Hoi! Vandaag in de ring: wortels en bladerdeeg. In de ene hoek de gekookte en gemarineerde wortels, in de andere hoek de vellen bladerdeeg. De bel gaat, het gevecht begint. Het nog bevroren bladerdeeg draait ijskoud en doelbewust om de worteltjes heen. De wortels zweten peentjes, het is hun eerste gevecht en ze zijn ongetraind. Als daar maar geen worstelbroodjes van komen! In hun geur herken ik de marinade waarin ze een nacht hebben gelegen ter voorbereiding op dit gevecht:
– 4 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel ketchup
– 1/2 eetlepel mosterd
– 1 eetlepel edelgistvlokken
– een snuf nootmuskaat
Deze ingrediƫnten werden goed door elkaar gemixt en in een braadzak gegoten. Daarin overnachtten de
– 150 gram gekookte snoepgroenteworteltjes
een nachtje in de koelkast.
De wortels nemen angstig de oranje benen voor de
– vijf vellen bladerdeeg.
Het deeg ontdooit door de schattigheid van de kleine zweetpeentjes. De vellen lachen zich een breuk en vouwen zichzelf teder maar krachtig om de worteltjes heen. Ze omsluiten de overwonnen amateurworstelaartjes helemaal en gaan tevreden liggen.
Ik schuif een met bakpapier beklede rechthoekige worstelring met de worstelbroodjes snel de oven in (225 graden) en wacht een kwartier. Mijn worstelbroodjes zijn klaar. En lekker. Heel lekker.
En als je nu door dit gevecht het recept niet helemaal hebt kunnen volgen: niet getreurd! Hier volgt nogmaals het zelfde gevecht, gerecht, recept, maar dan met duidelijke eenheden, maten, tijdsduren en instructies. Worstel ze en laat het smaken!
Worstelbroodjes, veganistische worstenbroodjes van gemarineerde worteltjes en bladerdeeg
Course: HapjesCuisine: GlanerbrugsDifficulty: Goed te doen, leuk ook10
worstelbroodjes1
hour20
minutes15
minutes1
hour50
minutesIngredienten
4 eetlepels sojasaus
1 eetlepel ketchup
1/2 eetlepel mosterd
1 eetlepel edelgistvlokken
een snuf nootmuskaat
150 gram gekookte snoepgroenteworteltjes
vijf vellen bladerdeeg
optioneel: barbecuesaus, sesamzaad en zeezout, zie de tip helemaal onderaan dit recept
Bereidingswijze
- Kook de worteltjes beetgaar. (*Dit kun je ook laten kom ik achter, blijven ze knakkiger!)
- Mix een egale marinade van de soja, ketchup, mosterd, edelgistvlokken en nootmuskaat. Marineer de gekookte worteltjes ongeveer een uur in de marinade, ik gebruikte hiervoor een braadzak maar het kan ook in een schaal, kom of diep bord.
- Verwarm de elektrische oven voor naar 225 graden.
- Laat vijf plakjes plantaardig bladerdeeg ontdooien en snijd de plakjes doormidden.
- Rol in elk half plakje bladerdeeg in de lengte wortels (zie volgende foto) en plak het deeg goed dicht om de worteltjes heen.
- Leg de tien worstelbroodjes op een met bakpapier bekleed ovenrooster (of bakplaat) en schuif ze de oven in. Je kunt de broodjes ook eerst nog bestrijken met zonnebloemolie als je niet vies van vet bent. Daar gaan ze wel mooier van shinen!
- Wacht een kwartier, draai de broodjes op de helft van de oventijd, na een minuut of zeven, een keertje om.
- Haal de broodjes uit de oven, laat ze een beetje afkoelen of helemaal en smullen maar!
Tips
- Afsnijroute: Laat stappen 1 en 2 weg en rol rauwe worteltjes met een kwakje barbecuesaus in bladerdeeg. Met zoveel tijd over kun je nog met wat sesamzaadjes en zeezout over de geoliede broodjes strooien alvorens ze de oven in gaan!
Doei!