Zijdentofu. En nu?

Hoi! Ik heb gekookt. Voor twee. Dat moest toch gebeuren. Ik had zijdentofu. Nog nooit eerder gebruikt. Benieuwd was ik wel. Ik maakte er een salade mee. Lekker puur uitproberen, dingen, zo’n eerste keer.

Ik blogde tijdens het koken en heb gaandeweg besloten om het bijgerecht niet te beschrijven hier vandaag. Het was niet bijzonder genoeg (mie met dingen, kun je zelf ook verzinnen). De salade is wel bijzonder genoeg. Een salade die je uit het vuistje kunt eten.

Ingrediëntenlijstje? Vind je onderaan deze post!   Ik begeleidde mezelf vandaag met een Gulpener Korenwolf witbier, lekker puur, lekker lekker.

Bereidingswijze salade uit het vuistje met zijdentofu

Ik trok de twee mooiste bladeren van de chinese kool af en waste ze. Laat ze vooral heel, deze rakkers zijn belangrijk voor het uit-het-vuistje-gehalte van dit gerecht.  

Koolkonijn!

Leg die zijdentofu maar vast op een stuk keukenpapier of schone theedoek want die schijnt te moeten uitlekken.   

Toen deed ik dit met een halve komkommer:  

Capisce? Hoeft niet per se hoor, mag ook in plakjes of kaasschaafslierten.

Meng de sesamolie met de (appel) azijn en een ferme kneep agavesiroop en kwast daarvan een beetje over de twee decoratieve koolbladeren die je alvast op twee borden hebt gelegd.

Warm de rest van het olieazijnzoetmixje langzaam op in een pannetje.

Laat de gember en knoflookschijfjes in het dressingbadje zakken. Eventueel wat meer van het een of ander toevoegen, zorg dat het genoeg is om over alle tofu heen te sprenkelen en dat de verhoudingen aangepast zijn aan wat jij lekker vindt. Peper, zout en eventueel andere kruiden mogen gerust toegevoegd worden. Ik hou het vandaag dus even lekker puur, lekker lekker.

Komkommer over de koolbladeren op de borden draperen.

Tofu voorzichtig in stukjes snijden en met peper en zout bestrooien. Wederom voorzichtig en met beleid over de komkommer op de bladeren verdelen.

 De warme dressing over de stukjes tofu lepelen. Garneren met bosui, peper, basilicum. Hieronder zie je dat ik de zijdetofusalade uit het vuistje met een knuistje mie en de rest van de kool, kastanjechampignons, en pinda’s heb geserveerd.  

zijdentofu

Het smaakt supergoed, naar iets wat mijn man zou omschrijven als een Aziatische caprese salade, trouwens dat deed hij gewoon, het zo omschrijven. Het mooie is dat je geen mes, vork, lepel of stokjes nodig hebt om ‘m te eten, kijk maar:  

Ingrediënten:

2 mooie chinese koolbladeren

200 gram zijdentofu

1 knoflookteentje in plakjes gesneden

1/2 verse peper in schijfjes gesneden, met of zonder pitjes, hoe pittig je het wil hebben

stukje gember in hele dunne schijfjes

4 bosuitjes, gechopt

handjevol aangescheurde basilicum

2 eetlepels (of meer) sesamolie 2 eetlepels (of meer) (appel-)azijn

kneep of knepen agave siroop (of maple syrup

peper

zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven