Witte asperges met paddenstoelensaus

Witte asperges met paddenstoelensaus

Witte asperges met paddenstoelensaus

Hoi! Ja, asperges. Het is er het seizoen voor. Ik maak witte asperges met paddenstoelensaus. Ik heb er exact 734 gram van ingeslagen.

1. Drie pannen met water gaan op het vuur om tot kookpunt te geraken.

Verzin een aspergelied. Organiseer een aspergefestival en breng je aspergelied ten gehore. Verzin een aspergeartiestennaam. Ik hoor graag wat het geworden is. Kook verder.

Witte asperges met paddenstoelensaus en pastinaakstamp

2. Pastinaak wil graag geschild worden. Als dank mogen deze wortels daarna in stukjes gesneden.
3. In een van de pannen waarin nu water kookt gaan sojabrokken, 150 gram. En een bouillonblokje. 20 minuten heeft dit nodig.
4. De pastinaakblokjes gaan in de andere pan met waarschijnlijk inmiddels ook kokend water. Die heeft aan zo’n minuut of tien wel genoeg. Iets langer mag ook, het wordt toch stamp. Maar scheut er nog wat sojamelk en een flats zout bij, is lekker.

5. Tijd zat nu om de asperges te ontkonten, schillen en wassen.
6. Ook de paddenstoelen kunnen ontvoet, geborsteld en in stukjes verdeeld worden.
7. Een uitje gesnipperd, een knoflookteentje geflinterd en een stukje verse rode peper geflodderd, het kan allemaal nu, op je gemakje.

Maar waarvoor die sojabrokken dan?

8. Bak ui, knof en peper in een flinke scheut olijfolie.
9. Giet als de twintig minuten bij jou ook voorbij zijn de sojabrokken af en laat ze uitdruipen in een vergiet of zoiets.
10. Hak 19 macademianoten grof en doe ze bij de ui enzo in de pan.
11. De paddenstoelen kunnen nu ook in de pan en bak de boel zo’n vijf minuten op hoog vuur. Blus met een glas witte wijn.

12. Schenk een scheut (10 eetlepels) sojamelk erbij. Drie eetlepels edelgistvlokken later (die voeg je erbij dus;-) zet je het vuur lager en laat het zachtjes los.

Aha! Vegan roerei dus!

13. Een nieuwe pan, nieuwe olijfolie, nieuwe hitte, nieuwe pollepel. Sojabrokken opbakken met kerrie, knoflookpoeder, peper en zout. Scheutje sojamelk erbij opwarmen. Voilà. Veganistisch roersojei. Of zoiets.

14. Doe asperges in kokend water. Vijf tot tien minuten willen ze borrelen.
15. Maak de macademische paddenstoelensaus af met zout en een beetje nootmuskaat.
16. Giet de pastiknaapjes af en stamp ze tot pot met een klont sojaboter, peper en zout.
17. Asperges uit het kookwater halen en dan heb je alles wel. Super toch? Ik zeg lekker lekker, eet smakelijk.

Drugs?

Voor de oplettende kijker, de saus is niet terug te zien op mijn bord. Dat komt omdat ie verdrugd werd: Het dopje van mijn nootmuskaat schoot van het potje waardoor er zeker zo’n gram of dertig nootmuskaat op de saus stoof. Nu kan dit specerijerijtje voor gevoelige mensen al vanaf zo’n vijf gram hallucinaties opwekken naar het schijnt. Ik hou daar niet zo van dus ik durfde het niet aan en heb even staan stampen en tieren in de keuken uit boosheid over de zo zonde verspilde tongstrelende geestverruimende saus. Heb ik dat ook eens. Maar geen nootmuskaatbegoochelingen dus vanavond.

Het was wel lekker verder. Ketchup kwam wel nog op tafel. Maar maak die saus absoluut wel. Met een bescheiden hoeveelheid nootmuskaat. Of niet bescheiden, als je juist wel wil trippen.

Dat elfje…

Oh peterselie, ik serveerde er peterselie bij. En een paar roze olifanten. Ook wat bewegend behang. Er vlogen ook wat iniminipegasussen om de schaal met neproerei. En er hing een heel dik elfje aan onze lamp. Ze schreeuwde om roosvicee. Die kreeg ze. Toen fladderde ze weg. Maar er was dus geen saus.

Doei!

Ingrediënten witte asperges met paddenstoelensaus voor twee:

– 734 gram asperges
– 150 gram sojabrokken
– 1 bouillonblokje
– 500 gram pastinaak
– sojamelk
– 150 gram Hollandse paddenstoelen  (kastanjechampignons, champignons, oesterzwammen en gele oesterzwammen)
– 19 macademianoten
– 1 ui
– 1 teen knoflook
– witte wijn
– edelgistvlokken
– verse peterselie
– nootmuskaaaaaaaaat
– kerrie
– knoflookpoeder
– peper
– zout
– 1 klont sojaboter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven