Zoete aardappel Hasselback

Zoete aardappel Hasselback

Hoi! Hasselback. Dat je de rug (back) van een aardappel inhasselt met een scherp mes en dat die aardappel dan een hasselback heeft. “Klinkt goed,” zegt mijn man, “maar je kunt ook schrijven: vind je het goed als ik nu je hassel bak?” Ik vind dat ie daar gelijk in heeft.  Give me my hassle back. Ook een goeie. Zoete aardappel Hasselback.

Hotel de zoete aardappel hasselback, een saaie inval?

Het blijkt een Zweeds hotelrestaurant te zijn dat zijn naam gaf aan de Hasselback aardappel. Het Hasselbacken hotel in Stockholm, om precies te zijn. Saai verhaal. Het gerecht was vooral populair in de jaren 70 en 80 in Scandinavische landen. Naar het schijnt was dat ook een saaie periode voor veganisten. Plantaardige gerechten smaakten toen nergens naar of naar karton, als ik de mensen moet geloven die veganisme toen meegemaakt hebben. Ik denk dat het wel meeviel maar ik kan het niet bewijzen. Of toch? Met dit recept voor zoete aardappel Hasselback. Heerlijk te versmikkelen en toch een plantaardig recept uit de saaie jaren!

Alle genoemde kruiden zijn in poedervorm uit een potje. Ik gebruik déze kruiden omdat ze goed passen bij de geblancheerde sperzieboontjes die mijn man in sambal met laos, sojasaus, knoflook en cashewnoten staat te bakken (serveersuggestie). Ze passen beter dan pakweg rozemarijn of peterselie bijvoorbeeld (serveersuggestie).

De ingrediënten voor zoete petoet Hasselback, als bijgerecht voor twee personen:

– 2 zoete aardappels
– 1 rode ui
– olijfolie om mee te bakken, ik gebruik een spray, heel handig
– kurkuma
– kardemom
– laos
– knoflookpoeder
– cayennepeper
– te malen zeezout
Voor een sausje erbij:
– 1 halve avocado
– 2 eetlepels vegan mayonaise
– 1 eetlepel citroensap

Ja ik weet het, petoet betekent gevangenis. Maar het klinkt ook als aardappel in het Engels maar dan net niet helemaal en bovendien sluit ik die rode ui zo op in die zoete petoet, wacht maar af.

Bereidingswijze zoete aardappel Hasselback:

1.Verwarm de oven voor naar 180 graden Celsius.

2. Boen de aardappels schoon of schil, wat je maar wil, ze. Leg een aardappel op een snijplank tussen twee eetstokjes in en snij de aardappel met een scherp groot mes in tot de eetstokjes het mes blokkeren. Maak zo allemaal aan de onderkant van de aardappel nog vastzittende schijfjes van elk een millimeter of drie. Doe precies hetzelfde met de andere aardappel(s).

Zoete aardappel Hasselback

3. Snijd de rode ui in dunne plakjes, snij de plakjes weer in kwarten en schuif tussen alle aardappelschijfjes een kwart partje rode uiplak.

Zoete aardappel Hasselback

4. Leg de aardappelrupsen in een ovenschaal. Strooi rijkelijk met alle genoemde kruiden, specerijen en zeezout over de zoete rode uien petoeten en bespray de Hasselbackjes met olijfolie. (Of besprenkel ze met olijfolie, in het geval dat je geen spuitbus olijfolie hebt.)

5. Zet de ovenschaal in de oven. Bespray of besprenkel het geheel na een minuut of twintig, dertig, nog een keertje en haal het gerecht na zo’n vijftig a zestig minuten weer uit de hete stoof.

Zoete aardappel Hasselback

6. Pureer de halve avocado met mayonaise, citroensap en snuffen van alle voor de Hasselbackers gebruikte kruiden, specerijen en zeezout naar smaak voor een bijpassend sausje.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven