Vegan nasi goreng

Direct naar het recept

Hoi! Hier volgt een gemakkelijk en snel recept voor het maken van overheerlijke gebakken rijst. Met groentes, zonder dierlijks, vegan nasi goreng. Als hoofdgerecht zijn de genoemde hoeveelheden genoeg voor een complete hoofdmaaltijd voor twee personen. Je kunt de nasi goreng ook als een onderdeel van een uit meerdere gerechten bestaande rijsttafel serveren. (Maak dan voor twee personen iets minder nasi goreng. Of je houdt nog wat over voor de volgende dag. Of je eet gewoon wat meer dan anders.)

vegan nasi goreng

Rijsttafeltips

De rest van zo’n rijsttafel kun je bijvoorbeeld aanvullen met plantaardige pangang, vegan kipstuckjes saté of deze lekkere rendang. Als toetje kan ik je dan ook nog deze cupcakejes aanraden, gemaakt met appel, limoen, kokosrasp en gula djawa. Ja ja, als je zo even op deze website ronddoolt dan heb je voor je het weet een volledig volwassen rijsttafel in je kamer staan! Of in je tuin. Of in je badkamer, keuken, slaapkamer, maakt mij niet uit waar je je rijsttafel neerzet eigenlijk. Mag ook bij mij trouwens, als ie toch vegan is. Laat maar weten wanneer het zover is. Zet ik een drankje klaar.

Drankadvies

Ja over drankjes gesproken, bij zo’n rijsttafel smaakt mij een gembersiroopje met bubbelwater altijd erg goed. Maar een pilsje of een fris witbier doen het ook lekker bij rijstgerechten. Als je echt een wijnliefhebber bent kun je gaan voor een Sauvignon blanc, Pinot Gris of een Gewürztraminer. Als je voor rode wijn kiest, ga dan voor fruitig. Bubbels gaan ook goed samen met de doorgaans pittige smaken van een rijsttafel trouwens. Goed, genoeg gebabbeld en gebubbeld over mij, laten we het over de nasi hebben!

Vegan nasi goreng

Course: HoofdgerechtCuisine: IndonesischDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereiding

15

minutes
Bereidingstijd

15

minutes
Total time

30

minutes

Ingredienten

  • 1 plantaardig bouillonblokje

  • 1 teen knoflook, doormidden gesneden en ingekerfd

  • gemalen gember naar smaak (een stukje verse gember is waarschijnlijk nog lekkerder!)

  • 130 gram ongekookte (pandan) rijst

  • 1 eetlepel citroensap

  • 400 gram gesneden gemengde groentes: bijvoorbeeld een zak Japanse wokgroentes met paksoi, gele wortel, kastanjechampignons, rode ui, prei en peulen.

  • 1/2 rode paprika, in stukjes gesneden

  • een stukje verse peper naar smaak, in kleine stukjes gesneden

  • 1/2 komkommer in, in reepjes gesneden

  • 1 handje ongezouten cashewnoten

  • (zonnebloem)olie en/of margarine

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 2 theelepels sesamolie

Bereidingswijze

  • Breng 3,5 deciliter water met het verkruimelde bouillonblokje, de knoflook en gember aan de kook. Doe de rijst erbij zodra het water kookt. Laat zachtjes koken terwijl je af en toe roert tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Proef of de rijst gaar is. Voeg eventueel nog wat water toe als de rijst nog verder moet garen. Roer het citroensap door de rijst.
  • Verhit een scheut zonnebloemolie en een klontje margarine in een bakpan of wok. Bak de wokgroentes, paprika en verse peper een paar minuten al omscheppend op hoog vuur.
  • Gooi een handje cashewnoten bij de groentes. Voeg de gekookte rijst toe. Roerbak de boel een paar minuutjes flink op en roer dan de reepjes komkommer erdoorheen.
  • Meng voor de finishing touch een eetlepel sojasaus en twee theelepels sesamolie door het gerecht. Serveer je nasi goreng als bijgerecht bij een rijsttafel of eet als volledige maaltijd met zijn tweeën helemaal op.

Tips

  • Serveertip: geef er cassavekroepoek, atjar, sambal en/of seroendeng bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven