Tomatentieten met linzenhartjes

Hoi! Ik kocht in Duitsland tomaten van een formaat waar je dus écht niet mee bekogeld wil worden. De tomaten hadden wel wat weg van vrouwenborsten dus ik besloot er een hart onder te leggen. Een hart van linzen, couscous, noten en tijm. Al in de war? Ik hoop dat ík nog weet waar dit naartoe gaat. Ik ga even stap voor stap na wat ik ook al weer deed.

Ik sneed de onderkant van de twee tomaten en holde de borstige bergjes helemaal uit. Daar kwam zo’n 300 gram tomatenprut van waar ik weer een soepje van maakte maar dat is voor een volgend blogbericht. Vervolgens sneed ik een aubergine in schijven, schudde ik de schijven in een ovenschaal door twee eetlepels olijfolie, twee eetlepels amandelmeel, twee eetlepels edelgistvlokken, een eetlepel gedroogde tijm en een halve theelepel zout en schoof ik de schaal de oven met een temperatuur van 200 graden in. Dat is wel heel hoge koorts trouwens. Ik denk dat mijn oven goed ziek was. Maar hoe zieker hoe heter hoe beter voor de auberginesjoelstenen.

De linzen huilden even goed uit in een vergiet, terwijl een eetlepel of twee olijfolie om in te bakken opwarmde in een bakpan. Oh, ik ving de linzentranen wel op trouwens, wordt vervolgd. De handvol gemengde noten knalden samen met een flinke bats tijm in de olie.

De linzen sprongen er ook bij en alles zwierde zo’n beetje in het rond. Ik zette het vuur wat lager en mengde 70 gram couscous met 70 milliliter vocht, waaronder het vocht van de linzen, aangevuld met gekookt water. De couscous draaide ook de pan in en ik liet de boel heel zachtjes nagaren. Ik zette de tomatentieten op het rooster in de oven om ze nog even lekker op te warmen alvorens ik ze over de twee verwachtingsvol kloppende linzenhartjes heen zette. Ja, die linzenhartjes die maakte ik vervolgens met behulp van een metalen hartjesvormpje, kijk zo zagen ze eruit:

En zo ziet zo’n hartje eruit met een warmbloedig borstje eroverheen:

Nee, dat klopt niet gek. Het hartje is aan het oog onttrokken.

  Ik weet niet hoeveel minuten de aubergine in de oven heeft gestaan maar wel dat het net zo lang duurde als dat ik al die andere dingen bereidde. Een gevoelsmatig logistiek sterk staaltje weer zullen we maar zeggen, en sorry als mensen er dan niets aan hebben. Ach, uiteindelijk gaat het er toch om of je een goed verhaal hebt hè. Of, eigenlijk nog veel beter, een glimlach van je echtgenoot wanneer hij je borstje van je hartje tilt:

Doei!

P.S. Wij aten vóór dit gerecht heel toepasselijk een voorgerecht. Dit gerecht is op zichzelf staand niet helemaal genoeg als hoofdmaaltijd voor twee actieve veganisten, dan weet je dat. Overigens aten we niet alleen onze linzenhartjes maar ook nog de rest van het linzenmengsel.

Ingrediënten voor twee personen:
– 2 enorme tomaten, sorry ik weet de naam van dit ras niet, wie wel?
– 1 aubergine
– amandelmeel
– edelgistvlokken
– tijm
– 1 pot linzen
– gemengde noten
– couscous
– olijfolie
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven