Koolrabistamppot

Koolrabistamppot

Aardappels, koolrabi en barbecuejus, een Hollandsch stamppotje tussen de Alpen

Hoi! Meer vakantievoer. Ik gebruik vandaag meer kookpitten dan één en dus ook meer dan de vorige keer. Plus mijn echtgenoot. Of nou ja, hij helpt me. Dat is misschien niet hetzelfde als dat ik hem gebruik. Eerder gebruikt hij mij dan nog. Ohohoh want wat vind ik het toch altijd leuk om te koken in zo’n vakantieparadijshuis roept ie altijd. Klopt ook wel, ik roep het zelf ook, eerder en harder nog zelfs, maar toch hè. We gaan voor koolrabistamppot.

Bereidingswijze koolrabistamppot:

1. Hij dopt 500 gram sperziebonen en schilt een kilogram lokaal geoogste aardappels.

2. Die dingen gaan schoongewassen koken in twee pannen water op twee pitten.

3. Ikzelf schil ondertussen een koolrabi.

4. De helft daarvan snijd ik in dunne kleine schijfjes en verdeel ik met dunne en kleine schijfjes geschilde appel, wat gebroken walnoten en rozijntjes over een schaaltje. Om de gebroken walnoten wat te troosten sprenkel ik er wat balsamico overheen.

Koolrabistamppot

5. Als de aardappels al wat zachter zijn gekookt dan gaat de andere koolrabihelft in grove stukken meekoken met de aardappels in de pan.

6. Als die sperziebonen intussen naar wens beetgaar zijn geworden, zoals in het geval van bij mij in de vakantiekeuken, zet het vuur eronder dan rap uit verdorie.

7. Ik bak een gesnipperde ui en en wat stukjes verse peper naar smaak fruitig in een klatsj olijfolie.  

Een klatsj is ongeveer een eetlepel of twee denk ik en het gebruik van ‘fruitig’ op deze manier zal wel incorrect zijn maar ik denk dat je toch wel weet wat ik bedoel dus dan hoeven we het er eigenlijk ook gewoon niet over te hebben.

8. Ik plens een scheut water en een enorme klots barbecuesaus plus een whiskeyflesdopje whiskey bij de ui en peper en laat het geheel prettig pruttelen op een vredelievend vuurtje.

Verdraaid verrukkelijke en eenvoudig te fiksen vakantiejus. Dat ik daar niet opgekomen ben. Oh wacht. Daar ben ik nou net wel op gekomen dus ja. Ok.

9. Als de tijd daar is en de aardappels en koolrabi gaar zijn: afgieten, stampen, nootmuskaat-zout-en-peper erdoor dwarrelen, een lepel sojaboter erdoor roeren, boontjes afgieten, lekker lekker, aan tafel! Jus over kookrabistamppot en of boontjes schenken en eten maar.

Doei!

Ingrediënten voor twee vakantiegangers:

– 500 gram sperziebonen
Voor de stamppot:
– 1 kilogram aardappelen
– halve koolrabi
– 1 eetlepel sojaboter
– nootmuskaat
– zwarte peper
– zout
Voor de koolrabisalade:
– halve koolrabi
– 1 appel
– een handje walnoten
– 1 handje rozijnen
– balsamico
Voor de jus:
– 1 ui
– verse peper naar smaak
– 8 eetlepels plantaardige barbecuesaus
– 1 scheutje whiskey
– olijfolie
– genoeg water om tot de juiste jussubstantie te komen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven