Vegan Haggis

haggis
Direct naar het recept

Hoi! Haggis is een klein, Schotsgeruit zoogdiertje dat leeft in de Hooglanden. Aan één kant heeft het kortere poten dan aan de andere kant. Zo rent het heel makkelijk en snel om een berg heen. In één richting. De andere kant op wordt het juist heel moeilijk rennen met die korte pootjes aan de zijkant.

Haggis kan gelokt worden met de klanken van een doedelzak. Je vangt het eenvoudig, het wezentje kan alleen recht voor zich uit kijken dus is niet zo alert op van achter of opzij naderende Haggis-jagers. Haggis is dan ook een veelvoorkomend gerecht op het Schotse menu.

Omdat de Haggispopulatie flink in grootte afneemt wordt het tijd om de Schotten iets anders te laten eten. Een Haggisvriendelijke variant? 

Misschien. Ik kan het niet weten want ik heb zelf nooit haggis gegeten. Ik ben dit ook niet van plan. Mijn man heeft het ooit wel gegeten, in een ver carnivoor verleden. In Schotland. Op onze huwelijksreis…jaja, onze wittebroodsweken waren in dat opzicht best nog donkere dagen.

Nu dus hier een recept voor vegan haggis. Volgens mijn man smaakt het originele gerecht niet zo subtiel als deze plantaardige variant. Ik geloof hem en ben er blij om. Op zijn advies heb ik bij de tweede keer dat ik deze haggis maakte de verse rozemarijn, salie en peper toegevoegd. Het advies bleek correct. 

Dit recept is genoeg voor twee personen als volledig hoofdgerecht, met bijgerechten kunnen er vier mensen van smullen.

Vegan Haggis

Course: Couscous
Porties

2

personen
Bereidingstijd

1

hour 

30

minutes

Ingredienten

  • 114 gram geraspte wortel

  • 265 gram linzen (uitgelekt)

  • 130 gram in stukjes gesneden kastanjechampignons

  • 1 gesnipperde ui

  • plantaardige margarine

  • de naaldjes van een takje verse rozemarijn

  • een paar blaadjes salie, in hele fijne stukjes gesneden

  • 1/2 centimeter verse peper, in hele fijne stukjes gesneden

  • witte peper (naar smaak)

  • nootmuskaat (naar smaak)

  • 150 gram parelcouscous

  • 1 blokje plantaardige bouillon

  • 1 flinke eetlepel marmite

  • 30 gram grof gevijzelde of gehakte zonnebloempitten

  • Voor de whiskysaus
  • plantaardige margarine

  • 1 teen knoflook, heel fijn gesneden

  • 2 eetlepels whisky

  • 135 milliliter haverroom (of een andere plantaardige room)

  • 2 theelepels mosterd

  • 1/2 blokje plantaardige bouillon

  • 2 eetlepels citroensap

Bereidingswijze

  • Fruit ui, wortel, rozemarijn, salie en verse peper een minuut of 5 in een hete klont plantaardig margarine.
  • Voeg de stukjes kastanjechampignons toe en bak nog 4 minuten.
  • Doe de linzen, flink wat witte peper en veel snuffen nootmuskaat in de pan en roerbak het geheel nog een paar minuten.
  • Verwarm de oven voor naar 180°C.
  • Verkruimel het bouillonblokje in de pan, schep er een dikke eetlepel marmite bij en giet 400 milliliter water erachter aan. 
  • Schud de parelcouscous in de pan en roer alles goed door. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat de boel 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Vijzel 30 gram zonnebloempitten grof, of hak ze fijn. Meng ze, na de 15 minuten prutteltijd, door de inhoud van de pan.
  • Stort de vegan haggis in een ovenschaal, druk een beetje aan en zet de schaal 30 minuten in de voorverwarmde oven. Tegen het einde van de oventijd kun je de temperatuur wat hoger zetten voor een krokante bovenkant.
  • Eet smakelijk!
  • Huh? Nee de saus, de saus moet nog gemaakt! Dit kun je doen als de haggis in de oven staat.
  • Smelt een klont plantaardige margarine in een pannetje op laag vuur. Voeg de stukjes knoflook toe en fruit ze zachtjes.
  • Blus af met twee eetlepels whiskey en laat de whiskey even indampen in de pan.
  • Giet 125 milliliter haverroom erbij, schep twee eetlepels mosterd in de pan en verkruimel er een half bouillonblokje overheen. Roer alles goed totdat de saus glad is.
  • Laat de saus even zachtjes pruttelen, voeg twee eetlepels citroensap toe, nog even pruttelen en ja, eet smakelijk!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top