Zonneroom en oventartaartjes. Met champignons in de hoofdrol.

Hoi! Wopsieflops, ik kwam thuis, zette de oven op de hoogste stand en legde er gelijk een rode paprika en een teen knoflook in. Haha, het rooster was er voor gevallen, vet hete gevangenis!

  Een half uur heb ik die twee erin laten zweten. Wat jammer was van de knoflook, die was bijna helemaal zwart verbrand, eerder eruit halen dus! De paprika heb ik tien minuten tot een kwartier in een plastic bakje met deksel erop laten afkoelen en daarna kon ik het vel er zo vanaf trekken.   

Oventemperatuur naar 220 graden laten zakken voor straks.  

Maar goed, tijdens dat halve uur dat die paprika en die arme teen in die hete cel zaten deed ik nog wat andere dingen. Zo snipperde ik een half uitje en sneed twee champignons in hele kleine partjes. Ik fruitte de uiconfetti. Kurkuma, knoflookpoeder, cayennepeper en droge dille bakte ik ook even mee. Dat geurt lekker door de keuken. Ook door de woonkamer, bijkeuken en badkamer trouwens. Champignonstukjes ook even hete aansluiting laten vinden met de zittende bakselgefruitheden. Dan 200 ml gekookt water en een half bouillonblok inlijven en met de deksel op de pan de boel lekker laten trekken op een laag pitje. Soep.    

  Vier flinke wortels (zo’n 450 gram) in stukken in een pan met water laten glijden en aan de kook brengen. Deze penen mogen helemaal zachtgaar gekookt worden dus laat maar lekker gaan.  

  Ik mengde een half bakje alpro ricecream met een paar zongedroogde tomaatjes uit de olie en staafmixte ze tot een zonnig roompje voor op het ui-champignonafkookseltje, de soep bedoel ik. Zout voegde ik ook nog toe.  

  Wat ook nog gestaafmixt werd waren zo’n vijf a zes rauwe champignons tezamen met een handje pinda’s, flink wat zwarte peper, en zout. Dit prutje deed ik in twee cupcakevormpjes in de oven die inmiddels 220 graden heet was.  

  Na 10 a 15 minuten op 220 graden zette ik de oven terug op warmhoudstand, zo’n 60 graden.   Ik pureerde de paprika tot een moes, deed er nog wat zout bij, cayennepeper en misschien nog wat kurkuma en knoflookpoeder maar dat weet ik niet meer. De zonnige rijstroom met tomatensmaak warmde ik voorzichtig op in een klein pannetje.    De soep schonk ik in vier kleine glaasjes. Met kerst heb ik een amuseset cadeau gekregen en die had ik nog niet eerder van stal gehaald dus ik greep mijn kans. Op ieder soepje-in-het-glaasje schepte ik een klodder zonneroom. Ik zette mijn amuseplankje op tafel, kijk:  

De paprikabrij deed ik in die witte bakjes. Mijn man voegde nog wat toastjes toe aan dit voorgerechtje, om de paprikamoes op te smeren. Schot in de roos. De smaak van het paddenstoelenzootje was uitbundig. Ik was erg enthousiast. Mijn echtgenoot gelukkig ook.   Verder met gang twee van twee. Ik verwarmde een blik bonen. Dat waren Borlottibonen, daar had ik nog niet eerder van gehoord maar dat Borlotti voegde niet zo heel veel toe. Het hadden net zo goed bruine bonen of kapucijners kunnen zijn. Ik mengselde olijfolie, citroensap, zout, knoflookpoeder en cayennepeper.  

  Ik goot de opgewarmde bonen af en roerde die melange er doorheen.    De zachtgekookte wortels pureerde ik samen met knoflookpoeder, kerriepoeder, wat extra kurkuma, een stuk verse rode peper, een stuk santen (kokoscrème) en zout:  

  De champignonallegaartjes liet ik uit hun vormpjes duikelen en ik richtte twee borden zo in:  

Dat stukje prei heb ik snel nog even van een stronk afgesneden. Voor het oog, voor de foto. Iets groens. Heeft verder helemaal niets met het gerecht te maken. Mijn man vond dat het champignonhartje naar een tartaartje smaakte dat het beste van twee werelden vertegenwoordigt: de smaak van doorbakken tartaar met een structuur die nog tegen rauwe tartaar aan zit. Bam! Ook de bonen, “Je hebt er iets heel lekkers mee gedaan toch? Zo komen ze toch niet uit een blik?” en de door curry geïnspireerde wortelpuree konden op zijn bijval rekenen.   

Ingrediënten voor twee personen:
1 rode paprika
1 teen knoflook
8 champignons
1 half uitje
1 half bouillonblokje
1 half pakje alpro ricecream
450 gram wortelen
1 blik bonen naar keuze
stukje verse rode peper
handje pinda’s 
stukje santen/kokoscrème
olijfolie
citroensap
kurkuma
knoflookpoeder
cayennepeper
kerriepoeder
zwarte peper
zout

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven