Courgette-linzenschotel

Een handzaam eenpansgerecht

Hoi! Op vakantie, vandaag eten we courgette-linzenschotel, een handzaam eenpansgerecht.

Bereidingswijze courgette-linzenschotel:

Het eerste dat ik doe als ik zo’n vakantieappartementkeuken binnenkom rond kokenstijd?

1. Een ui in kleine stukjes snijden natuurlijk, wat anders? En dan hop een flinke klots olijfolie in de pan, de pit aan, ui erin, afwachten hoe dit fornuis werkt, hoe snel die inductie, reductie, fuctie, non-fictie, keramiek, halogeen, haloweetikveel opwarmt en reageert, oh, dit fornuisje is langzaam. Mooi. Zo hoort dat op vakantie.

2. Snijd ik rustig een flinke centimeter verse peper in ringetjes en kieper ik die erbij.

3. Voorts heb ik nog een verse courgette in de vakantiebepakking zitten dus die snijd ik ook in stukkies en mik ik in de pan.

4. Ik laat het allemaal maar lekker even bakken in die pan terwijl ik de rest van de voorraad onderzoek.

Blikvoer, altijd handig op vakantie!

Aha! Een enorme pot linzen! Ik wil niet opscheppen of zo, ja dadelijk wel natuurlijk, als het eten klaar is, maar die pot linzen is echt groot hoor. Hij heeft een uitlekgewicht van maar liefst 400 gram.

5. En uitlekken zal ie. Het vakantiehuis heeft gelukkig een vergiet.

6. Ondertussen verkruimel ik een stuk of tien walnoten, die ook in de een of andere vakantietas zaten, boven de pan.

courgette-linzenschotel

7. Ze spoelen de linzen af! Nee hoor. Ík spoel die linzen af.

Zé zitten lekker met een bier op de vakantiebank. “Ze” als in “mijn man.”  Ik hou er van, op vakantie, die klassieke rolpatroontjes. Maar alleen op vakantie hè, alleen op vakantie.

8. De linzen gaan in de pan en ik roer de boel wat om en om.

Aha! Ras el hanout. Een flinke zak. Zo’n kruidenmengsel waarvan ik na één maal gebruik vergeet dat ik het in huis heb. Dat soort dingen gaan altijd mee op vakantie ja.

9. Dus hoppakee, twee eetlepels ervan door de linzencourgettepret gedraaid en doorbakken die hap.

10. Eén pak passata en een verkruimeld blokje bouillon erbij. Roeren, roeren, stoven, smaak laten trekken, proeven. Het mist iets zoets.

11. Ik stuif er wat gemalen kaneel en twee staafjes rietsuiker doorheen en laat het verder sudderen.

courgette-linzenschotel

Slaatje erbij!

12. Kan ik ondertussen nog even een avocado pellen en in schijfjes snijden, wat cherrytomaatjes halveren, die bestrooien met wat van die gedroogde bruschettakruiden waarvan ik ook altijd vergeet dat ik ze in huis heb, sprenkelen met een knoflook-rozemarijn olijfolie die ik me niet meer heugde totdat ik de keukenkastjes en -plankjes omkeerde voor de vakantieproviand, en goed doorroeren zodat de bruschettakruiden wat verzachten door de olijfolie en het vocht van de tomaatjes.

Tja en dan heb je toch al gauw een heel erg lekker eenpansgerecht op je eettafel in je vakantiestulpje voor je neus staan. Dit kan dus ook gemakkelijk op de campingtafel terechtkomen, op de camping met je één-, twee-, hooguit driepits butagasstelletje wankelend op rotsbodempje of duinpannetje. Goed te doen en heel goed binnen te houden.

courgette-linzenschotel

Doei!

Ingrediënten voor twee smulpapen voor de courgette-linzenschotel:

– 1 ui
– een centimeter verse peper
– 1 courgette
– pot linzen (uitlekgewicht 400 gram)
– 10 walnoten
– 2 eetlepels ras el hanout (Marrokaans kruidenmengsel)
– pak passata (500 milliliter)
– 1 plantaardig bouillonblokje
– gemalen kaneel naar smaak
– 2 theelepels rietsuiker
Ingrediënten voor het avocado-tomaatslaatje:
– 1 avocado
– wat cherrytomaatjes
– gedroogde bruschettakruiden
– lekkere olijfolie en olijfolie om in te bakken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven