Vegan moos

vegan moos

Vegan moos, wat dat is? Dat is stamppot boerenkool, maar dan helemaal plantaardig! Ik kende het woord moos nog niet. Ik kwam het tegen langs de kant van de weg. Tijdens een fietstocht door Twente. Woorden tegenkomen die je niet kent, ik vind het mooi! En dat gewoon langs de weg hè. Had ik toch niet echt verwacht nee! Wat een verrassing, bedankt Twente, mooi woord ook, moos!

vegan moos
Ja mijn man wist wel al wat moos was, dat zie je aan hem hè?

Vegan stamppot boerenkool met paprikaspekjes, jus en rookworst

Nou heb ik mijn vegan moos in dit recept opgeleukt met zelfgemaakte paprikaspekjes, een lekkere jus en een kant en klare vegan rookworst. Om de keuze nog wat meer reuze te maken volgen hier eerst ook nog een aantal linkjes die verwijzen naar een andere spekjesvervanger en een paar alternatieve boerenkoolrecepten. Dit doe ik ook omdat ik in mijn column voor de krant aankondig dat ik dit zal doen. En belofte maakt schuld dus dan doe ik dat ook hè, logisch! Als je direct door wilt naar het recept van deze post lik hieronder. Nee klik maar, anders wordt je beeldscherm vies.

Direct naar het recept

Alternatieve vegan moos recepten:

Knappernepspekcroutons!
Fussili boerenkool
Boerenkoolsalade met ovenwitlof
Lentelasagne met boerenkool en pompoen.
De boerenkool op met couscous en zoetnotige sperzieboontjes

Vegan moos

Course: HoofdgerechtCuisine: Hollandsch
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

1

hour 
Bereidingstijd

30

minutes
Totale bereidingstijd

1

hour 

30

minutes

Ingredienten

  • Voor de stamppot:
  • 400 gram boerenkool

  • 800 gram aardappelen

  • Voor de paprikaspekjes:
  • 1 pot gegrilde paprika (295 gram)

  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder

  • 1 theelepel zout

  • Voor de jus:
  • 2 eetlepels vloeibare plantaardige boter om in te bakken (kan ook met margarine of olie natuurlijk!)

  • 1 ui

  • 1 teen knoflook

  • optioneel een stukje verse peper

  • 2 eetlepels rode wijn

  • 1 eetlepel balsamico azijn (of 3 eetlepels in totaal en dan geen wijn!)

  • 2 theelepels (10 gram) plantaardig bouillonpoeder of 1 plantaardig bouillonblokje

  • 1 eetlepel maïzena

  • Wat erbij op tafel kan:
  • vegan worst

  • mosterd

  • piccalilly

Bereidingswijze

  • Kook de boerenkool in een ruime hoeveelheid water in 30 minuten gaar.
  • Verwarm de elektrische oven voor op 180°C
  • Schil en was de aardappelen en snijd ze in kleinere stukken.
  • Giet de boerenkool af, vang het kookvocht op.
  • Kook de aardappelen in het kookvocht van de boerenkool in 20 a 25 minuten gaar. Prik er met een vork in om in te schatten of ze gaar genoeg zijn om te stampen.
  • De paprikaspekjes:
  • Maak ondertussen de paprikaspekjes: laat de paprika uitlekken en dep haar droog.
  • Snij de paprika in kleinere stukjes en meng ze goed met 2 theelepels gerookt paprikapoeder en 1 theelepel zout.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de paprikaspekjes los van elkaar eroverheen.
  • Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Laat de paprika ongeveer 30 minuten bakken, schep de stukjes om de tien minuten om. Als ze knapperig zijn, zijn ze klaar.
  • De jus:
  • Snipper de ui, knoflook en eventueel de verse peper.
  • Klots een lik vloeibare plantaardige bakboter in een hete pan.
  • Fruit ui, knoflook en peper totdat de uien goudgeel en glazig zien.
  • Guts 2 eetlepels rode wijn en 1 eetlepel balsamico azijn in de pan (of 3 eetlepels balsamico azijn en géén wijn).
  • Voeg het bouillonpoeder toe of verkruimel het bouillonblokje boven de pan en meng alles goed door. Laat heel even inkoken.
  • Giet er 100 milliliter water bij en laat pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Meng in een kommetje 1 eetlepel maïzena met 2 eetlepels koud water tot een glad papje en roer dit papje door de jus.
  • De finale:
  • Doe de boerenkool in een vergiet en giet de aardappels erop. Zo wordt de boerenkool weer opgewarmd door het kookwater dat door het vergiet stroomt.
  • Stamp de aardappels en de boerenkool tot stamppot.
  • Serveer de stamppot moos met de paprikaspekjes, jus, een vegan worst, piccalilly en mosterd of wat je ook maar lekker vindt bij de boerenkool!

Tips

  • Als je zoekt op “bacon” op deze website vind je meer recepten voor paprikaspekjes en aanverwante plantaardige knabbels ter vervanging van spek en bacon!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven