Worteltjestaart. Vies hè?

worteltjestaart

Bakker, heeft u ook worteltjestaart?

Hoi! Als klein kind moest ik altijd heel erg hard lachen om die mop over het konijn dat bij de bakker om worteltjestaart komt vragen. Het diertje stelt de vraag drie achtereenvolgende dagen en twee keer moet de bakker nee verkopen. De derde keer heeft de bakker een worteltaart gebakken. Het konijntje vraagt hem weer: “Bakker, heeft u ook worteltjestaart?” Wanneer de bakker deze keer met een enthousiast “ja!” antwoordt, reageert het konijn met: “Vies hè!?” Nou ja en dan lag ik dus onder de tafel van het lachen.

Vies hè?


Geen grappen meer nee!

Tegenwoordig maak ik hele serieuze worteltaartjes. Een eventueel konijn dat om worteltaart komt vragen zou ik vriendelijk verzoeken met zijn grappen en grollen elders te gaan leuren. Ik ben bezig met zeer ernstige bak-bezigheden die geen greintje humor dulden. Des te meer smaak en wortels. Dat wel.

En de volgende ingrediënten:

– 2 winterpenen (317 gram)
– 80 gram amandelbakmeel
– snuf zout
– 1 theelepel pittige speculaaskruiden
– 2 eetlepels gebroken lijnzaad
– 50 gram fijne rietsuiker
– 1 eetlepel appelazijn
– 100 milliliter zonnebloemolie
Voor de topping:
– 100 gram (rauwe) pinda’s
– 40 gram poedersuiker
– 24 gram geurloze kokosolie
– 4 eetlepels (barista) havermelk, kan ook andere plantaardige melk zijn
– 1 theelepel groene voedselkleurstof
– eventueel wat marsepein
Benodigdheden:
– 8 muffinvormpjes
– een muffinvormhouder voor in de oven
– een spuitzak

Nadat ik de eerste drie konijnen de deur heb gewezen en alle lachbanden uit mijn keuken heb gesloopt, begin ik aan de cupcakeklus.

Bereidingswijze:

1.De oven gaat op 180 graden om voor te verwarmen.
2. De pinda’s zet ik nét onder water in een pannetje op het vuur en laat ik een half uur koken.
3.Ik schil de penen en druk ze door het raspblad van mijn keukenmachine heen.
4. In een mengkom mix ik het amandelbakmeel met een snuf zout, de pittige speculaaskruiden, het lijnzaad en de rietsuiker. Al roerend voeg ik appelazijn en zonnebloemolie toe.
5.Het beslag en de peen draai ik met de hakmolenfunctie van de keukenmachine tot een prachtig oranje deeg.
6. Acht papieren muffinvormpjes besmeer ik met een beetje olie en zet ik in een muffinvorm voor in de oven. Ik verdeel het beslag over de vormpjes en schuif de muffinvorm in de oven.

worteltjestaart

7. Na ongeveer 18 minuten zet ik de oven uit. Ik laat de taartjes even rusten in de oven.
8. Ondertussen giet ik de pinda’s af en doe ze met alle andere topping-ingrediënten in de keukenmachine. In de hakmolen wordt het een mooi groen stijf mengsel.
9. Wanneer cakes en topping genoeg zijn afgekoeld doe ik de topping in een spuitzak en decoreer ik de taartjes ermee.
10. Ik heb ook nog wat marsepein in huis, daarvan heb ik blaadjes gemaakt die ik weer groen gekleurd heb met wat kleurstof.

worteltjestaart

Ik ben serieus tevreden over het eindresultaat, laat het volgende konijn binnen en ram, voordat ie me ook maar iets kan vragen, een cakeje door zijn strot. Met van die grote angstige konijnenogen slikt ie een paar keer. Dan smakt ie wat en likt over zijn lippen. Hij kijkt me weer aan en maakt aanstalten om iets te zeggen. Ik ben hem voor: “Lekker hè!?”

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven