Vegan krentenwegge

vegan krentenwegge
Direct naar het recept

Rozijnen in de vegan krentenwegge?

Hoi! De titel van dit bericht klopt niet. Ik heb naast krenten ook rozijnen door het deeg gemengd, en niet weinig. Het is een vegan rozijnenkrentenwegge geworden. Als je daar nou helemaal van in de gordijnen vliegt, op de stang stuitert of in je harnas klapt, dan in eerste instantie: sorry. En in tweede instantie vind je een oplossing in de tip bij het recept hieronder. Ach ik zeg het hier ook alvast: je kunt ook gewoon 500 gram krenten gebruiken in plaats van 300 gram rozijnen en 250 gram krenten. Vegan krentenrozijnenwegge of vegan krentenwegge, je maakt het allebei aan de hand van mijn aanwijzingen, joechei!

Krentenwegge is mij niet met de paplepel ingegoten. Dat zou ook lastig worden. Krentenwegge is stevig brood en met stevig brood is het over het algemeen lastig gieten. Krentenwegge is dus – zo mogen we wel stellen – niemand letterlijk met de paplepel ingegoten. Figuurlijk wel natuurlijk.

Kraamschudden

Kraamschudden is een traditioneel kraamfeest in het oosten van Nederland waarmee het nieuwgeboren kind welkom wordt geheten in de nabuurschap. het brood (de krentenwegge) staat symbool voor de opname van het nieuwgeboren kind binnen de noaberschap, een traditionele vorm van burenhulp. (bron: Wikipedia)

Veel Twentenaren komen bij hun geboorte dus al in aanraking met krentenwegge. Noabers (Twents voor ‘buren’) komen zelden zonder krentenwegge kraamschudden bij versgeboren wereldburgertjes.

Mijn eigen kraamvisite bracht geen krentenwegge mee. Ik werd geboren op de tiende verdieping van een flatgebouw in Sittard, Zuid-Limburg. Ja echt, tiende verdieping, en tijdens een hittegolf ook nog. Gelukkig wel met de helm op. Ik dan, niet die hittegolf.

Misschien kwam er wel Limburgse vlaai bij kijken. Rijstevlaai is altijd mijn lievelingsvlaai geweest, wie weet. In ieder geval serveerden mijn ouders beschuit met muisjes aan de kraamvisite. Zowel rijstevlaai als roze muisjes zijn nog niet standaard plantaardig. Maar dat komt wel. Mh, leuk om eens een plantaardige rijstevlaai te bakken, wordt wellicht vervolgd.

Tukkertje

Voor een nog Twentsere twist heb ik de rozijnen en krenten in mijn rozijnenkrentenwegge laten wellen in Tukkertje. Dat is een Twents likeurtje uit Albergen. Uiteraard heb ik bij het bedrijf gecheckt of het zoete babbelaartje wel vegan friendly is. Dat is zo, verzekerden ze mij.

Voortaan allemaal kraamschudden met vegan krentenwegge, hoe mooi zou dat zijn hè?

Doei!

Vegan krentenwegge

Course: gebak, hapje, zoetigheidCuisine: TwentsDifficulty: niet heel makkelijk, goed te doen
Hoeveelheid

20

plakken
Voorbereidingstijd

30

minutes
Kneedtijd

30

minutes
Rijstijd

1

hour 

50

minutes
Baktijd

35

minutes
Total time

3

hours 

25

minutes

Ingredienten

  • 300 gram rozijnen

  • 200 gram krenten

  • 100 milliliter Tukkertje of een andere likeur naar keuze

  • vier eetlepels bruine basterdsuiker

  • 500 gram tarwebloem

  • 2 zakjes gist

  • 80 gram plantaardige margarine, in kleine blokjes gesneden

  • flinke snuf zout

Bereidingswijze

  • Wel 300 gram rozijnen en 200 gram krenten in 100 milliliter Tukkertje aangevuld met 100 milliliter gekookt water dat wel even is afgekoeld.
  • Roer de krenten en rozijnen door het Tukkertjewater en laat minimaal 30 minuten wellen. Roer tussendoor af en toe goed om.
  • Meng in een beslagkom 500 gram bloem en 2 zakjes gist goed door.
  • Voeg 80 gram in kleine blokjes gesneden margarine toe en een flinke snuf zout. Roer alvast een keer goed door.
  • Laat de rozijnen en krenten uitlekken maar vang het vocht op. Je kunt de rozijnen en krenten hierna op een schone theedoek verder laten uitlekken.
  • Vul het Tukkertje water aan met lauwwarm water tot 250 milliliter in totaal.
  • Bestuif alvast een werkvlak met wat bloem. Daar ga je zo je deeg op kneden.
  • Begin bloem, margarine en zout in de kom te kneden. Voeg al knedend beetje bij beetje het vocht toe tijdens het kneden.
  • Als het deeg meer samenhangend wordt, los van de kom komt en je er een bal van kunt vormen, haal het dan uit de kom.
  • Kneed het deeg op je met bloem bestoven werkvlak minstens een kwartier lang. Het deeg voelt dan soepel aan en veert een beetje terug als je er in drukt.
  • Roer 4 eetlepels bruine basterdsuiker door de uitgelekte krenten en rozijnen.
  • Nu ga je al knedend beetje bij beetje de krenten en rozijnen toevoegen aan je deeg. Het zijn er echt heel veel dus dit kan onbegonnen werk lijken maar ga door tot je alle gedroogde druifjes door het deeg hebt gekneed. Je kunt het deeg telkens openvouwen, daar een hand vruchtjes in leggen, kneden, weer openvouwen, nieuwe hand vruchtjes, repeat, repeat, repeat, tot alle krenten rozijnen zijn opgenomen in het deeg.
  • Maak een bol van het deeg, leg het in een schone kom met een vochtige theedoek erover heen en laat het 30 minuten rijzen.
  • Kneed de bal nog een keertje kort door, misschien maak je ‘m al wat meer langwerpig, richting broodvorm. Laat het deeg weer 15 minuten rijzen.
  • Maak er nu echt een serieus brood van en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat van de oven. Laat nog een uur rijzen. Buiten de oven, je kunt de theedoek eroverheen leggen.
  • Verwarm de (elektrische) oven voor op 180°C.
  • Bak de rozijnenkrentenwegge in 35 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Even laten afkoelen en dan smullen maar!

Tips

  • Als je voor een pure krentenwegge gaat dan kun je 500 gram krenten gebruiken i.p.v. rozijnen en krenten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven