Wokschotel met Chinese kool, sugar snaps en zoete puntpaprika
Hoi! Ik schaduw mijn man. Hij staat aan het aanrecht dingen te snijden. Hij heeft al twee tenen knoflook en een klein stukje verse peper in kleine stukjes gesneden. Wat gaat hier gebeuren?
Twee zoete puntpaprika’s liggen klaar. Om ook gesneden te worden? Er gulpt een laagje zonnebloemolie in de wokpan die op een hoog vuur staat. Mijn man zucht geïrriteerd. Hij houdt niet van pottenkijkers in de keuken. Dus ik stuur de poes uit het kookvertrek weg.
Mijn man snijdt inderdaad de paprika’s in stukjes terwijl de olie opwarmt. Ik wacht af.
Oh! Daar gaan knoflook en peper de pan in. Hup, gelijk een zak Chinese kool-en-sugar-snaps-wokgroentes erachteraan en een knats pinda’s.
Dan een half blik zwarte bonen, kerrie, laos en citroengras. Hoppakee de stukjes paprika erbij. Er wordt gewokt dat het een lieve lust is.
Ik krijg een elleboogstoot, ik sta te dicht bij het fornuis waar die kerel van mij in de pan aan het roeren is. Snel maak ik een closeup met mijn smartphone-camera. Mijn man trekt zijn wenkbrauwen op en laat zijn tanden zien. Ik trek me iets terug. De poes is ook terug en mauwt.
Oeh, de suspense…
Van een afstandje zie ik een beetje zout en twee eetlepels sojasaus de pan in gloepen. Er wordt nog steeds driftig gewokt.
In een klein formaat koffiekopje wordt zo’n 120 milliliter kokend water vermengd met een theelepel bouillonpoeder. Het vloeiseltje gaat de wokpan in. Deksel op de pan.
Terwijl de kat om zijn benen heen slingert en kopjes geeft giet mijn man kokend water over de Chinese mie die in een steelpannetje ligt.
Mijn man neemt met een lepel een hap uit de wokpan. Twee eetlepels sesamolie voegt hij toe. Roert. Proeft weer. Zwarte peper uit de molen. Beetje nootmuskaat eroverheen geraspt. Nog wat zout. Roeren. Deksel op de pan, vuur uit. Mie wordt afgegoten.
“Wat doe je?” Vraag ik hem. “Koken.” “Oh!” “We kunnen eten.” Poes mauwt weer. Ze kent het woord ‘eten’.
Doei!
Ingrediënten wokschotel Chinese kool:
– 2 tenen knoflook
– 1 stukje verse peper naar smaak
– 2 zoete puntpaprika’s
– 1 zak wokgroentes Chinese kool en sugersnaps (400 gram)
– 1 flinke hand vol gezoute pinda’s
– de helft van 1 blik (400 gram bruto) zwarte bonen, uitgelekt
– 1 theelepeltje kerriepoeder
– theelepeltje gemalen laos
– 1 theelepeltje gemalen citroengras
– 2 eetlepels sojasaus
– 2 eetlepels sesamolie
– 1 theelepel bouillonpoeder (of een (deel van een) bouillonblokje
– 2 eetlepels sesamolie
– nootmuskaat naar smaak
– zout naar smaak
– olie om in te bakken