Verdraaid lekker!
Hoi! De tarte tatin is oorspronkelijk een ondersteboven gebakken appeltaart. Het verhaal gaat dat de taart eerst in alle haast zonder het deeg de oven in werd geschoven. Waar zou ze met haar gedachten geweest zijn hè? Nauwelijks taart te noemen. De bakster merkte haar vergissing al snel op.
Ze haalde de bakvorm met enkel appels en suiker weer uit haar oven, verspreidde het deeg alsnog bovenop de appels en liet het gebak verder garen. Uit de oven gehaald stortte ze het baksel zo hop, ondersteboven uit de vorm, en de taart was weer volgens de norm! En zo maakte Stéphanie Tatin ergens eind 19e eeuw van een vergissing een inmiddels zeer bekend traditioneel gerecht. En ik maak daar weer een hartige versie van: de tomaten tarte tatin met salie. Met kant en klaar bladerdeeg, wel zo makkelijk!
Tomaten tarte tatin met salie
Tomaten tarte tatin met salie! Salie doet dingen een beetje naar lamsvlees smaken. Dat vind ik dan hè. Ik heb al jarenlang geen lamsvlees meer geproefd dus misschien heb ik het wel helemaal mis. Smaken verschillen, tussen mensen maar ook door de jaren heen. Maar als de smaak van salie je ook aan lamsvlees doet denken en je wil deze vlezige smaak oproepen in een vegan gerecht, gebruik dan gewoon lekker veel van het kruidje in je gerecht. Mooie tip, of niet dan?
Tomaten tarte tatin met salie
Course: Hartige taartCuisine: Frans of zoDifficulty: Niet echt moeilijk1
halve taart20
minutes20
minutes40
minutesIngredienten
1 ui
1 teen knoflook
centimetertje verse peper (of meer, minder of geen, al naar gelang je eigen wensen en smaak)
4 blaadjes salie (of meer, als je dat lekker vindt!)
1 eetlepel balsamico (azijn)
2 vleestomaten
2 eetlepels juliennereepjes zongedroogde tomaatjes in olie uit een potje
2 eetlepels edelgistvlokken
5 plakjes plantaardig bladerdeeg
Bereidingswijze
- Leg 5 plakjes bladerdeeg uit de vriezer op een bord om te ontdooien. Verwarm de elektrische oven voor op 225°C.
- Snij de ui in halve ringen. Hak knoflook, peper en salie fijn. Zo fijn. Heerlijk.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en fruit alles 3 tot 5 minuten al roerend op hoog vuur.
- Blus de smaakmakers af met een eetlepel balsamico en haal de pan van het vuur.
- Stort ui, knoflook, peper en salie in een (eventueel ingevette) quichevorm.
- Snijd twee vleestomaten in halve schijven en roer ze samen met 2 eetlepels juliennereepjes zongedroogde tomaten, twee eetlepels edelgistvlokken en zout naar smaak door het mengsel in de quichevorm.
- Bedek de tomaten in de quichevorm met de vijf plakjes bladerdeeg, hou alles binnen de vorm.
- Zet de taart tussen de 15 en de 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de taart uit de oven en stort haar ondersteboven op een schotel, tadaa, tarte tatin!
Tips
- Ik had ‘m al weggegeven maar: gebruik salie ook om andere gerechten een lamsachtige smaak te geven.
Doei!