Gebraden wortel met rozemarijn

Gebraden wortel

Winterpeengebraad

Hoi! Je kunt alles braden, ja hoor, ook winterpeen. En ja hoor, ook wanneer je winterpeen braadt, komt er een jus bij vrij waarmee je je aardappels, pasta, rijst, of wat je dan ook maar bij je wortelgebraad gaat serveren, kunt bedruipen. En dat justje, nomnomnom, dat is lekker! Komt ie hoor, gebraden wortel!

Ingrediënten voor twee personen:

– een grote winterpeen
– 1 eetlepel olijfolie
– een klont plantaardige margarine
– 1 gesnipperde ui
– teen knoflook in stukjes
– 1 vers pepertje (of meer of minder, naar eigen smaak) in kleine stukjes
– een slok whiskey
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 3 eetlepels zongedroogde tomatenreepjes uit een potje olie
– 1 in stukjes gesneden tomaat

Hoe maak ik gebraden wortel?

1. Ik hak de peen in stukken.   

Hoe kleiner de stukken, hoe rapper ze garen. Als de rapper gaar is, zijn de bieten op. Geen beats in deze keuken vandaag.

Gebraden wortel

2. De stukken peen braden aan in een eetlepel hete olijfolie en een klont margarine in een pan.   

3. Een gesnipperd uitje, knoflookteentje, pepertje en een takje rozemarijn compenseren het gebrek aan rijmwoorden van deze beatloze keukenrapper en bakken een minuut of drie op hoog vuur mee met de wortelbrokken.

Gebraden wortel

4. Een slok whiskey sist over peen en smaakmakkers en draait even mee in de pan.   

5. Twee slokken water klokken erachteraan, evenals een bouillonblokje, drie eetlepels zongedroogde tomatenreepjes en een in stukjes gesneden tomaat.   

6. Het vuur gaat op een zacht pruttelstandje en de deksel gaat op de pan. Sudderen en pruttelen maar, worteltje en smaakkornuitjes!  

7. Af en toe voeg ik nog een beetje vocht toe als de boel te snel verdampt in die pan.   

8. Na ongeveer een half uur zijn de wortelstukken gaar. Dat weet ik omdat ik een vork prik in een groot stuk wortel. Dat gaat heel gemakkelijk omdat de wortel lekker zacht is geworden. De peen is gebraden.

Lekker man!   

Serveertip!

Ik serveer mijn winterpeengebraad met in eigen vocht opgewarmde, daarna afgegoten kikkererwten, macaroni en een salade.   

Ik laat kikkererwten en macaroni om beurten zwemmen in de jus op mijn bord en klop mezelf tevreden op mijn schouder.    Lekker man!

gebraden wortel
De foto met de zwemmende macaroni is helaas mislukt, sorry voor het ongemak. De macaroni zwom naakt, dus jammer is het wel. Tenminste, als je van naakt zwemmende macaroni houdt is het jammer. Wanneer je niet gediend bent van naakt zwemmende macaroni foto’s dan is het maar beter dat de foto te wazig was om te plaatsen. Dat wazige gaf trouwens wel weer een soft-erotisch effect, wat voor de mensen die wel van naakt zwemmende macaroni foto’s houden misschien juist een goede reden zou zijn geweest om de mislukte foto hier alsnog te plaatsen. Maar dat heb ik toch maar niet gedaan. Sorry.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven