Vegan picknick

vegan picknick

Het vier-virus

Direct naar het recept

Hoi! Het vier-virus: hoe mijn man en ik altijd alles wat er te vieren valt vieren. Van de geur van kamperfoelie die de slaapkamer indrijft tot nieuwe levenspaden, van het afronden van een taak tot onze trouw- en verjaardagen. Een paar keer per week, en soms zelfs een paar keer per dag, kun je ons horen roepen: vieren, vieren, vieren! En dan gaan we vieren. Met zijn tweeën. Soms ook met meer, met zijn vieren bijvoorbeeld, dan kun je vervolgens ook weer vieren dat met zijn vieren vieren een heel sterk voorbeeld van gelijk of identiek rijm is. Hé een leuk stukje letterkunde! Vieren, vieren, vieren! Soms vier ik ook iets in mijn eentje. Als ik toevallig alleen ben wanneer die eerste rozenknop in de tuin ontluikt, nou, dan vier ik dat echt wel direct met een lekkere koffie en een dankbaarheidsdansje voor de roos en het universum. In de tuin. Op blote voetjes, vieren, vieren, vieren! Goed, over naar de vegan picknick.

vegan picknick

Vegan picknick, tips & tricks

Naar een vegan picknick kun je zóveel lekkers meenemen. Oneindig is de keur aan salades die je kunt verzinnen of opzoeken om te maken. Bijvoorbeeld deze salade van parelcouscous met broccolisaus. Wat te denken van een thermoskan soep? Of gewoon een fles koude gazpacho. Wraps zijn makkelijk uit het vuistje te eten en kun je op heel veel verschillende manieren heerlijk plantaardig vullen, met mijn wortelzalm bijvoorbeeld. Of misschien neem je wel wat muffins mee, ook die eet je heel makkelijk zo, hop, hap, slik en weg met je vingers.

Maar hé, je kunt natuurlijk ook makkelijk een prachtige picknickset met kleed, serviesgoed, bestek en servetten meenemen naar buiten. Als je dat doet dan hoef je helemaal niet na te denken over uit-het-vuistje gerechten. Dan kun je ook gewoon een haute cuisine zevengangen diner serveren in de buitenlucht. Wat een geweldig idee dit, vieren, vieren, vieren! Ik vier dit idee met een haute cuisine zevengangen picknick.

vegan picknick

Over tips & tricks voor de vegan picknick gesproken trouwens, ikzelf prefereer een plekje met een picknicktafel en banken. Ik ken dan ook alle picknicktafels bij mij in de buurt, zodat ik altijd naar een volgend plekje kan fietsen wanneer mijn eerste keuze al bezet is door krantlezers bijvoorbeeld. (Ik had mijn favoriete plek in de krant vermeld ja, naast vieren hou ik ook van delen). Maar picknicken op een (geblokt) kleed is natuurlijk wel super romantisch en heeft iets heel authentieks. Voor zover je dat over een picknicksetting kunt zeggen. Een authentieke picknicksetting heeft een geblokt kleed nodig? Mwoah. Ik denk dat de echtheid in de picknicker zelf zit, en niet in een kleed.

De vegan picknick die me aanzette tot het schrijven van dit bericht bestond uit een dikke vette maaltijdsalade en een met knoflookolie en edelgist afgebakken ovenstokbrood. Hiervan vind je hieronder het recept. Ik had een thermoskan thee bij me en de koek- en chocoladetrommel bij wijze van toetje. Zo makkelijk kan het ook gewoon.

Doei!

Vegan picknick

Course: PicknickCuisine: Picknick
Hoeveelheid

2

porties
Voorbereidingstijd

15

minutes
Bereidingstijd

15

minutes
Totaaltijd

30

minutes

Maaltijdsalade met o.a. kidneybonen, paprika, avocado en courgette

Ingredienten

  • 1 blik kidneybonen (a 410 gram)

  • 1 sjalotje

  • 1 teen knoflook

  • 1 verse rode peper

  • 1/2 courgette

  • olijfolie om in te bakken

  • 2 theelepels gemalen komijn

  • 1 theelepel gemalen gember

  • 1 paprika

  • 1 avocado

  • citroensap

  • 1 handje zwarte olijven (in plakjes)

  • 2 eetlepels julliennereepjes zongedroogde tomaten uit een potje, inclusief wat van de olie waar ze in zitten

  • peper en zout naar smaak

  • 1 ovenstokbrood

  • edelgistvlokken

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor naar 220°C.
  • Snijd het ovenstokbrood in de lengte door. Bestrijk de platte kanten met olijfolie, bestrooi met edelgistvlokken en zout naar smaak en bak het brood in 10 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Was en snij alle groente: het sjalotje in kleine stukjes, de knoflook in stukjes of geperst, de verse peper in ringetjes, de 1/2 courgette in blokjes, de paprika in stukjes, de avocado in blokjes, en de olijven in plakjes en zongedroogde tomaatjes in reepjes als ze al niet zo in de pot zaten.
  • Verhit een eetlepel olijfolie in een bakpan en fruit sjalot, knoflook en verse peper in deze olie.
  • Voeg twee theelepels gemalen komijn en één theelepel gemberpoeder toe en roer goed door.
  • Bak de stukjes courgette drie minuten op hoog vuur mee met het sjalotje, de knoflook, verse peper, komijn en gember. Bestrooi met zout, roer goed door en haal de pan van het vuur.
  • Besprenkel de blokjes avocado met een eetlepel citroensap en bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Meng de ingrediënten uit de pan met alle andere ingrediënten (paprika, avocado, olijven en zongedroogde tomaten. Als je gaat picknicken, gebruik dan een grote afsluitbare plastic meeneembak, doe daar alle ingrediënten in en schudden maar! Voeg eventueel nog zout, peper, olijfolie en/of citroensap toe als jouw smaak daar om vraagt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven