Zoete herfsttooi met pittige kleuraccenten en pastiknapen in bananorak

Hoi! Gast! Wat doe jij op mijn aanrecht?! Met je spruitenkop en je gemberneus. Mmm, spruiten!

– Neeeeee! –

roepen de spruitjes,

– Wij willen niet geknipt worden door zo’n amateurkapper m/v! –

– Als ik jullie stronkjes niet een beetje kap en jullie buitenste gore blaadjes er niet afknip, mogen jullie ook niet badderen, –

antwoord ik uitgekookt. En dat terwijl ik nog maar net begin, met koken. Oh ok, al goed dan.

Ja en de pastiknapen moeten er ook aan geloven. Daarvan scrub ik gewoon hun hele huid af, oho what a peeling! en ik snijd ze in plakjes. Blijkbaar kietelt dat. Houd op te giechelen! roep ik geïrriteerd, ik maak puree van jullie hoor! Ze houden op. Gember, een centimetertje of twee drie, schil ik uit zijn bejaarde rimpellaagje en laat ik zo weer tot een fris wit jong wortelstokje metamorfoseren. In hele dunne schijfjes gesneden is het helemaal een schoonheidje. Tien dadels gaan doormidden en worden ontdaan van hun ruwe pit. De zachte bolsters bieden zachte zoete smaaktasjes voor door mijn herfsttooi.

Ondertussen heb ik die frisgekapte en gewassen spruitjes al lang vijf minuten gekookt. Van 150 milliliter van het kookwater en één plantaardig bouillonblokje mix ik een hip modesmaakje voor het herfstseizoen. Samen met fashion dressers ui, knoflook en peper zorg ik voor een perfecte voorbereiding van mijn najaarsshow. Kijk hier eens achter de schermen van de catwalk:

Fascinerend hoe die pastinaak als een kameleon het uiterlijk van banaan aanneemt. Banaanneemt. Opmerkelijk, werkelijk.

  Een eetlepel zonnebloemolie opent de modeshow. Ze straalt van goudkleurige eenvoud. De zaal is stil. Tot de olie begint te knetteren. Ongebruikelijk maar origineel als ik ben laat ik de fashiondressers zichzelf in dit vroege stadium van de catwalkshow voorstellen. Op de loper met ui, knoflook en verse peper! Lekker laten paraderen over die panbodem aka de catwalk. Snel de verjongde gember opvoeren voor een “aaaaaah” van het publiek. Dan komt de pastinaak in bananorak op. Het publiek houdt zijn adem in. Wat een stijl, wat een verve. Even laten turnen aan het einde van de catwalk en de vadouvan huppelt frivool door al het modegeweld heen. Dat verhit de gemoederen wel een beetje. Wat een durf, deze onverwachte chaos van kleur- en vormgebruik. De toeschouwers ontspannen pas weer een beetje wanneer de verwachte en netjes gestylde spruitjes zich aankondigen. De twee theelepels rietsuiker die de spruitjes vergezellen kunnen op veel bijval rekenen. Een slok bokbier maakt de geruststelling van de zaal compleet. Men zakt achterover. De bouillon glijdt over de loper, gevolgd door de dadelsmaaktasjes en een groepje kikkererwten dat duidelijk pas net droog achter de oren is. Wat extra water of bokbier komt om de hoek kijken en oh! Ik kan het niet laten. Ik schrik het publiek toch nog even op met drie blokjes extra pure chocolade. THE HORROR! Maar goed, the show must go on.  

Lekker laten pruttelen die catwalk, tot de pastinaak lekker zacht genoeg is om te eten en dan voilà! Opdienen samen met de ontwerper en een goed glas wijn. Mijn man kan getuigen dat de voorstelling geslaagd en het resultaat smaakvol explosief, luxueus en zeer passend bij het huidige seizoen is. Dat laatste is dan weer een beetje afwijkend, het schijnt dat ik marketing technisch vandaag beter een zomershow had kunnen versieren.  

  Doei!

Ingrediënten voor twee fashionista’s:
– 3 pastinaken
– 500 gram spruiten
– 2 centimeter gember in dunne schijfjes
– 10 dadels, gehalveerd en ontpit
– 1 blokje plantaardig bouillon
– 1 eetlepel zonnebloemolie
– 1 ui in kleine stukjes
– 1 stukje verse rode peper naar smaak met of zonder pitjes in kleine flintertjes
– 1 gesnipperd teentje knoflook
– flink wat snuffen vadouvan (kruidenmengsel, zie kruidenschap van de supermarkt)
– 2 theelepels rietsuiker
– bokbier
– 1 pot kikkererwten (350 gram, uitlekgewicht 215 gram)
– 3 blokjes extra pure chocolade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven