Witte bonenovertreklakentje voor brood en broodsoortigen

Hoi! Een nieuw belegje lekkert mijn ontbijt op. Het is een reuze witte bonenovertreklakentje voor al uw boterhammen, beschuitjes, crackers en meer. Ik deed de spread net op een robuust zuurdesem meergranen knäckebrödje. Zie:

Recept? Ja heb ik! De samenstellende vezeltjes van dit lakentje? Zie hier:
– 1 pot reuze witte bonen van 360 gram
– 2 eetlepels vocht uit de pot bonen
– 1 teen knoflook
– 3 eetlepels zongedroogde tomatenreepjes plus eventueel de knoflook en kappertjes die daar meestal bij in het potje zitten
– 2 eetlepels olie uit het potje tomaten
– 2 eetlepels amandelmeel
– 2 eetlepels edelgistvlokken
– 2 eetlepels sesamzaadjes
– zwarte peper in een molen

De reuze witte bonen waren inderdaad veel groter dan de normale witte bonen die je ook vaak terugvindt in tomatensaus, ik denk wel twee tot drie keer zo groot zelfs. De karakterisering ‘reuze’ is wat mij betreft terecht. Voor dit smeersel maakt het verder niet uit want de bonen worden gepureerd, met de staafmixer.

Stap een is dus het pureren van de bonen. Dan twee eetlepels bonennat erdoor mixeren, vervolgens het teentje knoflook. Twee eetlepels zongedroogde tomatenolie kunnen erbij nu. Twee eetlepels amandelmeel. Even staven. Twee eetlepels gistvlokken. Weer even staven. De sesamzaadjes ook even erdoor duwen met de staaf. Dan de zongedroogde tomaatjes met misschien nog wat knof en kappertjes grof klein maken, dus niet gladstaven, zodat er nog wat stukjes tomaat te identificeren zijn later, en weg met de staafmixer. Maal peper uit de molen boven het bonenmengsel en roer goed door. Breng het over in potje of bakje en klaar: beleg of dipcream van witte bonen and friends.

Mijn man vindt het naar de vulling van gevulde eieren smaken. Ik niet. We komen dan ook uit andere nesten met andere tradities op het gebied van gevulde eieren. Maar goed, dat ligt allemaal in het verleden voor mij, dat vullen van eieren en zo, dus het is niet relevant.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven