Zucchini olio, aglio e peperoncino voor. Spaghetti olio, aglio, peperoncino e zucchini hoofd. Niets na. Wel een gevulde paddenstoel erbij.

Hoi! Hiep! Weekend! Koken is de fijnste ontspanning. Ik ga zucchini olio, aglio e peperoncino maken. Dat is het voorgerecht. En de hoofdhap wordt dan spaghetti olio, aglio, peperoncino e zucchini. Met 1 up. Ik bedoel met een grote gevulde paddenstoel. Ik ben benieuwd. Alles is weer voor mijn man en mij, twee personen dus.

Importantie voorop, eerst een glas wijn om de werkweek mee weg te spoelen. Een lekker diervriendelijk Wild Pig Viognier druivennatje it is, proost!

Om iets te strooien te hebben maak ik een droge kaassmakerpesto van:
16 paranoten, ook wel Brazil Nuts
1 teentje knoflook
1 gedroogd chilipepertje
20 basilicumblaadjes
1 theelepel zout
1 eetlepel edelgistvlokken (natuurvoedingswinkel)
1 eetlepel sesamzaadjes

Ik tik de noten tot kruimels in de vijzel, au. Knoflook en peper en basilicum stamp ik door het kruim. Ik roer het zout en de gistvlokken er met een vorkje doorheen en stamp nog even bij waar nodig. De sesamzaadjes worden geroosterd en gaan in de strooipesto.

  Mooi hè, hoe nonchalant dat basilicumblad daar ligt te poseren?    Zucchini olio, aglio e peperoncino!  1courgette 2 eetlepels olijfolie 1 teen knoflook in dunne schijfjes 1 stukje verse peper in ringetjes zwarte peper zout   De oven laat ik opwarmen tot 180 graden Celcius.    Ik maak spaghetti van mijn courgette. Maar niet van de hele courgette, op de foto zie je hoeveel ik overhoud. En je ziet dat ik de hele dunne pasta gewoon rasp.  

  Ja, de ovenschaal is bevlekt. Ik houd nu eenmaal meer van koken dan van schrobben. Een van de fijne dingen van veganistisch koken is dat je niet meer hoeft na te denken over kruisbesmettingen. Ik kan altijd zonder snijplank of mes te ontsmetten zo hop, het volgende ingrediënt aan gort hakken. Met uitzondering van basilicum en tomaat natuurlijk. Die combinatie is dodelijk. Lekker.    Ik schud de rest van de ingrediënten door de zucchinislierten. Ik vind het mooi:  

 Mijn man is nog niet thuis, hij coacht nog wat bandjes hier en daar, dus ik zet nog niks in de oven want ik heb zo’n vermoeden dat deze tere slingertjes gans niet zo lang verhit moeten geraken omdat hun iele hartjes dan te zeer op hol slaan.   Een grote pan met veel water erin zet ik alvast op het vuur. Voor de spaghetti van het hoofdgerecht.  

Ik maak alvast een ernaast-salade. Voor naast de spaghetti. Op tafel ernaast. Of op je bord kun je de salade ook ergens naast positioneren. Naast de spaghetti bijvoorbeeld. Je kunt hem ook erop leggen. Dan noem je het gewoon een erop-salade. Of je gaat voor de eronder- of ertussendoor-salade, kan ook.   

Ernaast-salade:
– De bladeren van een halve krop sla, gewassen en gedroogd, I loooooooove mijn slacentrifuge by the way! En ik houd ook van talenvermenging en dynamiek in spraak en schrijf,
– 1 zoete puntpaprika in lange spaghettirepen om lekker bij het thema te blijven,
– wat gemarineerde artisjokkenharten uit een potje,
– 2 eetlepels agavesiroop en ook
2 eetlepels witte balsamicoazijn plus
peper en zout voor de dressing.

Hussel dit alles maar door elkaar en voilà, sla!  

1 up of de grote gevulde paddenstoel:
-2 megagrote champignons, XXL champignons heten ze geloof ik in de supermarkt,
-10 groene olijven in ringen,
-2 zongedroogde tomaten in stukjes,
-genoeg passata om beide paddestoelen mee te kunnen vullen,
– cayennepeper,
knoflookpoeder,
oregano en
zout –
wat noten/zaden/pitten of een mix ervan, ik heb een zonnebloem-pijnboompittencombi.  

Borstelen, steeltjes eraf en de champignons dik beverven met olijfolie, zowel binnen- als buitenkant. Met het dak naar beneden in een ovenschaal leggen en bestrooien met peper, zout en knoflookpoeder.   Alle andere ingrediënten en ook weer wat zout en knoflookpoeder met elkaar een kruidig smaakvol team laten worden. Ruk het team uiteen en vul de twee paddenstoelen ermee. Mik er wat noten, zaden, pitten of een mix van het een of ander bovenop.      

  Oh mijn man is thuis! Ik geef bier en plop de courgettespaghette in de oven. Na vijf minuten schud ik de boel even om. Na weer vijf minuten is het wel klaar. Kijk mijn bord maar:   

  Mooi hè, met die barst ook en zo, authentiek to the max! Oventemperatuur verhogen naar 200 voor later.  

Spaghetti olio, aglio, peperoncino e zucchini:
Spaghetti voor twee
stukje verse peper in ringetjes
1 teen knoflook in schijfjes
stuk courgette in kleine imperfecte kubusjes
olijfolie
zout 
peper  

Na de volledig tevreden stemmende verorbering van de zucchini aglio, olio e peperoncino met een topping van droge kaassmakerpesto zet ik een pannetje met drie eetlepels olijfolie op het vuur.

Ik schuif de paddenstoelen in de oven en drop de spaghetti in het kokende water.   

Als de olie goed heet is gaan peper, knoflook en courgette erin.   

Pasta gaar? Afgieten. Olio, aglio, peperoncino e zucchini door de pasta mengen en afsmaken met zout en peper. 1 ups uit de oven halen (die zaten er zo’n 10 a 12 minuten in denk ik). Kijk, het resultaat:    

  Ich bin zufrieden!

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven