bal eventjes om.

Even een dip:

5. Ondertussen maak je de dip voor de frietjes: maak in de keukenmachine of met de blender een glad sausje van de ingrediënten voor de dip (mango, kokosmelk, kurkuma, limoensap, zwarte peper en zout). Proef zelf of er naar jouw smaak genoeg limoensap, zout, kurkuma, peper en/of kokosmelk in zit.

Thaise salade

En dan de Thaise salade:

6. Ondertussen maak je ook de saladedressing door al haar ingrediënten door elkaar te laten dansen en hotsen en klotsen.
7. Ondertussen begin je ook de salade te maken door de kipstukjes knapperig en bruin te bakken.
8. Ondertussen werk je verder aan de salade door alle groentes te wassen en in leuke stukjes te snijden. Je mag helemaal zelf weten wat voor stukjes, lang, kort, dik, dun, kies maar zelf, iedereen vindt daar wat anders over, ik vind dat iedereen dat dus zelf mag weten. Vergeet de avocado niet te schillen trouwens.
9. Ik vind wel dat je vandaag de bosui en ook de rode peper in ringetjes moet snijden, trouwringetjes, afgesproken?
10. Oh mijn, ik snijd de halve rode ui in halve ringen! Mijn hart breekt een beetje.
11. Maal de pinda’s fijn in de vijzel.
12. Tos alle salade-ingrediënten, behalve de dressing, de bosuiringetjes en het pindakruim door elkaar in een grote schaal.
13. Giet de dressing eroverheen en meng voorzichtig.
14. Strooi bosui en pindakruim over de salade.
15. Serveer friet met dip en salade en bubbels (optioneel)! Feest!

Op de liefde!

Deze proost is op al onze en al iedereens dierbaren, Proost!

Toe eten wij vegan stroopwafelijs. JA DAT BESTAAT! Het is van het merk The Leann.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven