Zus en zo. De (kook-) kunsten van mijn zusje.

Hoi! Afgelopen zaterdag kookte mijn zus voor ons. We logeerden bij haar en haar vriend omdat we naar de Southern Blues Night gingen. In Heerlen was dat. Mijn man speelde daar basgitaar in de band van Joep Pelt. Gave show, dolle avond, wilde nacht. Maar voorafgaand aan de feestelijkheden zorgde mijn zusje voor een stevige plantaardige bodem.

Dit geïrriteerde duo heeft mijn zus gemaakt. Dat doet ze. Verhalen maken. En personages. Typetjes. In klei. Ook in schilderijen, tekeningen, andersoortige kunststellages en textielcreaties maakt ze sproken, spoken, karakters, wervelwinden, draaikolken, fabeldieren, middernachtsvliegeniers, overdagse vuurvliegjes, wonderbovenwonderberen, onderjebedbakvissen, overgrote spelekabouters, ondergewaardeerde reuzenelfjes, fantasieloze sprookjesmieren met veren op hun handschoen, blauwloze kleurenspeakers, overdreven grijze muizen, doorgewinterde paradijsvogels in bikini’s op ski’s, en wat al niet meer zijderupsen die hun zijde nooit zullen afstaan aan de kledingindustrie.

Eens even kijken. Waar was ik? Oh ja. Ze ging koken dus, die zus van mij. Ze begon met het maken van een basilicumolie. Olijfolie, basilicum, zongedroogde tomaatjes en twee knoflookteentjes die bij die zondige tomaatjes in hun potje inwoonden gingen in de blender. En wat peper en zout. Of niet.

  De oven stond inmiddels al te gloeien op 200 graden Celcius. Een ovenschaal werd gevuld met middelkleine of middelgrote trostomaten en door mijn zus’ vriend schoongeborstelde champignonnetjes. De basilicumolie husselde zus en zo door de paddestoelen en tomaten heen. En wat peper en zout. Of niet. Omdat ze het net toch wel al in de olie had gedaan. Kies maar. En in de oven ging het spul.    Een grote pan met veel water stond al op het vuur naar het kookpunt toe te werken. Veel pasta ging erin voor dat stevige fundament voor een lange, van Limburgse gezelligheid doortrokken (Brand) avond dus.   Een andere pan werd verhit. Er ging niet te weinig olijfolie in. Toen de olie warm was perste mijn zus er vier tenen knoflook in uit. Heerlijk lekker, lekker geurig!  

Nogal wat chilivlokjes sneeuwden er in. En toen stortten er twee zakken snijbiet en twee zakken bladspinazieblaadjes bij. Bladbieten en snijspinazie.

Dat bladgroen werd even goed door de olie gerold. Er ging zelfs nog een scheut citroenolijfolie overheen, wat grof gehakte cashewnoten (ja, mijn zus was aan het schelden tijdens dat hakken, nee hoor, grapje) en wat zout. Niet te lang in de pan laten deze tere blaadjes. Dat ze wel nog fris knisperknapperen tussen je tanden.

  Tussen het kookfoto’s maken door keek ik kunst. Nee nee, niet alleen de kookkunst in dit bericht is van mijn zusje.   

Mijn man had een onderonsje met deze ontroerende “Sterrenkijkers” in kook- woon- slaap- en kunst-atelier Krich. Krich is de samensmelting van de namen van mijn zus en haar man. Het is ook de naam van een sprookjesmooi schilderij. Wacht maar af.   Eerst moest ik van mijn zusje de volkoren pasta begieten met olijfolie en bemalen met peper en zout! Dus dat deed ik rap, zodat mijn zus de ovenschotel kon inspecteren.  

Nou, inspectie geslaagd, schotel gelukt.   Terwijl de tafel werd gedekt keek ik meer kunst. “Krich” heet dit wonderlijk mooie tafereel. Aldus. Ik raad aan wat in te zoomen hier en daar en zus en zo.  

Zo dan. Kijk eens wat een tafel!  

  Een bordbeeldje mag niet ontbreken. Ik hou van dat bordje trouwens. Zo aandoenlijk gezellig met die blommekes.  

En tot slot nog een foto die bewijst dat het in dit blog om mijn kleine zusje draait. Hier zie je hoe klein. Lief hè? Hun puntmutsjes waren in de was.

  Doei! Ingrediënten voor vier levenskunstenaars:
– volkoren penne voor vier personen
– 600 gram bladspinazie
– 150 gram snijbieten
– 2 doosjes Tasty Tom trostomaten. Nooit eerder stilgestaan bij die naam trouwens, Tasty Tom, haha!
– 2 doosjes fijne champignonnetjes (pas op voor stomme champignonnetje hoor!)
– een stevige klauw cashewnoten
– chilivlokken
– citroen(olijf)olie of citroensap
– olijfolie
– zongedroogde tomaatjes
– vier verse tenen knoflook
– twee teentjes knoflook die uit het potje met de zongedroogde tomaatjes komen
– een hand basilicumblaadjes
– olijfolie
– peper
– zout

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven