Tomeloos verse asperges

verse asperges

Tomeloos verse asperges uit Duitsland

Hoi! Mijn man haalde vandaag asperges in Gronau, hier vlak over de grens met Duitsland, bij de eerste rotonde rechtsaf vanuit Glanerbrug. Daar word je met bordjes naar een kraampje geleid. Als je aspergeliefhebber bent en in de buurt, ga daar asperges halen. Tijdens het seizoen natuurlijk. Het aspergeseizoen.    

Oef, wat buitensporig vers en lekker zijn deze, mein Himmel! Mijn man schilde ze net, ja dat doet mijn man altijd omdat hij dat beter kan dan ik, ik laat draadjes achter. Maar goed ik proef dus een stukje en ik wil gewoon alle vijftien asperges gelijk zo opeten, grommend naar iedereen die in de buurt komt en maar naar MIJN uitgesproten witgouden wortelstokken durft te kijken grrrr…….. Sorry, ik ben weer terug hoor, ik had even een momentje.  

Tomeloos verse asperges bereid volgens drie methodes

Ik maak er drie. Drie aspergegerechten. Er zijn precies vijftien asperges, gedeeld door drie is vijf, vijf asperges per recept. Ja, klopt, toch? – Altijd onzeker over hoofdrekenen, ik mocht op de basisschool altijd al rekenen met een machientje, geen flauw idee waarom. Pas als je iets mist, voel je het belang ervan hè? Dus voor alle basisschoolkinderen die mijn blog volgen: het is echt fijn als je met een zekere mate van overtuiging dingen uit je hoofd kunt uitrekenen hoor! Dus hou op te zeuren. –

De drie methoden zijn koken, bakken en dresseren. Voor de gekookte asperges maak ik dan een klassiekig wittig sausje dat ook over de gekookte aardappeltjes kan die ik erbij serveer. Het bakken doen vijf van de vijftien asperges in de oven, met pecannoten. En rauw gaan er vijf in een saladetje met citroen. Daar gaan we, maakt uw veiligheidsgordels vast!  

Plus een bonus methode

Oh sorry, ik volg nog een vierde bereidingswijze, bouillon trekken, daar begin ik mee. De schillen gaan in water op het vuur en laat ik gedurende mijn kookperikelen hun smaak afstaan. Geen omkijken naar. Ik gebruik de consommé nog niet vandaag.  

Bereidingswijzes

De verse asperges zijn dus al nauwkeurig geschild, door mijn man, weet je nog?

Ik schil 400 gram aardappels en zet ze in water op het vuur om gaar te koken.

Het slaatje van rauwe verse asperges:

Ingrediënten:

 • 5 kneiterverse asperges
 • 1 halve citroen
 • 2 theelepels speltsiroop
 • 1 theelepel agavesiroop
 • 1 eetlepel olijfolie
 • zwarte peper
 • zeezout

Tijd om het slaatje te maken, dan kunnen de smaken van de dressing lekker binnentrekken in de vijf rauwe knapperige asperges.
– Van een halve citroen rasp ik de schil.
– Het vruchtvlees gaat in kleine stukjes en het vocht vang ik op voor de dressing.
– Alles in een mooi schaaltje gedaan doe ik er 2 theelepels speltsiroop bij. Speltsiroop blijkt niet zo goed te zoeten als ik wil dus ik doe er ook nog een theelepel agavesiroop bij.
– Een eetlepel olijfolie en zwarte peper en zeezout uit molens.
– Daar de rauwe asperges die ik eerst in stukjes snij doorheen geroerd zet ik het schaaltje aan de kant om verder te gaan met de volgende vijf asperges.   

Gekookte verse asperges, in de oven gebakken asperges en een bijgerecht

Ingrediënten:

 • Ashley, Asterix, Ashanti, Asaf en Astrid (vijf verse asperges
 • 2 eetlepels sojaboter (of andere plantaardige boter)
 • 14 eetlepels sojamelk
 • 3 eetlepels edelgistvlokken
 • 340 gram doperwten uit een pot
 • 2 eetlepels sesamzaadjes
 • olijfolie
 • nootmuskaat
 • zwarte peper
 • zeezout                      

– Ashley, Asterix, Ashanti, Asaf en Astrid Asperge gaan in een laagje water in een pan op het vuur. Alliteratie is their middle name. Als het water pas 3 a 4 minuten aan de kook is geweest zet ik het vuur al weer uit. ZO VERS is deze aspergefamilie dat ik haar niet langer wil koken en ook niet langer durf te koken. Ik laat de pan wel op het pitje staan terwijl ik verder friemel in de keuken.  
– De laatste vijf asperges gaan in een ovenschaal, bedrenk ik met olijfolie en besprinkel ik met grof gevijzelde pecannoten en wat zout. Ik doe nog niets hiermee verder, behalve dan dat ik de oven alvast voorverwarm op de hoogste stand.  

Bijgerecht: in de oven gebakken doperwtjes met sesamzaadjes

– Even een uitstapje naar een bijgerecht: Een halve pot doperwten giet ik af, spoel ik af en laat ik ook in een ovenschaal tuimelen. Er komt hier weer wat olijfolie kijken.
– Die olie ziet wel zitten wat ie ziet en duikt bovenop en onder, door en tussen de erwtjes. Zo’n eetlepel of twee zal het zijn.
– Twee eetlepels sesamzaadjes duikelen gezellig de groene ballenbak in en vermaken zich opperbest, wetende dat niemand ze ooit nog zal ophalen uit dit zaadjesparadijs.
– Om ook een bijdrage aan de pret te leveren maal ik er nog wat zwarte peper en zeezout overheen. De schaal gaat in de inmiddels voorverwarmde oven.
– Na vijf minuten schep ik alles een beetje om. Na nog eens 3 minuten zet ik de schaal asperges met pecannoten erbij in de oven.   

In de 11 minuten die de oven nu nog nodig heeft om zijn mirakels te volbrengen doe ik de volgende dingen:  

Sausje maken, afronden en serveren

– Ik maak een sausje in een pannetje op het vuur. Met twee eetlepels sojaboter, 14 eetlepels sojamelk, drie eetlepels edelgistvlokken, peper, zout en nootmuskaat. Roeren en verwarmen maar. Voor over de gekookte asperges en voor over de aardappeltjes. In een klein schaaltje gaat de saus als ie af is.
– Ik giet de aardappels af, leg ze in een mooi hartvormig schaaltje en strooi er wat zout over.
– De vijf gekookte asperges leg ik op een schotel waarnaast zo ook nog de vijf gebakken asperges passen.
Nou heb ik alles wel hè? Wacht, ik heb wel een geheugensteunfoto.  

 – Ja dus, oven open, ovenasperges bij de gekookte asperges op de schotel. Erwten eruit. Tafel dekken. ‘t Is klaar. Hieronder volgt nog de beloofde foto van de gekookte en de gebakken asperges eensgezind op een schaal, de foto waar iedereen zo halsreikend naar uit zag.   

Die foto had ik gewoon nog niet ingezet, ik weet ook wel dat niemand erom gevraagd heeft. En ik weet ook dat het reikhalzend moet zijn. Tenminste, als ik dat bedoel. Misschien bedoel ik wel halsreikend, hou op te zeuren! Halsreikende toeren. Nee. Dat moeten dan weer halsbrekende toeren zijn, als je dat bedoelt dan. Goed verhaal weer, hou op nu.  

Doei!  

Totale ingrediëntenlijst voor twee aspergeliefhebbers:  

– 500 gram (of 15 stuks) halsbrekend verse witte asperges, zo vers dat ze rauw eigenlijk het lekkerst zijn
– 400 gram aardappels
– 2 eetlepels sojaboter
– 14 eetlepels sojamelk
– 3 eetlepels edelgistvlokken
– 1 halve citroen
– 2 theelepels speltsiroop
– 1 theelepel agavesiroop (je kunt zoeten waarmee je wil trouwens, hoeven niet per se deze siropen te zijn)
– een handje vol pecannoten
– 340 gram doperwten uit een pot
– 2 eetlepels sesamzaadjes
– olijfolie
– nootmuskaat
– zwarte peper
– zeezout                                                                                                                    

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven