Curry. Zoet. Plus tomaten.

zoete curry van linzen

Hoi! Curry. Zoet. Voor twee personen. Ingrediënten? Ook. Ook heden weer ingrediënten in mijn blogpost. Komt dat zien!

Ingredienten

  • 1 stukje hele hete verse groene peper, bepaal zelf wat jij en je tafelgenoten aankunnen

  • 1 teen knoflook

  • 1 centimeter of zo ongeveer ik heb eigenlijk geen idee, gewoon een stukje lekkere

  • verse geschilde gember

  • kurkuma, een paar flinke snuffen

  • kerrie, een paar flinke snuffen

  • pittige speculaaskruiden, een paar flinke snuffen

  • laos, een paar flinke snuffen

  • 1 ui, geschilde en in mootjes gehakt

  • 1 rode paprika of een andere kleur paprika naar keuze en naar beschikbaarheid

  • 1 courgette

  • 1 pot linzen inclusief het vocht waar ze in hokken (360 gram)

  • 1 dieraardig bouillonblokje

  • 1 plakje plantvriendelijke ontbijtkoek

  • 1 stuk naar smaak van zo’n blok kokoscrème of santen

  • 3 trostomaten

  • 2 eetlepels sojayoghurt

  • zout

  • olijfolie

  • twee veganistische sojafilets

Bereidingswijze curry:

1. Allereerst hop hop in de vijzel met jullie: groene peper, knoflook, gember, kurkuma, kerrie, pittige speculaaskruiden, laos, zout en twee eetlepels olijfolie! Ik zal jullie eens even goed fijnstampen en wrijven, hatsikidee! Al een hatsikidee waar dit naar toe gaat? Geen hatsikidee! Oh, ja toch wel, want ik schrijf dit vandaag en ik maakte dit gerecht gisteren woep woep!

2. Het gevijzelde boemboetje schep ik vervolgens in een heetgebakerde bakpan die al op mijn fornuis staat te gloeien van verwachting. Sis spetter sjlopsjlop, dat gaat knettertje hard!

3. En dan nu snel de mootjes ui erbij geknikkerd en even omscheppen en roeren maar.

4. Tussendoor maar even snel die paprika wassen en in stukken snijden. Hop, erbij in de pan, omscheppen en roeren maar weer.

5. En dan de courgette, ja, ook wassen en in blokjes snijden deze. Flop, ook in de pan, ook omscheppen en roeren. Pfoei, wat knallen daar in die pan zeg. Weet je wat?

6. Ik trek mijn brandweerpakje aan (carnavalsoverblijfsel, ik kom uit Zuid-Limburg hè) en blus die paninhoud met de linzen en hun vocht, fluwelen handschoentjes, die boemboe mag van geluk spreken.

7. En als troost kruimel ik er ook nog een bouillonblokje door.

8. Ach en om de boel nog meer te verzachten gaat er nog een stuk santen bij. Verzoeten ook nog ja?

9. Slijmie slijmie, maar goed, een plakje ontbijtkoek verbrokkel ik ook boven de pan. En dan laat ik het spul curry worden op een zacht pruttelvuurtje.

Tomatenslaatje erbij!

10. Dan die drie tomaten. Daar moet wel nog iets mee. Mh. Ja, ik heb het! Ik was ze! Briljant! En ik snijd ze in stukjes. Geniaal! En nu komt het: ik stop ze in de vijzel! Buitengewoon! Waarom? Omdat ik die vijzel helemaal niet heb schoongemaakt na het vijzelen van de boemboe. En nu roer ik dus die tomatenstukjes door de boemboerestjes.

11. Nee maar, wat doe ik nu? Sojayoghurt erbij? Wauw. Mieters! En nog zo’n ding hè: ik proef even. Dat zouden meer kokers moeten doen, gewoon proeven, dat kan zoveel schelen. Proef een beetje, vervolmaak een smaak. Ik voeg ook nog wat extra snuffen specerijen en zout toe en ziedaar! Een pittig tomatenslaatje waar vast iemand nog een puntje aan kan zuigen of “u” tegen zegt!

12. Verder heb ik dus nog twee veganistische sojafilets uit een Duitse supermarkt liggen waarvan niet van de verpakking valt af te lezen waar ze naar smaken. Ik gok er maar op en bak ze in hete olijfolie gaar aan twee kanten. Aha citroen. Ze zijn op smaak gebracht met iets dat naar citroen smaakt. Het past. Gelukkig.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven