Zuurkoolstamppot met peer

zuurkoolstamppot

Hoi! Stevige temperaturen vragen om stevige stamppotten met dikke sauzen, of niet dan? Stevige temperaturen? Ik weet ook niet helemaal wat ik bedoel nee. Alles voor de klank. Ik geef ook niet zo veel om betekenis. Als het maar voelt. Ik bedoel denk ik dat het weer wat kouder is geworden en dat je daardoor wat meer energie kwijt bent aan het warm houden van je lichaam, de verwarming wat hoger zet en wat steviger eet. Zuurkoolstamppot bijvoorbeeld.

Of ik bedoel dat ik de temperaturen wat aan de zware kant vind. Ik zal de temperaturen dan ook niet te eten vragen wanneer ik deze stevige kost serveer. Of jawel, wie ben ik om te bepalen wat de temperaturen wel en niet eten. Als zij stevig willen eten en stevig willen zijn dan is dat mooi. Als ze aan de lijn willen doen kunnen ze zelf mijn uitnodiging afslaan. Hun leven, hun keuze. Ben benieuwd welke temperaturen er straks aanschuiven.

Ingrediënten voor zuurkoolstamppot voor twee personen:


– 500 gram aardappels, geschild en in stukken gesneden
– 500 gram zuurkool, uit een zak
– 1 eetlepel walnotenazijn
– 1 eetlepel speltsiroop
– een peer, geschild en in stukjes gesneden
– 1 handje rozijntjes
– gemalen kruidnagel
– gemalen kaneel
– zout
Voor de saus:
– 1 gesnipperde ui
– fijngesneden teen knoflook
– 1 bak champignons (250 gram) schoongeschrobt en in schijfjes gesneden
– (olijf)olie om in te bakken
– scheut balsamico azijn
– 1 bouillonblokjes
– eetlepel speltsiroop
– 1 half plakje kruidkoek
– zwarte peper

Bereidingswijze:

1. Kook die aardappels maar gaar.
2. En die zuurkool kan in een andere pan samen met de walnotenazijn (of andere azijn), twee eetlepels speltsiroop, drie eetlepels water, de stukjes peer, de rozijntjes, kaneel, kruidnagel en wat zout naar smaak. Laat maar garen en maak intussen de saus:

3. Fruit ui en knoflook en keil de champignonschijfjes erbij.
4. Bak even goed door voordat je de scheut balsamico de boel laat afkoelen. Een glas water erbij en een bouillonblokje en er mag weer geroerd worden.
5. Er kan een eetlepel speltsiroop en een half plakje verkruimelde kruidkoek bij nu en het zal je niet verbazen dat je wel weer even mag roeren hè?
6. Nog even door pruttelen en het is klaar.

7. Giet de aardappels maar af en stamp ze fijn. Meng ze met de zuurkool en serveer de schotel met de saus.

Dag binnentemperatuur van negentieneneenhalve graden, ook een bordje ja?

Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven