Zoete aardappelsoep met gegrilde kikkererwten
Hoi! Weeïg. Is het eerste woord dat in me opkomt bij zoete aardappel. En nou ophouden hoor. Mijn eigen receptverhaal meteen al neerhalen. Ja je hoort het al, ik beschouw weeïg niet als een positief woord. Misschien jij wel? Flauw, fleps, misselijk, naar, niet lekker, onpasselijk, slap. Wat? Nog meer afgekraak? STOP! Deze zoete aardappelsoep is dit dus allemaal niet! Deze soep is:
Romig, smeuïg, pittig, hartverwarmend, hartversterkend, hartverscheurend lekker, zoet en hartig in exact de juiste verhoudingen. Dus.
Vergeet al die negatieve bewoordingen meteen maar weer
Sowieso sorry dat ik je ermee lastigviel. Dat is ook eigenlijk helemaal niet des Vegaan met die Banaans hè? Er zal wel een vleugje rotzak in de lucht gehangen hebben. Soms heb je dat. Wat je dan het beste doet? Heb je een plantenspuit? Plus een hart vol liefde? Draai de spuit open, adem dan een paar keer diep uit in de plantenspuit, draai snel de tuit erop en spray in het rond, zes keer doet de truc, weg met die rotzak in de lucht.
Jep. Zo doe je dat. Je weet het hè, al klinkt een remedie nog zo raar, als je ‘t gelooft, is het waar.
Ga maar snel een zoete aardappelsoep maken en eten, dat is ook een paardenmiddel tegen een vleugje rotzak.
Doei!
Zoete aardappelsoep
Course: SoepCuisine: Sweet Potato IslandDifficulty: Easy as potatoes2
personen10
minutes30
minutes40
minutesIngredienten
430 gram zoete aardappels
1 pot kikkererwten (350 gram, uitlekgewicht 220 gram)
1 ui
2 tenen knoflook
stukje verse peper (= optioneel)
olijfolie
1 theelepel bouillonpoeder of 1 blokje bouillon
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel gemalen komijn
snuf cayennepeper
1/2 theelepel gemalen koriander
zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Schil de zoete aardappels en snij ze in stukken.
- Stort de kikkererwten in de afgrond, oh nee wacht, in het vergiet bedoel ik. Spoel ze af onder de kraan met koud water totdat al het schuim is weggespoeld en laat ze uitlekken.
- Meng de kikkererwten in een kom – of alvast op een bakplaat bekleed met bakpapier – met: 1 eetlepel olijfolie, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder, een theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel gemalen koriander, een snuf cayennepeper en wat (zee)zout. De hoeveelheden kruiden en specerijen die ik aangeef zijn een indicatie, je kunt deze aanpassen naar je eigen smaken en wensen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de kikkererwten hier over.
- Schuif de bakplaat in de oven. Ongeveer 25 minuten zijn nodig om de kikkererwten lekker knapperig te bakken. Schud de erwten op de helft van de bereidingstijd even om.
- Snij een ui in stukken plus eventueel een stukje verse peper.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een (soep)pan en fruit ui en peper.
- Pers de tenen knoflook boven de pan en bak de knoflook ook even mee.
- Doe de stukken zoete aardappel erbij en schep alles goed om op een matig vuurtje.
- Strooi gerookt paprikapoeder, komijn en koriander naar smaak in de pan (halve theelepels kun je per specerij doen, bijvoorbeeld). Roer alles goed door.
- Schep er een theelepel bouillonpoeder bij of verkruimel een blokje bouillon in de pan en schenk er een halve liter water bij.
- Breng al roerend aan de kook en laat de soep daarna een minuut of 15 op een zacht vuurtje pruttelen, tot de aardappels gaar zijn.
- Haal de pan van het vuur en maak er met de staafmixer een romige bende van.
- Serveer de soep met de gegrilde kikkererwten als croutons erbij.