vierseizoenen vegan slof?
Hoi! En hiep! Hiep hoi een overheerlijk slofrecept! Ja echt, zo lekker, deze vegan slof, deze slappe pantoffel, deze ovaal vol vruchten! Ach en nu de lente ook weer in aantocht is en de sneeuw, terwijl ik tik, als verse herfstblaadjes dwars door een zomerfelle zon dwarrelt denk ik: mooi! Vier seizoenen in één zin, gooi er maar wat lemon curd in!
Luizenvrije lemon curd?
Lemon curd. Dat is een soort crème of pasta of gestolde vloeistof met citroen en citroenschilletjes. Gebruik biologische citroenen waarop geen laagje was – gemaakt van luizen – zit wanneer je het echt helemaal vegan wilt houden. Ik wil dat dus ik doe dat. Sowieso beter voor je, biologische citroenschil, vermoedelijk althans, ik ben nooit wezen kijken hoe dat precies gaat met citroenen dus ik heb het ook maar van horen zeggen, ik vertrouw er maar gewoon op, ja! Gaan we:
Ingredienten
- Voor de slof
180 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur
in kleine blokjes gesneden100 gram witte basterdsuiker
1 eetlepel maizena
1/2 eetlepel water
200 gram (fijne) bloem
2 theelepels of 16 gram bakpoeder
- Voor de lemon curd:
100 gram witte basterdsuiker, die heb je nu toch al in huis gehaald voor de slof
1 eetlepel maizena (hou meer bij de hand)
100 milliliter havermelk
2 biologische citroenen
een snufje kurkuma (optioneel, voor de kleur)
- Voor de topping:
verse blauwe bessen en frambozen
een spuitbus vegan slagroom
Bereidingswijze:
De vegan slof:
1. Meng 180 gram margarine, 100 gram witte basterdsuiker, een eetlepel maizena en een halve eetlepel water goed in de keukenmachine met de deeghaak. Of gebruik een (hand)mixer.
2. Zeef de bloem, of niet: ik gebruikte fijne bloem dus ik zeefde haar niet. Voeg bloem en bakpoeder in delen toe aan het mengsel van stap 1 en blijf mixen.
3. Kneed met je handen een stevige bol van het deeg, verpak hem in keukenfolie en leg hem een uur lang in de koelkast.
De lemon curd:
4. Meng maizena en suiker goed door elkaar in een steelpannetje.
5. Voeg de rest van de ingrediënten toe, roer goed door en warm de boel op terwijl je de hele tijd blijft roeren met een garde. Blijf roeren tot de lemon curd dik genoeg is naar jouw smaak, voeg eventueel nog wat extra maizena gemengd met wat koud water toe als je de curd steviger wil. hebben. Giet de citroenwrongel in een potje of bakje en laat afkoelen. Bij het afkoelen wordt de curd nog wat stijver.
Terug naar de slof:
6. Verwarm de oven voor naar 180°C.
7. Rol het slofdeeg op een stuk bakpapier met een deegroller uit tot een plak die ongeveer past in de slofvorm. Leg het stuk bakpapier met de deegplak op de bakplaat van de oven. Druk de slofvorm om de plak heen naar beneden stevig op het bakpapier. Pak het deeg dat er nu aan de buitenranden van de slofvorm uitpiept en verdeel het over het deeg binnen de slofvorm. Druk goed aan. We laten geen deeg verloren gaan.
8. Zet de slof in de oven, haal ‘m na 25 minuten uit de oven en laat afkoelen.
De afronding:
9. Druk de slof voorzichtig uit de slofvorm op een schaal of plank met een vlakke ondergrond.
10. Verspreid de lemon curd over de bovenkant van de slof.
11. Verdeel de gewassen vruchtjes over de lemon curd, druk ze er een beetje in.
12. Serveer de slof met een bus slagroom ernaast. Bied de eters van de slof aan om zelf naar eigen inzicht en indien gewenst gebruik te maken van de slagroombus. Wie weet waar deze bus ons brengt. Naar Roombeek misschien wel. Of naar Rome.
Doei!