Venkelcrumble met een reine-claude tomatensalade en geroerbakte kikkererwten

Hoi! Verwarm de grill voor. Welkom terug van vakantie. Ik heb zo’n week of twee niet gekookt. We verbleven in een veganistisch pension, er werd voor ons gekookt. Bijna thuis, weg van de snelweg via een Duitse supermarkt op naar huis getogen, thuis aangekomen de koffers uitgepakt, de kat geknuffeld en de boodschappen en wat basics die nog in huis bleken te zijn op het aanrecht gegroepeerd, ontstaat er het volgende plaatje.

Daar kan ik best wat mee. Ik zal iets minder lange zinnen maken, dat leest lekkerder. Foei, voor de vakantie was ik een beetje blogmoe. Daar is iets van blijven hangen. Hoe moet ik nú weer omschrijven dat ik een stuk venkel aan stukken hak, vier tenen knoflook pel, een laag water in een pan giet, de venkel, knoflook en een blokje bouillon eraan toevoeg, het water aan de kook breng en de hele santenkraam twintig minuten laat doorkoken? Kortere zinnen! Oh ja, sorry. Dit is dan ook mijn tweehonderdenvijftiende blogbericht.

Ondertussen heb ik alweer drie tomaten en vijf reine-claudepruimen gewassen en in partjes gesneden trouwens. En een sjalotje gesnipperd. Daar heb ik dan wel weer de tijd voor met die lange zinnen die u in de tussentijd moet lezen. De gesneden ondertussenheden hussel ik om met twee eetlepels Basilikum Orange Zitronenessig. Die heb ik op vakantie gekocht, vandaag nog trouwens, in een kruidenpark. Een andere azijn is ook bruikbaar op dit punt in het recept. Zwarte peper en zeezout uit molentjes gaan ook nog door de salade.

Ik was en droog een paar grote bladeren sla en knuffel er twee eetlepels olijfolie en wat peper en zout doorheen. Ik drapeer ze aan de buitenranden van een grote ondiepe schaal en schep de reine-claude tomatensalade in het midden van de schaal.

Dan ja dan ja dan, wat doe ik dan, oh goed, ik laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze af en meng ze met 2 eetlepels olijfolie om in te bakken en flinke snuffen kurkuma, laos, komijn, cayennepeper en zout. Hoe vaak ik wel niet de woorden ‘flinke snuffen’ heb gebruikt in dit blog wil ik niet weten.

En ja hoor, ik gooi weer eens een handvol gemengde noten, twee eetlepels edelgistvlokken, flinke snuffen cayennepeper, knoflookpoeder, zout en twee eetlepels olijfolie in een mixbeker. Ik rasp er nog wat nootmuskaat overheen, het zal ook eens niet, en ik zet de staafmixer erop aan tot er een ruige kruimelmaterie ontstaat. Tijd om me weer bezig te houden met de venkel.

Ja, zacht zat, beetje afgieten, die venkel. Ik vang het vocht op, leuke basis voor een lunchsoepje morgen. Ach wie probeer ik voor de gek te houden eigenlijk. Ik schrijf dit morgen. Dus hier, back to the future, een plaatje van de courgette rode uiensoep die ik morgen flans in het venkelknoflookafgietsel.

De venkel en knoflook pureer ik. De rode puntpaprika en de rode ui snij ik in kleine stukjes en draai ik door de venkelknoflookpap. De kliederboel gaat in een ovenschaaltje. (Als je niet zo heel erg van rauwige rode ui houdt dan kun je die uisnippers ook eerst nog even aanfruiten. Hetzelfde geldt voor de paprika. Ik hou wel van een beetje rauwheid op zijn tijd, mijn man ook, dus ik fruit helemaal niets aan.)

  Ik verspreid de notengistkruimels over de brij en zet de ovenschaal drie minuten onder de hete grill. In diezelfde drie minuten roerbak ik de gemarineerde kikkererwten op hoog vuur in het rond. En dan is alles klaar. Of toen was alles klaar, ik maak dit gisteren tenslotte. We eten het ook gisteren en het smaakt overheerlijk. Mijn man complimenteert me en zegt iets als dat het pension hier nog wel een puntje aan kan zuigen. Ik heb dat liever niet, dat een heel pension een puntje zuigt aan mijn eten. Dan is het gelijk mijn eten niet meer, maar goor, en eerder mijn afval. Ik gooi het weg. Ik verheug me alvast op de soep die ik morgen al heb gegeten.    Doei!  

  Ingrediënten voor twee:   – 1 venkelknol – 4 tenen knoflook – 1 blokje plantaardige bouillon – 3 trostomaten – 5 reine-claudes – 1 sjalotje – 2 eetlepels balsamico sinaasappel citroen azijn – 1 pot kikkererwten a 400 gram – 1 handvol gemengde noten – 2 eetlepels edelgistvlokken – 1 rode puntpaprika – 1 rode ui – kurkuma – laos – komijnpoeder – cayennepeper – knoflookpoeder – nootmuskaat – zwarte peper – zeezout – olijfolie      

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven