Zonnebloempittenkaas

zonnebloempittenkaas

Een zonnig kaasje met pit

Hoi! Haha ja joh ik had echt een super leuk blogbericht geschreven over zonnebloempittenkaas hier maar ja er ging iets mis, met wifi, met opslaan, met mij. Jammer dan, ik heb er wel pret van gehad, van dat niet meer bestaande stukje tekst. Jammer voor jullie. Ik boor jullie al gauw een lachsalvo of drie door de neus, sorry.

Trouwens, weet je dat je hele lekkere kaas kunt maken van zonnebloempitten? Ik vermoedde dat dus al wel. Nou ja, geen echte kaas-kaas natuurlijk, dat zou raar zijn, voor een veganist, om te maken, met melk en stremsel en zo.

Waarom ik plantaardige dingen ‘kaas’, ‘paté’, ‘kip'(stukjes) of ‘konijnenbouten’* blijf noemen? Dat is een goede vraag.

Referentiekaas, eh, referentiekaders!

Zo kan ik ergens aan refereren. Naar iets verwijzen dat mensen die gewoon zijn om vlees en zuivel te nuttigen herkennen. Dat ze op mijn: ‘stukje cashewnotenkaas? Of misschien een toastje met kapucijnerpaté?’ kunnen reageren met ‘ja lekker, ik ben wel benieuwd hoe zo’n plantaardig notenkaasje smaakt of hoe een veganistisch bonenpateetje smeert’. Het zijn tenslotte de vlees – en zuiveleters die ik wil bereiken met mijn veganistische lekkernijen. Die veganisten hoef ik echt niet meer over te halen. Die gaan ook wel voor een pittensmurrie met kokosolie of een gekruide bonenprut. En laten we wel wezen, als je echte kaas-kaas gaat omschrijven aan de hand van wat er werkelijk aan je prikkertje hangt dan krijg ik daar ook niet echt trek van hoor. Liever notensmurrie met gistvlokken dan allerhande koeienlichaamssapjes met kalfjesmaaginhoud. Toch? Ahum, zullen we dan maar een kaasje maken dat misschien wel een kalfje en zijn moeder spaart?

De ingrediënten:

– 250 gram zonnebloempitten
– 4 eetlepels edelgistvlokken
– 3 a 4 eetlepels geurloze kokosolie
– 1 eetlepel mosterd
– 3 eetlepels sojayoghurt
– nootmuskaat naar smaak
– gemalen komijn naar smaak
– gemalen kurkuma naar smaak en kleur, kaaskleur
– peper naar smaak, zwarte of cayenne of verse
– 1 theelepel zout
– optioneel: 1 dikke pluk gedroogde chilipeperslierten

Bereidingswijze zonnebloempittenkaas:

1. De zonnebloempitten laat je drie uur in water weken of vijf minuten in kokend water koken. Welke optie je ook kiest, giet de pitten af.

2. Dan gaan ze met alle andere ingrediënten behalve de chilipeperslierten in de keukenmachine. Laat de hakmolen draaien tot je een zo glad mogelijk papje hebt.

3. Vervolgens roer je er de gedroogde chilipeperslierten doorheen, als je die in huis hebt. Heb je ze niet in huis?  Werk dan met zwarte peper uit de molen bijvoorbeeld, of doe er al eerder, vóór het glad draaien, cayennepeper of verse peper door.

zonnebloempittenkaas

4. Dan druk je het goedje in een met vershoudfolie bekleed bakje of vormpje, dekt het kaasje af met folie en laat het in de koelkast een uur of drie opstijven.

5. Haal het bakje uit de koelkast, verwijder de afdekfolie en stort het kaasje op een aardig plankje. Voila. Zonnebloempittenkaas. Heerlijk. Blokjes bij de borrel of smeren dan wel schaven op de boterham.

*Konijnenbouten? Nou ja, misschien kom ik er nog wel eens op terug.

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven