Hoi! Ik zet een kop thee en een bakje wasabibollen voor mijn man zijn snufferd, bind een keukenschort voor en zet een pan met een liter water erin op het vuur. Mijn man knikt goedkeurend.
Hakken zal ik. Knoflook, verse peper, ze gaan eraan, in kleine stukjes. Een bosui raffel ik rap in ringetjes. En de oesterzwammen, geborsteld en ontvoet en wel, worden ook fijn gehakt. Fijn.
Dat water op het vuur kookt. Ik haal de pan van het vuur en doe de rijstnoedels erin. Vier minuten hebben ze nodig in hun hete bad. Daarna gaan ze in een vergiet, oh vergiet, overgiet ik ze met koud kraanwater en laat ze uitlekken.
“Gehaktwaren, zorg goed voor jezelf, en voor elkaar.” Na het horen van deze woorden vliegen de oesterzwammen, knoflook, peper en bosui elkaar woedend in de haren, zoals dat hoort aan het einde van een goede talkshow. Bospaddestoelenbouillon, agavesiroop en citroensap proberen de gemoederen te bedaren maar worden meegesleurd in de worsteling.
Ik geef de rijstnoedeltjes allemaal een kort pittig kapseltje met mijn schaar en vraag of ze zo snel mogelijk de kloppartij willen beëindigen. Met hun vernieuwde pit kwijten ze zich meesterlijk van hun taak en springen tussen alle ruziënde partijen in.
Ik zap even naar een andere zender. Ah, het bijzondere verhaal van een Chinese kajakvisser die alleen maar sojabonen ving. Goede documentaire wel, zoek maar eens op. In ieder geval maakte die Chinees een deugd van zijn boon, van zijn noot bedoel ik, nee nood, van zijn nood maakte hij een deugd. Hij mengde die sojabonen met citroensap, olijfolie, cayennepeper, laos, sesamzaadjes, zout, knoflookpoeder en kurkuma.
De twee helften van een zoete puntpaprika dienen als kajakken en daar heb je het al. Kajakvisser wordt puntpaprikasojaboner. Bijzonder verhaal. Knoop er maar geen touw aan vast.
Zap. Ah, sumoworstelaars in de modder. Ik blijf even hangen. Beetje zonnebloemolie in een klein sauspannetje op een hoog vuurtje. Wat sesamzaadjes laten huppelen in die olie. Pindakaas, sojasaus, sambal, kokosmelk, rietsuiker, knoflookpoeder, kurkuma en laos erbij en het vuur laag zetten. En binnen geen tijd kan ik zelf in de modder worstelen. Ik hou mijn satémoddertje warm op een heel laag vuurtje.
Zap. Terug naar de talkshow. Die blijkt nog steeds afgelopen te zijn. Dan maar weer wat zonnebloemolie in een bakpan verhitten, een klauw pinda’s erbij, even laten rondwalsen en dan het strijdresultaat van het praatprogramma erbij gemikt. Even goed rondgooien in de heetheid en dan kan het vuur zacht en een deksel op de pan.
Zap. Ah een plantaardig kookprogramma. Konijnenvoer dus. Veldsla wordt gemasseerd met sesamolie, opgeschrikt met citroensap en vervolgens weer gekalmeerd met agavesiroop. Een halve mango in stukjes checkt het konijnenvoer uit en likes wat het sees en stays. Cayennepeper en zout maken het af.
Zap. Ah, sexy chicks in de brandende hitte, altijd lekker, zulke programma’s. Kipstuckjes worden heet gebakken in wat zonnebloemolie. In een mooi schaaltje ermee en zap! Die modderpoel van pindakaas en kokosmelk gaat over de chickies. Prikkel ze maar, die zinnen, chicks!
Doe alle zenders in mooie schaaltjes. En dan zit er een knop op je tv, die helpt je zo uit de puree. De tv gaat aan en we kunnen eten.
Doei!
Ingrediënten voor twee zappers:
Voor de rijstnoedelnassi:
– 125 gram rijstnoedeltjes
– 75 gram oesterzwammen
– 2 theelepels bospaddestoelenbouillon
– 2 eetlepels agavesiroop
– 2 eetlepels citroensap
– 1 teen knoflook
– 1 stukje verse peper
– 1 bosui
Voor de puntpaprikasojaboner:
– 175 gram gekookte sojabonen uit de koeling
– 1 flinke kneep citroensap
– 1 flinke scheut olijfolie
– 1 zoete puntpaprika
– cayennepeper
– knoflookpoeder
– sesamzaadjes
– laos
– kurkuma
– zout
Voor de modderworstelende chickies:
– 1 bakje veganistische kipstuckjes
– 1 eetlepel sesamzaadjes
– 2 eetlepels pindakaas
– 1 eetlepel sojasaus
– 10 eetlepels kokosmelk
– 2 theelepels rietsuiker
– 1 theelepel sambal
– knoflookpoeder
– laos
– kurkuma
Voor het konijnenvoer:
– 75 gram veldsla
– 1 eetlepel sesamolie
– 1 eetlepel citroensap
– 1 eetlepel agavesiroop
– cayennepeper
– zout