Wortelsoep met gegrilde aubergine en reuzencroutons

wortelsoep

Wortels in Twente, wortels in mijn soep

Hoi! En waar heb jij je wortels? Ik heb wortels in Twente. Mijn opa was ingenieur in de textielindustrie. Hij haalde zijn salaris vrijdags op bij Villa van Heek, het monumentale pand dat nog steeds achter de Grote Kerk in het centrum van Enschede staat. Mijn opa kreeg zijn loon in een zakje, dat ging toen nog zo. Vandaag heb ik mijn wortels in de soep. Om precies te zijn 400 gram oranje bospenen die ik gekocht heb bij de grootgrutter. Voor in mijn wortelsoep.

Wortels in Iran

Wortels hebben hun wortels trouwens in Iran. De oranje kleur van de wortels die ik meestal eet wortelt volgens de verhalen dan weer in Nederland. De Iraanse wortels die door de Verenigde Oostindische Compagnie mee naar Holland werden gevaren waren groen, wit, geel en paars. De Nederlanders zouden de wortelrassen net zo lang met elkaar gekruist hebben tot er een oranje wortel werd geboren. En dat allemaal ter ere van Willem van Oranje, vader des vaderlands, over wortels gesproken.

Bereidingswijze wortelsoep

1. Maar goed. Als ik dus gewoon weer even net als iedere dag wel zo ongeveer een keer weer even een gesnipperde ui en een teen knoflook in stukjes aanbak in wat zonnebloemolie, daar een gedroogd chilipepertje overheen verkruimel en met flink wat kurkuma, kaneel en kruidnagel over dezelfde pan heen waai, dan is de smaaktoon voor de wortelsoep wel weer gezet.

2. De geschrapte, gewassen en gehakte bospeen bakt een minuut of vijf op hoog vuur mee met de warme smaaktoon in de pan.

3. Dan giet ik er een halve liter in de waterkoker gekookt water bij en voeg een bouillonblokje toe. Dit alles mag koken op een middelhoog vuur tot ik door maar heel zacht erin te bijten een wortelstukje meteen kapot krijg.

4. Dan kan ik de staafmixer erop loslaten tot er een dikke romige oranje brij ontstaat. Soep. Maar dat duurt nog even, de boel staat nog te koken en in de tussentijd kan ik mooi wat accessoires voor de soep maken.

5. Zo zet ik een bakplaat met bakpapier en daarop hele dunne plakken aubergine ingewreven met olijfolie, peper en zout onder de hete gril in de oven. Vijf minuten ongeveer.

6. Zo fruit ik flinke snuffen komijn en knoflookpoeder aan in de hete zonnebloemolie in een pan, laat daar uitgelekte jonge kapucijners hups in ronddartelen, zo’n tien minuten op hoog vuur, onder voortdurend en vrolijk geroer.

wortelsoep

7. Zo rooster ik vier witte boterhammen in de broodrooster, smeer ze in met een teen doormidden gesneden knoflook, bestrooi ze met zout en peper en snijd ze in de lengte in vieren.

wortelsoep

Alle wortels door de gehaktmolen

8. Na dit alles zet ik dan eindelijk die staafmixer in mijn wortels. Mijn bospeen, mijn wortels in Twente, Noord-Holland (jaha van alle plekken: Krommenie de place to be!), Noord-Brabant (hiephoi Eftelingland!), de zuid-oostelijke mijnstreek van Zuid-Limburg (ouwieje keâl), Zuid-Holland (Haagse chic zit er ook nog in ja) en wat dies meer zij (geen familie trouwens, Dies Meer). We zijn allemaal wortelsoep. We zijn wat we eten en we eten wat we zijn. Vandaag dan.

wortelsoep

9. Kapucijners in de soepborden, soep eroverheen, brood en aubergine erbij, lekker.

Doei!

Ingredi├źnten voor een tweepersoons wortelsoep inclusief accessoires:

– 400 gram bospeen
– 1 grote ui
– 2 tenen knoflook
– 1 gedroogd chilipepertje (of gewoon wat peper als dit te pittig is)
– kurkuma
– kruidnagel
– kaneel
– 1 plantaardig bouillonblokje
– 1 pot jonge kapucijners, ook wel malse veldertjes (350 gram bruto gewicht)
– gemalen komijn
– knoflookpoeder
– 1 aubergine in hele dunne plakken
– 4 witte boterhammen
– peper
– zout
– olie (olijf- en of zonnebloemolie)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven