Vegan verjaarstaart met botercrème

vegan verjaarstaart
Direct naar het recept

Mooi hè? Zo’n vegan verjaarstaart.

Hoi! Mooi hè? Vind ik wel! Ik ben best trots op mijn allereerste zelfgemaakte vegan verjaarstaart van drie lagen cake besmeerd met zoete botercrème, gedecoreerd met papierbloemen, rolfondant en sprinkles! Mijn man en zijn verjaardagsbezoek waren door het dolle heen verrukt over de lekkerheid van deze taart. Hoe kan het ook anders, met zoveel suiker, boter en kleurstoffen, haha, yolo! Na het eten van een stuk van deze taart huppelde en hieperdepiepte iedereen door tot diep in de avond!

Blauw hè? Die botercrème.

Die kleurstoffen? Die haalde ik bij een toko. Daar hebben ze van die kleine flesjes JO-LA vloeibare kleurstoffen. Ik had voor deze taart pandan en blauw in huis. Ik check de e-nummers altijd op dierlijkheid. Als ze dierlijkheid in zich heeft, dan koop ik de betreffende kleurstof niet. Uiteraard niet. Sommige van deze kleurstoffen hebben ook een uitgesproken smaak, zoals de groene pandan, hou daar rekening mee.

Ik bakte één laag cake met blauwe kleurstof, eentje met groene kleurstof en één zonder kleurstof. De botercrème heeft een scheutje blauw gekregen zoals duidelijk is te zien op de foto’s. Ik had voor de cake drie kleine taartvormen voor in de oven van 16 cm in doorsnede. Zo kon ik de drie lagen tegelijkertijd bakken, dat was wel makkelijk.

Vegan verjaarstaart met botercrème

Course: Taart
Porties

12

stukjes
Voorbereiding

30

minutes
Baktijd

30

minutes
Versiertijd

20

minutes
Total time

1

hour 

20

minutes

Benodigdheden: cakevorm(en) van 16 centimeter in doorsnede

Ingredienten

  • Droge bestanddelen van het beslag:
  • 250 gram bloem

  • 1 zakje bakpoeder (16 gram)

  • 20 gram maïzena

  • 150 gram fijne rietsuiker

  • 1 snuf zout  

  • Natte beslagingrediënten:
  • 400 gram sojavanillekwark (Alpro)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 100 milliliter zonnebloemolie

  • 20 gram geurloze kokosolie

  • Kleurstoffen, optioneel, zonder is ook leuk, lekker en mooi hoor!

  • Voor de botercrème:
  • 300 gram plantaardige margarine op kamertemperatuur

  • 750 gram poedersuiker

  • 100 milliliter plantaardige melk

  • optioneel: kleurstof

  • eetbare taartdecoratie(s) naar wens

Bereidingswijze

  • Verwarm de elektrische oven voor op 175°C.
  • Smelt de kokosolie in de magnetron of au bain marie.
  • Meng alle droge cakebestanddelen in een kom.
  • Mix alle natte bestanddelen in een andere kom.
  • Voeg droge en natte cakebestanddelen (inclusief de gesmolten kokosolie) samen en mix tot een mooi beslag.
  • Verdeel het beslag over drie kommen in drie gelijke hoeveelheden.
  • Voeg eventueel verschillende kleurstoffen toe aan de verschillende kommen. Doseer en mix heel voorzichtig tot je de gewenste kleuren bereikt.
  • Doe ieder beslag in een ander ingevette cakevorm.
  • Zet de cakevormen 30 minuten in de oven. Steek een satéprikker in de cake ter controle: komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.
  • Haal de cakes uit de oven, laat ze eerst een paar minuten in de vorm afkoelen . Haal ze daarna uit de vorm en leg ze op een rooster. (Leg onderzetters of blokjes of wat dan ook onder je ovenrooster op het aanrecht om zelf een rooster te maken.)
  • De botercrème:
  • Snij de margarine in stukjes en doe ze in de keukenmachine met hakmesjes.
  • Zet de keukenmachine aan en voeg schep voor schep langzaamaan de poedersuiker toe.
  • Giet er wat plantaardige melk bij wanneer het nodig is.
  • Blijf scheppen met de poedersuiker en schenken met de melk totdat je een mooie stevige crème hebt.
  • Voeg eventueel een paar druppels kleurstof toe. Doe dit heel voorzichtig tot je de gewenste kleur bereikt.
  • De taart afmaken:
  • Maak ruimte in je vriezer zodat daar straks even de taart van drie verdiepinkjes in kan staan.
  • Pak een mooi bord of een mooie schaal, iets dat past bij de taart. Smeer er een dikke lik boter op, in het midden, in een rondje zo groot als de cake zelf.
  • Zet de eerste cake op het rondje botercrème. Besmeer de zijkant en bovenkant van de cake ook met botercrème.
  • Druk een tweede cake in de botercrèmelaag die de eerste cake bedekt en herhaal het smeerproces.
  • Cake drie gaat bovenop cake twee met zijn boterlaag.
  • Smeer de rest van de botercrème op de bovenste cake en smeer de zijkanten van de taart rondom nog even mooi af. Ik hield zelf botercrème over, niet alles hoeft per se op.
  • Zet de taart tien minuten in de vriezer.
  • Haal de taart weer uit de vriezer en boetseer haar helemaal mooi glad met lepel, mes, pannenlikker of wat dan ook. Misschien heb je zelfs wel professioneel taartgereedschap! Ik niet.
  • Versier je taart met toefjes overgebleven botercrème en/of figuurtjes gekleid van fondant, sprinkles, snoeppapieren bloemen of wat je maar leuk vindt of in huis hebt.

Tips

  • Botercrème en taart die je overhoudt kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top