Witlofschotel met venkelpuree en gewelddadig lekkere saus. Een crimescene in wording.

Hoi! Waar een ananas wordt ontveld, geslacht en ontbeend, wordt een misdadig smulmaal aangericht. Daartoe spat de helft van de exotische vrucht uiteen in kleine blokjes.

De bladeren worden van vier stronken witlof losgerukt en geschrobd. Ik masseer de bladeren meedogenloos met mijn handen en een eetlepel olijfolie tot ze stuk voor stuk glibberig zijn. In een ovenschaal gaan ze, samen met de ananas. De oven windt zich op tot 200 graden.

Negen hele walnoten zonder schil worden grof gegijzeld. Ik mieter ze in de vijzel en verzoek om losgeld: één eetlepel kokosolie, twee eetlepels edelgistvlokken, zout, nootmuskaat en knoflookpoeder. Voordat ik de walnoten vrijlaat, stamp ik ze samen met het losgeld fijn.

In de vrijheid die daarop volgt schofferen de ex-gijzelaars de geoliede witlofbladeren flink. Aangezien ik hier de enige ben vandaag die schendt, beschimpt en onteert, flikker ik de schaal rap in de driftige oven. En daar zullen ze branden. De eerstvolgende 42 minuten in ieder geval. Op de helft van deze tijd gesel ik de boel nog even hardvochtig door elkaar.

Ondertussen worden de piepers gejast en gespoeld en gekookt. Op de helft van hun kooktijd keil ik de in de kleine stukjes gehouwen venkel erbij in het heetgebakerde kookvocht. Ik kook piepers en venkel helemaal kapot.

Ui, knoflook en verse peper hak ik tot spaanders en laat ik zieden in hete olijfolie. Ik smoor de naar mijn mening iets te enthousiaste furiositeit van de smaakbazen met twee eetlepels walnotenazijn. Het vuur vermindert, ook dat van het kookpitje, en een theelepel bospaddenstoelenbouillon en twee theelepels appelstroop en een kneep ketchup klatsen in de pan. Ik voeg wat water toe, laat alles wat aandikken, proef of er nog water bij moet, ja, ok, pruttel pruttel, ik voeg water naar smaak en consistentiewens toe tot de saus perfect is. De kipstuckjes dringen de saus bruut binnen en warmen zich.

Ik stort het kookvocht van aardappels en venkel in de gootsteen en verbrij wat overblijft tot een smeuïge bende met medeplichtigheid van twee eetlepels edelgist en wat zout en nootmuskaat naar snode smaak.

Nou en dan zijn we er wel, ik zet de crimescene op tafel, strooi nog wat misleidend venkelloof over de puree en het forensisch onderzoek begint.

Doei!

Bewijsstukken voor twee forensisch onderzoekers:
– 1/2 verse ananas
– 4 stronken witlof
– 8 walnoten
– 500 gram aardappels
– 1 venkelknol in kleine stukjes
– 160 gram kipstuckjes van de Vegetarische Slager
– 1 teen knoflook
– 1 ui
– stukje verse peper
– olijfolie
– kokosolie
– edelgistvlokken
– (walnoten)azijn
– bospaddenstoelenbouillon
– appelstroop
– ketchup
– nootmuskaat
– knoflookpoeder
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven