Venkelschotel

Venkelschotel

Drie kletskousen en kaneellikeur

Hoi! Wisten wij veel dat het een venkelschotel werd. Gisteravond letten we helemaal niet op tijdens het koken. Eigenlijk hadden we geen flauw idee wat we deden. We waren zo aan het babbelen dat onze omgeving en handelingen in de keuken naar de achtergrond verdwenen. Het zat zo namelijk, ik had een thee-met-kaneellikeurdate met twee van mijn liefste vriendinnen. Een vrij bijzondere date, gezien het feit dat ik al ruim tien maanden nagenoeg geen alcohol drink. Heel af en toe geniet ik van een goed glas wijn, maar die wijn moet wel echt heel erg goed zijn wil ik hem drinken, en ook heel soms nip ik van een glaasje zoete likeur. Afgelopen herfstvakantie nam ik een fles Zimtlikör mee naar huis speciaal voor deze date.

Venkelschotel met courgette, zoete puntpaprika en rijst

Voor we aan de likeur gingen moesten we een goede basis in onze buik hebben dus we dropten wat groentes op het aanrecht en begonnen die al kwebbelend in stukjes te snijden en te hakken. Zo was daar de knol venkel, de courgette, de rode puntpaprika, een ui en een teen knoflook. Er was geen plan, geen recept, geen idee en ook veel meer interesse in elkanders beslommeringen van de afgelopen tijd dan wat er nou helemaal op dat fornuis gebeurde. Maar er belandde gelukkig wel van alles in die pannen want toen we uiteindelijk begonnen aan ons maaltijdje bleek dat we flinke trek hadden. Alles ging schoon op en de basis voor mijn twee glaasjes kaneelhemel (twee!) was gelegd.

Bereidingswijze venkelschotel

Eens even kijken of ik kan reconstrueren hoe het ging.

1. Die ui en knoflook werden aangebakken in olijfolie.

2. Daar gingen de stukjes venkel bij. 

3. Na een tijdje lagen ook courgette en paprika in de pan en stoof er een wolk nootmuskaat overheen.

4. Een theelepel mosterdzaadjes rolde erbij, wat zoutkorrels en flink wat knarsen peper uit een molen.

Venkelschotel

5. Tijdens onze keukenpraat besloten we gedrieën om er rijst bij te maken, waarvoor een pan met water op het vuur werd gezet.

6. In de groentepan ging een blokje bouillon om.

Bedankt voor je bier!

7. Ik pakte zonder uitleg het glas bokbier uit de hand van een van de meisjes, goot er een flinke slok van in de pan, zei sorry, kletste verder en opende een blikje tomatenpuree.

8. Die puree ging het bokbier achterna.

9. Twee theelepels mosterd gleden er ook nog bij, plus een kneep pannenkoekenstroop.

Dat pruttelde, rijst pruttelde inmiddels in de pan met water, en wij pruttelden ook, over werk, hobby’s, angsten, verlangens, liefde, onze gezinnen, Lebkuchen, likeur, sport, gezondheid en al die dingen waar je zoal over praat als je onder vertrouwde zielen bent.

10. Er gingen nog een potje uitgelekte malse veldertjes en een eetlepel of vier zongedroogde tomatenreepjes in olie door de groentes,

11. er werd nog een avocadootje gesneden en vermengd met wat zongedroogde tomatenreepjes uit dezelfde olie en in een schaaltje gedaan,

12. de rijst werd afgegoten,

13. de tafel werd gedekt, de borden werden opgeschept en de foto’s werden gemaakt.

Er werd gegeten. Er werd verwonderd afgevraagd hoe we dat lekkere maaltje in hemelsnaam in elkaar hadden geflanst zonder er bij na te denken. Het maaltje ging er in als zoete koek.

Venkelschotel

Daarna was er koffie, thee, kaneellikeur, Lebkuchen, stroopkoekjes, chocolade en nog veel meer gekeuvel.

Doei!

Ingrediënten venkelschotel voor drie meisjes met laarsjes en likeurglaasjes:

– een knol venkel
– 1 courgette
– een zoete puntpaprika
– 1 ui
– knoflookteen
– 1 potje malse veldertjes/jonge kapucijners/willekeurige bonen
– zongedroogde tomatenreepjes in olie
– bokbier
– rijst voor drie
– 1 plantaardig bouillonblokje
– gemalen nootmuskaat
– mosterdzaad
– 1 blikje tomatenpuree
– peper
– zout
– olijfolie
– mosterd
– pannenkoekenstroop
– 1 avocado

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven