Voor een koude quiche thuiskomen

koude quiche

Hoi!

Thuiskomen voor een koude quiche.

Kom je snel naar huis? Ik heb koude quiche!
Nou ja dan kan ie ook niet koud worden hè, dus kan ik net zo goed rustig aan doen of niet!?
Ja maar de soep is wel nog heet nu.
Oh ok, tot zo.

De ontstaansgeschiedenis van mijn koude quiche

Iemand vroeg mij laatst of ik een goed recept voor veganistische quiche wist. Ik realiseerde me dat ik zelf nog niet eerder quiche gemaakt heb sinds ik plantaardig leef. Ik gaf de goede man, het was een man, de horecaman van mijn werk om precies te zijn, een recept dat ik vond op de site van de vegan challenge. Vervolgens raakte ik geïnspireerd door dat recept en in combinatie met het recept van de originele quiche Lorraine maakte ik mijn eerste vegane quiche Lorraine met een vulling van tofu, kala namak en zongedroogde tomaten. Het bezoek dat ik de taart voorschotelde was enthousiast. Denk ik.

Agaragarrrrrr! De piraat op mijn koude quicheboot

Ik ben geen tofuliefhebber noch een quicheliefhebber dus ik wil een ander soort quiche. Liever één die niet echt naar quiche smaakt. Ik maak vandaag een koude quiche met een korst van bladerdeeg, wel zo makkelijk, en met een vulling van haverroom, vet! Haverroom? Maar dat loopt er toch zo uit, uit zo’n korst, dat is toch veel te vloeibaar? Jahaaa, maar daar heb ik iets op gevonden: agaragar! De plantaardige gelatinevervanger. Kom, we gaan aan de slag. Ik gebruik een kleine ronde bakvorm (doorsnee 17 cm) voor deze quiche want we eten met zijn tweetjes.

De ingrediënten zijn:

– 4 ontdooide plakjes diervriendelijk bladerdeeg (die van Koopmans bijvoorbeeld)
– 250 milliliter haverroom (in de supermarkt vind je die  bij de plantaardige houdbare melkvervangers)
– 1 flinke theelepel agaragar
– 4 zongedroogde tomaatjes uit de olie, in kleine stukjes gesneden
– 4 theelepels zwarte olijvenplakjes
– 2 theelepeltjes kappertjes
– 2 eetlepels edelgistvlokken
– nootmuskaat naar smaak
– knoflookpoeder naar smaak
– zout naar smaak en gezondheid
– olie of plantaardige boter om de vorm in te vetten
– droge bonen om de vorm te bakken

Bereidingswijze:

  1. De oven verwarmt voor naar 200 graden Celsius. De vorm vet ik in met sojabakboter en bekleed ik met het bladerdeeg.
koude quiche

2. Ik bedek het deeg met aluminiumfolie en vul deze met droge sojabonen. De schaal gaat tien minuten de voorverwarmde oven in.
3. Daarna haal ik de bonen en de folie weg en bakt het deeg nog tien minuten.
Ik betwijfel of de bonen zin hebben gehad want de deegkorst ziet er alsnog heel fluffy opgezwollen uit. Als een dikke teddybeer die zin heeft in bonen.

koude quiche

4. In een steelpannetje giet ik de haverroom en daar roer ik de agaragar doorheen. Langzaam breng ik het goedje aan de kook. Wanneer het kookt laat ik het twee minuten doorkoken terwijl ik constant blijf roeren met mijn garde.
5. Nu laat ik het een klein beetje afkoelen maar niet langer dan een paar minuutjes.
6. Ik meng zongedroogde tomatenstukjes, olijvenplakjes, kappertjes, gistvlokken, nootmuskaat, knoflookpoeder en zout goed door de room en schenk de vulling in de deegkorst.

7. Na een uur of vier afkoelen in de koelkast is de room wel genoeg opgestijfd en kan de smaaktest beginnen. Het plaatje is alvast mooi.

To quiche or not to quiche

Míjn man vindt de quiche verrukkelijk. Ik vind hem voor een quiche wel ok. (De quiche dan hè. Niet mijn man. Mijn man vind ik voor een quiche niet echt ok.) Máár! Ik ben nooit een quicheliefhebber geweest dus dit alles bewijst alleen maar dat de quiche geslaagd is:

– Ik hou niet van quiche
– Mijn man houdt erg veel van quiche
– Ik vind deze quiche voor een quiche best ok maar ik hou er gewoon niet zo van dus mèh!
– Als ík de quiche verrukkelijk had gevonden zou de quiche niet naar quiche gesmaakt hebben
– Mijn man vindt deze quiche verrukkelijk
– Ik hou erg veel van mijn man en veel minder van quiche
– Mijn man is een zeer mislukte quiche
– Mijn haverroomquiche is fantastisch goed gelukt

Mooi beredeneerd lekker hè? Mijn man! Eh. Mijn quiche!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven