Wortels glaceren

Hoi! Wortels glaceren kun je leren, schreef ik bij al mijn social mediaposts van het filmpje dat ik maakte over geglaceerde wortels. En zo is het. Ik beloofde het recept uit te schrijven. En dat doe ik nu dan ook. Omdat dit voor het allereerst is dat ik een blogpost maak naar aanleiding van een filmpje weet ik even niet wat te doen nu. Ik heb niet eens foto’s, alleen die video dus en die vind je hieronder. Eens even denken..

Nee, ik kom nergens op. Zullen we het dan maar over het weer hebben? Bij mij is het net opgehouden met regenen. Ik was net te laat om een buiten opgehangen handdoek te redden van natheid. Dat doet helemaal niks met me. Misschien wel met de handdoek. Maar ik weet niet hoe handdoeken zijn. Kan niet voelen wat ze voelen. Waarschijnlijk zij zelf ook niet, ik geloof niet dat dit al onderzocht is dus we weten weinig. Hé! Over planten – en dus ook over wortels – is zoiets al wel eens onderzocht. Ha ja, daar is mijn bruggetje, dank je wel universum of iets.

wortels glaceren
Door AI gegenereerde wortelbrug door het universum.

In de Quest lees ik zelfs dat planten plannen maken en zichzelf verdedigen tegen dieren als reeën en rupsen en dat ze elkaar ook waarschuwen voor gevaar. Maar hiervan zouden ze zich niet bewust zijn, omdat ze geen hersenen, zenuwen en centraal zenuwstelsel hebben. Daarom gaan de wetenschappers er van uit dat planten geen pijn lijden wanneer we ze afsnijden, plukken of in ze bijten. Gelukkig maar, anders blijft er voor mij weinig over om te eten.

Wat zouden die wortels anders geprotesteerd en misschien wel gescholden hebben op mij. Het begon al bij het schillen, dat deed ik met een kaasschaaf. Nadat ik met een scherp schilmesje hun boven- en onderkantjes eraf riste. Om ze daarna in kokend water te gooien (kokend, weet je hoe heet dat is?) En het daarna nog een keertje overdoen met hete ‘boter’ en sinaasappelsap! Ik kan me de pijn en woede voorstellen van de oranje rakkertjes. En toch waren ze lekker.

En nog een AI-creatie.

Tijd voor het recept, inclusief filmpje dus deze keer, woopwoop!

Doei!

Wortels glaceren

Course: bijgerechtCuisine: oranjeDifficulty: eenvoudig
Hoeveelheid

2

porties
Voorbereidingstijd

10

minutes
Bereidingstijd

15

minutes
Totaaltijd

25

minutes

Ingredienten

 • 450 gram wortels

 • 10 gram plantaardige boter of margarine

 • 50 milliliter sinaasappelsap

 • 1 eetlepel vegan honing of agavesiroop

Bereidingswijze

 • Schil of schrap de wortels, snij ze in kleinere stukken en breng ze in een pannetje water aan de kook.
 • Kook de wortels tien minuten en giet ze af.
 • Stort de wortels terug in het pannetje en voeg boter en een scheut sinaasappelsap toe. Roer en schep om totdat de boter gesmolten is.
 • Laat even pruttelen met de deksel op het pannetje. Indien nodig voeg je extra sinaasappelsap toe.
 • Schep een eetlepel vegan honing door de wortels en roer weer goed door en laat weer even pruttelen met de deksel op de pan.
 • Maak af met zout naar smaak en serveer bij de rest van je maaltijd.

Video

Tips

 • Dille smaakt hier ook lekker bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven