Tiramisu cakerol

tiramisu cakerol

Over dingen die je groot en sterk maken

Hoi! Een vriendin van me laat een grote zwarte raaf boven haar hoofd klapwieken wanneer ze alleen door het donker fietst. Niet echt nee, in haar verbeelding. Zo straalt ze kracht en zelfverzekerdheid uit. Ik vind dat mooi en ik dacht er aan toen er wat warrige, lawaai makende figuren om mij heen drentelden op een verlaten station. Op zoek naar mijn eigen beschermheer m/v.

Ik begon met een tijger, tien keer zo groot als een reguliere tijger, achter me. Werkte niet, ik kon me helemaal geen correcte tijger voorstellen. Leeuw en leeuwin, panter, tijger, luipaard, zebra en weet ik wat allemaal gooide ik door elkaar en ik raakte bijna net zo in de war als die individuen om me heen. Ik draag zelden dierenprinten.

Toen probeerde ik het met de reus die in de Fata Morgana in de Efteling de schat van de sultan bewaakt. Die reus is enorm, je vaart in de attractie met een bootje tussen zijn benen door. Deze reus heeft een boze oogopslag, doorlopende wenkbrauwen, hele grote rode balzakachtige oorlellen en hij draagt een soort luier. Ik voelde me niet sterker onder zijn beluierde kruis daar op dat station. Ik voelde me belachelijk.

Hagrid dan, een personage uit de Harry Potter-wereld, ook een reus, een vriendelijke reus. Nee. Hagrid voelde te zachtaardig, goedgelovig en aarzelend. Deed het niet voor me, sorry Hagrid.

Ik stapte in de trein. Eén van de warrige stationfiguren reisde mee en ijsbeerde schreeuwend door het gangpad. Ik deed alsof ik hem negeerde, balde mijn vuisten, en dacht aan rechtse stoten en snoeiharde buiktrappen. Ik was een beetje bang. Zes lange minuten later stapte ik uit op mijn thuisstationnetje.

Pennywise!

Ho hé wacht! Wie hebben we daar? Het is Pennywise, de dansende clown uit It van Stephen King.

Detail uit het werk “De zin van het lezen”, gemaakt door Kristel Buddeke.

Pennywise huppelde naast me over het perron. Ik imiteerde zijn waanzinnige grijns, maakte een clownesk danspasje en alle angst viel van me af. De schreeuwende ijsbeerfiguur bleef achter in de trein. De treindeuren waren al weer dicht. Dat hielp ook mee.

Ik heb voortaan mijn lievelingsclown bij me. Mijn vriend in benarde situaties. Mijn afschrikmiddel. Mijn beschermheer. Mijn krachtgever. Ik doe de stem van Pennywise uit de film It de dato 1990 goed na trouwens.

“Want a balloon? Everything floats down here.”

Hoor je?

“De zin van het lezen”, Kristel Buddeke
Die voet is op ware grootte en komt 3d het doek uit, gaaf hè!

Een recept is wel verdiend na dit relaas, bedankt voor het lezen, laat het me weten als je ook een patroonheilige hebt, ik ben nieuwsgierig naar je verhaal.

Tiramisu cakerol

Deze tiramisu cakerol zweeft langs je smaakpapillen voor je het weet in veel te grote hoeveelheden en in veel te rap tempo je buik in. Je krijgt extra liefdeshandvatjes. Zo is het weer makkelijker voor mijn clown om je beet te grijpen en je mee te sleuren naar daar waar alles zweeft. It nooit gelezen of de films nooit gezien? Ik raad ze aan. Ze zijn wel een beetje eng. Maar ook mooi, met vriendschap en zo, weet je wel, van die diepe ware vriendschap, met voor elkaar door het vuur gaan, dat soort dingen, hou ik van.

De ingrediënten:

* droge bestanddelen voor de cake:
– 175 gram zelfrijzend bakmeel
– 70 gram fijne rietsuiker
– 1 snuf zout
– 1 theelepel baking soda
– 4 eetlepels cacaopoeder
* natte bestanddelen voor de cake:
– 200 milliliter minus 1 espressokopje vanillesojamelk of andere plantaardige melk
– 1 espressokopje sterke koffie of espresso
– 84 gram plantaardige margarine
– 1 eetlepel appelazijn
– 1 theelepel amandelaroma
– eventueel 1 theelepel vanillearoma in het geval dat je melk zonder vanillesmaak gebruikt, maar het hoeft niet
* bestanddelen voor de vulling:
– 229 gram sojayoghurt
– 1 theelepel amandelaroma
– 104 gram poedersuiker
– 75 gram geurloze kokosolie
– 109 gram amandelmeel

De bereidingswijze van de tiramisu cakerol:

1. Haal het bakblik uit je oven en bekleed het met bakpapier. Verwarm de elektrische oven naar 170°C.
2. Zet hele sterke (decaf) koffie of maak espresso. Je hebt er één espressokopje van nodig.
3. Meng alle droge ingrediënten voor de cake: bakmeel, rietsuiker, zout, baking soda en cacaopoeder.
4. Smelt de margarine in de magnetron of au bain marie.
5. Vul één espressokopje espresso of sterke koffie in een maatbeker aan met melk tot je in totaal 200 milliliter hebt.
6. Voeg de margarine, appelazijn en amandelaroma bij de koffie en sojamelk en mix alles goed.
7. Schenk het natte goed langzaam bij het droge goed, al roerend met een garde. Klop tot een glad beslag.
8. Schenk het beslag op het bakpapier op het bakblik en maak er met een spatel of pannenlikker ongeveer een rechthoek van.

tiramisu cakerol

9. Schuif het blik met het beslag in de oven en wacht 9 a 10 minuten, het deeg moet meegeven wanneer je het indrukt, dus wacht niet te lang, anders wordt het te krokant om te kunnen oprollen.

tiramisu cakerol

10. Laat de cakeplak buiten de oven op het bakblik afkoelen.

De vulling van de tiramisu cakerol

11. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine met het draaimes tot een romige substantie.

12. Leg vervolgens het bakpapier met de cake erop in de breedterichting voorzichtig op het aanrecht of een ander schoon oprolvlak. Eventueel kun je er nog een sushirolmatje onder leggen om te helpen rollen.
13. Verspreid de amandelyoghurtroomvulling maar over de cakeplak met behulp van spatel, pannenlikker of de bolle kant van een lepel. Hou ongeveer vier centimeter vanaf de bovenste rand van de cakerechthoek naar beneden vrij van roomvulling.

tiramisu cakerol

14. Rol het bakpapier met de cake erop om de vulling heen voorzichtig op van onder naar boven. Dit gaat waarschijnlijk niet van een leien dakje, bij mij niet in ieder geval. Ik vreesde voor een fiasco. Ben door blijven rollen, vouwde de niet besmeerde rand van boven om de cakerol heen, onder het bakpapier door en pakte het pakket stevig dicht met het bakpapier. Ik verstevigde de rol nog extra met wat aluminiumfolie en legde de cakerol in de koelkast. Wanneer de rol na minimaal twee uur genoeg is opgestijfd kun je de folie en het bakpapier er voorzichtig vanaf halen en blijkt het allemaal wel weer mee te vallen met dat fiasco.

tiramisu cakerol

Overigens kun je de cakerol ook invriezen en dan later via een nacht in de koelkast weer ontdooien.

Allergieën of intoleranties?

Vervangingsregels in het kader van allergieën en intoleranties:
– Je kunt de sojayoghurt vervangen door het dikke gedeelte van twee blikken vette kokosmelk die een nacht in de koelkast hebben gestaan. De sojavanillemelk vervang je makkelijk door kokos- of amandelmelk. Deze alternatieven zijn lief voor mensen die niet zo goed tegen soja kunnen.
– De cacao zou je ook nog weg kunnen laten in het geval van cacao-allergieën.
– Het amandelmeel kan door kokosmail vervangen worden ook nog als daar nog intoleranties omzeild moeten worden.
– Mijn koffie was wel sterk maar ook cafeïnevrij.
– Glutenvrij heb ik nog niet over nagedacht. Suikervrij ook niet, kom maar door als je daar goede ideeën over hebt hoor!

Sojavrije tiramisu cakerol

In ieder geval was deze tiramisu cakerol lekker, te lekker, mijn lovehandles zijn er van gegroeid. Kom maar op Pennywise.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven